Cum a devenit Cristian Ghinea ţinta greilor din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea FOTO Eduard Enea
Cristian Ghinea FOTO Eduard Enea

Conflictul dintre ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe de-o parte,  şi Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, de cealaltă parte, a ajuns până în faza intervenţiei comisarului european Corina Creţu, care a ţinut să arate că Guvernul Cioloş este repetent la capitolul fondurilor europene, prin comparaţie cu guvernarea Ponta.

 „Pentru perioada 2014-2020, aşa cum am spus în repetate rânduri, mă ingrijorează startul lent în implementarea proiectelor. Până în momentul de faţă, România are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din exerciţiul bugetar 2014-2020“, a criticat Corina Creţu.

Tot pe Facebook i-a răspuns şi Cristian Ghinea, care a arătat că rata de absorbţie 2014 – 2020 este un indicator irelevant la începutul exerciţiului bugetar, iar, spre deosebire de alte state membre, care au grad de absorbţie zero, România are 0,18. „Când toată UE e la 1,7% absorbţie pentru 2014 - 2020, şi sunt ţări cu zero, şi cele mai multe în jur de 1%, relevant e să vorbim despre lansări şi despre pregătirea de proiecte. Mă aştept ca Facebook-ul doamnei Creţu să exprime îngrijorări similare şi pentru celelalte ţări“, a spus Ghinea.

Disputa a cotninuat pe pagina de Facebook a lui Ghinea, unde Corina Creţu a ţinut să precizeze că cifra de 0,18% grad de absorţie se referă la avansurile oferite de Comisia Europeană şi nu la plăţile efective pentru lucrări. „Cifrele prezentate de mine se referă la Fondurile de care mă ocup, Fondul de Dezvoltare şi Fondul de Coeziune. Absorbţie, în concepţia Comisiei, înseamnă facturi plătite pentru lucrări efectuate. Dumneavoastră daţi publicităţii documente ale Comisiei care arată avansurile către Statele Membre, avansuri care se accordă la fiecare început al unui exerciţiu bugetar“, a spus Creţu.

Ministrul Fondurilor Europene o corectează pe Corina Creţu. „Cifrele prezentate de mine şi raportate de Comisie se referă chiar la plăţi intermediare (interim payments), nu la avansuri“, a răspuns Ghinea.

„Tupeu şi nesimţire“

În apărarea Corinei Creţu a sărit rapid fostul premier Victor Ponta, a cărei guvernare a fost lăudată de comisarul european, care a arătat că în perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, României i-au fost alocate în total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit până acum peste 85,8%. După ce l-a numit „idiot“ pe ministrul Fondurilor Europene, Ponta îl face şi „nesimţit“.

„Se răţoiesc la Comisarul European Corina Creţu deşi ei cu mâna lor au trimis la Comisie documentul oficial care prevede zero pentru 2016!  E clar că sunt de la « Şcoala Macovei»- adică incompetenţa şi prostia sunt depăşite doar de tupeu şi nesimţire! O întrebare pentru fostul Comisar European Dacian Cioloş - în mandatul său de cinci ani de câte ori a fost criticat de un ministru de la Bucureşti? Ii spun eu - niciodată! Dar bunul-simţ nu se transmite din Guvern în Guvern/ nici respectul pt binele şi interesul naţional!“, a comentat Ponta.

Fostul premier Victor Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă l-au atacat constant pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, după ce acesta a făcut public un document care conţinea toate firmele controlate de Ghiţă care au avut contracte cu statul de 607 milioane lei în calitate de contractori şi 143 milioane lei.

Deputatul Sebastian Ghiţă şi-a extins criticile şi către premierul Dacian Cioloş.  „Am văzut astăzi textele de PR scrise pentru a laudă iniţiativa guvernului Cioloş privind GovITHub. Mi se pare că tehnocraţii aceştia împreună cu şeful lor trăiesc într o ţară numită UTOPIA, nu în România. Practic, Guvernul Cioloş vrea să desfiinţeze un minister, respectiv MCSI, votat în Parlament, şi să creeze o structura paralelă în statul român. Acest Cief Information Oficer angajat la Cancelaria Prim -Ministrului Cioloş va deveni ministru ascuns, iar aparatul său de lucru va fi o asociaţie, un ONG, numit GovITHub, care oferă 10 burse de 2.000 de euro timp de 6 luni. În rest, domnul Cioloş vorbeşte de voluntari. Cu tot respectul, ideea mi se pare lipsită de realism. Niciun om nu-şi opreşte parcursul profesional pentru o aventură de 6 luni”, afirmă Ghiţă, în contextul în care GovITHub, programul guvernamental dezvoltat împreună cu sectorul privat şi mediul antreprenorial, în scopul creşterii calităţii serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei, a fost lansat joi, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Dacian Cioloş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite