Cum cerea şpagă deputatul PC Coman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În stenogramele din referatul întocmit de DNA, parlamentarul Gheorghe Coman îi solicita denunţătorului whisky “Jivă (n.r.- Chivas)” şi ajutor, “că la orice partid se cere nişte bani. Ministrul Turismului, Maria Grapini, susţine că nu l-a cunoscut pe deputatul PC, Gheorghe Coman, cercetat de DNA pentru luare de mită, dar există poze care îi surprind pe amândoi în ipostaze amicale.

Maria Grapini, ministrul delegat pentru Turism, a negat orice fel de legătură cu Gheorghe Coman, colegul său din Partidul Conservator (PC), cercetat de DNA pentru luare de mită. „Nu l-am cunoscut niciodată pe Gheorghe Coman. În general, hoţii, şmecherii folosesc numele unor persoane, pe cine putea sa folosească, al celor doi miniştri din partid, în viaţa mea n-am cerut personal eu bani şi nu am pus pe nimeni să ceară bani. Aş fi curioasă să aflu cum a formulat, de când e el, eu n-am fost la Băzău", spunea Grapini, referitor la faptul că numele său apare în stenogramele din referatul întocmit de DNA.

Câteva fotografii apărute pe internet o înfăţişează însă pe Maria Grapini alături de Coman, cunoscut şi sub numele de “Gigioacă”,  pe un traseu turistic din judeţul Buzău. Ministrul IMM-urilor este surprins alături de Gheorghe Coman, Nicoleta Tudor, Diana Vintilă şi alţi membri ai PC, la o masă dintr-un restaurant din Buzău. O altă fotografie o arată pe Maria Grapini în preajma familiei colegului său conservator.

“Nu i-am cerut nici măcar un covrig”

Preşedintele PC, Daniel Constantin, spune, categoric, că Gheorghe Coman ar fi acţionat în nume propriu, fără legătură cu conducerea partidului. În plus, Daniel Constantin, mâna dreaptă a lui Dan Voiculescu, simţise  că Gheorghe Coman nu este o persoană de încredere.

„Nimeni din conducerea PC nu i-a cerut lui Coman nici măcar un covrig. Este ruşinos ce a făcut şi confirmă concluzia la care ajunsesem şi noi: că e o persoana de o calitate îndoielnică. Din acest motiv, am şi refuzat să particip la alegerile la care mă invitase. Dar ce a putut să facă întrece orice închipuire. E bine că instituţiile abilitate şi-au făcut datoria“, s-a apărat Daniel Constantin.

Deputatul conservator Gheorghe Coman a ajuns în vizorul DNA după ce ar fi cerut şpagă directorului adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare, Ciprian Botezatu, pentru a-l menţine în funcţie. Potrivit referatului DNA, Coman avea nevoie de bani pentru a achita factura de la cheltuielile de protocol făcute pe 14 decembrie, când a fost ales preşedinte al PC Buzău, la eveniment fiind invitată toată lumea bună din partid: preşedintele-fondator al PC, Dan Voiculescu, preşedintele formal al partidului,  Daniel Constantin, şi ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini. 

Drept urmare, conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie.

Astăzi, în faţa Comisiei Juridice

După  solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman, trimisă lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, de către Ministerul Justiţiei, deputaţii din Comisia Juridică se reunesc astăzi pentru a decide ridicarea imunităţii de care se bucură Coman în calitate de parlamentar. După ce Comisia Juridică prezintă raportul, plenul reunit se va pronunţa în acest caz. Conform Statutului, Coman a fost invitat şi el la dezbaterile Comisiei Juridice, pentru a-şi apăra cauza, iar deputatul conservator a anunţat deja că va încerca să-i convingă pe colegii săi jurişti să nu dea un aviz favorabil pentru ridicarea imunităţii.

De partea cealaltă, preşedintele Camerei Deputaţilor i-a cerut să demisioneze, pentru a nu afecta imaginea Parlamentului, şi aşa ştirbită după “marţea neagră”. „Este o ruşine ce s-a întâmplat, este o ruşine că acest om a ajuns in Parlament”, a spus Valeriu Zgonea despre parlamentarul Gheorghe Coman.

Deputatul cu CV-ul gol

Parlamentarul de Buzău, Gheorghe Coman (44 de ani), cunoscut ca „deputatul Gigioacă“ sau ,,deputatul auto“, nu a absolvit nici măcar şcoala generală, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Coman a fost lăcătuş mecanic, iar în 2001a reuşit să-şi deschidă propria afacere. CV-ul lui “Gigioacă” are şi alte elemente unice. Între anii 1991 şi 1997 , deputatul nu s-a ferit să scrie:” Plecat din ţară”.

În politică a intrat în 2012, când a fost ales deputat sub sigla formaţiunii lui Dan Diaconescu. La doar câteva luni de la alegeri, deputatul anunţa în plenul Parlamentului că părăseşte PPDD pentru a activa în grupul parlamentar PC, pentru ca săptămâna trecută să fie ales lider al organizaţiei judeţene Buzău. Gheorghe Coman a luat cuvântul în plenul Parlamentului o singură dată: atunci când a depus jurământul. Potrivit declaraţiei de avere, Gheorghe Coman are opt terenuri agricole, în suprafaţă totală de aproape 19.000 de metri pătraţi, o casă în comuna Năeni şi un credit de 53.500 lei.


”Io cu profesorul discut, nu cu altcineva”

În stenogramele din referatul întocmit de DNA, prin care se cere arestarea preventivă a deputatului Gheorghe Coman, se face referire clară la numele ministrului Maria Grapini, a preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, şi al liderului oficial al partidului, Daniel Constantin. Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie, interceptată de procurori, Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la Direcţia Santitar Veterinară (DSV), care, în urma unor „înţelegeri“, ar reveni Partidului Conservator.

Coman Gheorghe: Băi, Cipriane, şi-ţi mai spun şi altceva şi cu asta am... să-ţi spun... ăăă... ca la orice partid se cere nişte bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut nişte bani ăştia... neinteligibil... şi organizarea uite a venit oameni, acuma vine Grapini, tre să-i fac masă cu aia... eu de unde să plătesc? Aşa tu mai ştii o relaţie, ăla mai ştie o relaţie! Că mi-a cerut... bă, da’ tu n-ai niciun director aici... acuma o să fie conferinţa mea judeţeană. O să zică: bă, unde mergem, ce facem… îţi dai seama de combinaţii… ştii tu mai bine că nu te învăţ eu pe tine! Şi zice: Bă, dar tu ce eşti, vreun prost pe aici? Aia e… combinaţii grele pe care le ştii şi tu mai bine ca mine! Eu m-am dus aicea că aşa a fost, eu îmi bag p… în ei, chiar nu mă duceam, dar am avut obligaţii la partidul ăsta! Dacă era altul…

Botezatu: Cum îi treaba? Tu eşti preşedinte? Tu rămâi?

Coman: Vlase... în ianuarie îl dau afară… Băi, io nu mint!

Botezatu: Nu, mă, mie mi-era frică...

Coman: Io, tu ştii să-ţi spun? Io-ţi spun realitatea care, io sunt serios în primu’ rând, dacă mă trădează cineva, praf îl fac! Eu ce-am vorbit cu „Profesorul“, ăla nu e... Nu mai linge nimeni! Ăla-i, mă, cel mai serios! Io, io cu „Profesorul“, nu discut cu altcineva!

În discuţiile pe care le purta cu denunţătorul sau, deputatul PC Gheorghe Coman folosea de cele mai multe ori un limbaj mai puţin protocolar sau formal.

Coman Gheorghe: O sticlă de whisky n-ai şi tu pă undeva?
BC: Ba da, am o sticlă de whis...
Coman Gheorghe: Nu, io am luat trei sticle, da să nu cumva să nu... să nu-mi ajungă...
BC: Da, mă, lasă că fac rost.
Coman Gheorghe: Bă, am făcut socoteala... Fii atent! Da Jivă să fie! Am făcut socoteala...
BC: Jiva (Chivas – n.n) d-ăla de doişpe ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite