Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu, în studioul Adevarul Live   Foto: David Muntean
Cătălin Predoiu, în studioul Adevarul Live   Foto: David Muntean

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Monica Macovei spune că Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţuiei, ar fi trebuit să o verifice pe Alina Bica atunci când a propus-o pentru şefia DIICOT, în mai 2013. „La nivel de prim-ministru, care e şi interimar la Justiţie, e greu să crezi că nu a avut acces la informaţii, şi că nu a fost avertizat că nu ar fi o persoană cu integritate totală. Am cunoscut-o pe doamna Bica, când eram ministru, dânsa a venit la interviurile şi concursurile pe care le-am organizat pentru procurori-şefi DIICOT, DNA, însă na, nu a luat. Dar, tot aşa, este într-o situaţie dificilă, este cercetată“, a spus Monica Macovei, la Realitata TV.

Fostul ministru al Justiţiei  nu crede că dosarul de corupţie al Alinei Bica face parte dintr-un război instituţional  între DNA şi DIICOT. „Nu i-aş spune că este o dispută sau un război între DNA şi DIICOT. DIICOT-ul se ocupă de lupta împotriva crimei organizate, inclusiv informatică, de lupta împotriva terorismului, iar DNA se ocupă de corupţie şi alte infracţiuni, asimilate, inclusiv abuzul în serviciu, comise de magistraţi. Deci, ceea ce face DNA e absolut firesc, e în competenţa DNA. Nu e primul magistrat, procuror sau judecător care este cercetat de DNA. Sigur că este o mare ştire pentru că doamna Bica este procuror-şef DIICOT. Pur şi simplu, DNA-ul are o unitate care se ocupă de magistraţi, potrivit legii, care comit infracţiuni“, a afirmat Macovei.

Predoiu: Mecanismele anticoruptie functionează

Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a vorbit despre ezitările CSM de a da aviz pozitiv pentru arestarea preventivă pe numele Alinei Bica. „ DNA a suplimentat probele în urma cărora  CSM a dat un nou aviz. Spre deosebire de Parlament pană de curand, CSM are o practică constantă în aces sens, de a da avize pozitive cererilor procurorilor. E important că mecanismele anticorupţie functionează“, a declarat Predoiu pentru „Adevărul“.

Aseară, într-o intervenţie la postul B1TV, fostul ministru al Justiţiei spunea: „Toată lumea ştie că Alina Bica e un om care a muncit foarte mult, profesionalismul de care a dat dovada. Dar fiecare răspunde pentru ceea ce face. Dacă procurorii au probe, vor merge până la capăt“, a declarat Predoiu. Întrebat daca este surprins de acest caz, Catălin Predoiu a spus: „Fără îndoiala că e şocant!“.
 

Procurorul Alina Bica şi ceilalţi învinuiţi reţinuţi noaptea trecută pentru corupţie, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care au făcut parte în 2011, a acordat despăgubiri pentru un teren supraevaluat, vor fi prezentaţi în cursul zilei de astăzi judecătorilor cu propunerea de arestare. În acest dosar mai apar şi numele a doi deputaţi Cătălin Teodorescu (PDL) şi Marko Attila (UDMR).

„Nici DNA, nici DIICOT nu înseamnă un om, sunt două instituţii separate. Faptul că un om din DIICOT a făcut aceste lucruri nu înseamnă că toţi sunt la fel. Alina Bica este suspectată de săvârşirea unor acţiuni de corupţie, beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie, vom formula însă cerere de arestare preventivă în cursul acestei zile”, a declarat şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la iesirea din sediul CSM unde a fost pentru a depune noi dovezi care o incriminează pe Alina Bica. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite