Klaus Iohannis: Îl provoc pe Victor Ponta să arate orice probă că eu am fost la GRIVCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi candidatul partidului la Preşedinţie, a fost invitatul lui Cătălin Prisăcariu, la B1 TV. Liberalul a discuta despre acuzaţiile de continuator al nazismului, dar şi despre relaţia sa cu fostul preşedinte liberal, Crin Antonescu. De asemenea, Klaus Iohannis i-a cerut lui Victor Ponta să arate public orice probă potrivit căreia primarul Sibiului a fost la GRIVCO.

Principalele declaraţii:

A fost opţiunea părinţilor mei să plece înapoi în Germania. Eu sunt mai degrabă excepţia, şi nu-mi pare rău. Nu au încercat să mă convingă să plec şi eu. La vremea respectivă aveam şi eu familia mea. Decizia lor a fost până la urmă să rămân.

Am intrat în politică întâmplător, în 2002, când am intrat în competiţia pentru primăria Sibiului. Eram inspector şcolar atunci. Fiind oarecum mai cunoscut, colegii m-au rugat să candidez, pentru a obţine vizibilitate pentru obiectivele noastre, însă am obţinut un scor foarte bun. Acest lucru se explică, deoarece înainte de 2000, România a avut o conducere FSN-istă. Lumea se aştepta la o schimbare. Oferta mea era o alternativă care a fost foarte bine primită.

Nu am fost membru PCR. În studenţie, nu m-am alăturat studenţilor comunişti. Persoana mea nu a fost vulnerabilă. Nu am avut probleme cu Securitatea şi nu am avut parte de presiuni din partea celor care lucrau acolo.

Despre cele şase case ale lui Iohannis

Nu este niciun mister în jurul acestor case. Este munca noastră, a părinţilor, a bunicilor noştri. Vă daţi seama că nu am putut singur, de la început, să facem aceste achiziţii. Am vândut şi am cumpărat altele, şi iar le-am vândut, şi iar am cumpărat. A fost relativ simplu, atunci au fost ieftine casele, mulţi saşi plecaseră din Sibiu, deci lucrurile au decurs din aproape în aproape. În afară de asta...ce să vă spun. Noi nu avem copii, deci alţii au investit în copii, în educaţia copiilor, noi am investit în imobile. Lucrurile sunt absolut simple, absolut transparente. Ne propuneam cu siguranţă să avem ceva pentru bătrâneţe"

Despre acuzaţiile de continuator al nazismului

Primăria Sibiu niciodată nu a putut să facă retrocedări către un grup sau o minoritate. Forumul German, prin Hans Klein, a dorit să fie recunoscut în drepturi, mare atenţie - patrimoniale. Forumul German este o organizaţie recunoscută în România şi declară clar că nu este un continuator al Grupului Etnic German, un partid de altfel extremist din Germania. Însă, repet, a fost doar un partid, nu era o majoritate din Germania. Acele drepturi patrimoniale au fost ilegal trecute în proprietatea celor care au avut legătură cu Grupul Etnic German, de aceea se doreşte acum o recunoaştere legală a acelor drepturi.  

O mică parte din minoritatea germană a fost nazistă. Aceştia au vrut să ia averea întreagă a grupului german. Noi nu suntem nazişti, ne dezicem de ei. Procurorii au verificat că Forumul nu este un continuator al naziştilor, ci vrem doar ca bunurile publice care au fost furate să fie date înapoi germanilor.

Despre propunerea de a deveni premier

Crin Antonescu m-a vizitat în Sibiu în primăvara lui 2009 şi mi-a propus o colaborare politică. M-a sunat, mi-a spus că vrea să-mi facă o vizită. Atunci ne-am întâlnit prima dată. Eu am avut o colaborare strânsă cu PNL încă din 2004. Apoi, am avut acest episod în toamnă referitor la propunerea pentru prim-ministru. Între aceste două întâlniri nu au existat altele. (...) Dan Voiculescu nu este un politician cu care să am vreo relaţie de vreun fel, nici specială, nici obişnuită. Nu am fost la Grivco. Victor Ponta ştie foarte bine că nu am fost la Grivco şi minte dacă susţine acest lucru.

Repet, toate întâlnirile au fost anunţate, urmărite de jurnalişti, nu au fost înţelegeri secrete, făcute la colţ de stradă. Înţelegerea era că preiau guvernul ca tehnocrat. Traian Băsescu a avut apoi o altă opţiune. Mi-ar fi plăcut să fiu premier tehnocrat până după alegerile din decembrie. Nu mi-am imaginat că stau acolo foarte mult timp ca şi premier tehnocrat. Îl provoc pe Victor Ponta să arate orice probă că eu am fost la Grivco. Am avut discuţii directe cu echipa PSD-ului, din care făcea parte şi Victor Ponta. 

Despre ordonanţa care permite traseismul politic al primarilor

Vom folosi toate pârghiile care sunt la îndemâna Opoziţiei pentru a opri Ordonanţa care permite traseismul politic al primarilor. Ar fi un atac la esenţa autonomiei locale, la esenţa pluripartidismului în România (...) Avertizez public, această ordonanţă ar fi o gravă eroare şi ar fi un atac la sistemul politic din România, este simplu de tot. (...) Victor Ponta va pierde sigur alegerile, fiindcă românii nu vor înghiţi aşa ceva.

Relaţia cu Crin Antonescu

Eu nu ştiu să fac politică decât deschis, public şi transparent. Nu mă pricep să fac înţelegeri subterane. Eu l-am rugat pe Crin Antonescu să nu mai facă declaraţii privind demisia sa dacă partidul nu reuşeşte să obţină scorul scontat la alegerile europarlamentare. După ce ne dădusem toţi demisia, a fost ideea mea să candidez la preşedinţia partidului. E absolut normal că într-un partid cu „apucături” democratice să existe oameni care susţin diverşi candidaţi. Lucrurile s-au răcit în momentul în care Crin Antonescu, fără să se consulte cu nimeni, s-a retras din interimat şi din candidatură. Cred că într-un final, Crin Antonescu mă va susţine, pentru că este vorba până la urmă de PNL, nu de Klaus Iohannis.

O posibilă suspendare a lui Traian Băsescu

Nu văd niciun rost într-un astfel de demers, decât dacă domnul Ponta vrea să-şi creeze un avantaj. Relaţia cu Traian Băsescu s-a răcit în 2007. S-a transformat într-o non-relaţie. Nu avem nicio problemă senzaţională unul cu altul. Eu sunt convins că mă va vota dacă voi ajunge în turul doi. Nu văd nevoia unor negocieri cu alte partide, chiar şi în turul doi.  

Politică externă

Am întâlnit-o pe Angela Merkel. Ne cunoaştem. E un atu pe care o să-l folosesc la preşedinţie, nu în campania electorală. În legătură cu politică externă, este nevoie ca România să meargă mai departe cu Uniunea Europeană, NATO şi parteneriatul cu Statele Unite. Nu trebuie inventat nimic.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite