Cum poate fi blocată revocarea lui Augustin Lazăr. Scenariu-surpriză: procurorul general, salvat de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul scenariu: Iohannis refuză să semneze decretul privind demiterea lui Lazăr. Guvernul contestă decizia la CCR. Curtea îl obligă pe şeful statului să semneze decretul de revocare, exact ca în cazul Kovesi. Al doilea scenariu: PSD îl schimbă pe Toader din fruntea Justiţiei, iar noul ministru anulează procedura de revocare. E o variantă luată în calcul de PSD, susţin surse politice. Mandatul lui Lazăr oricum expiră în primăvară.

Primul pas. Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) va da aviz pe 13 noiembrie pentru revocarea lui Augustin Lazăr din fruntea Parchetului General. Avizul este consultativ, dar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a arătat că oricum nu ţine cont de opinia CSM: a propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA, în ciuda avizului negativ primit de la CSM. La fel şi în cazul Adinei Florea, propusă în locul Codruţei Kovesi, deşi a primit aviz negativ. 

Pasul 2. Tudorel Toader trimite oficial la Cotroceni propunerea de revocare a procurorului general.

Pasul 3. Klaus Iohannis refuză să semneze. Este singura sa opţiune politică. Altfel, şi-ar distruge şansele pentru un nou mandat, în condiţiile în care la anul sunt programate alegeri prezidenţiale.

Pasul 4. Guvernul contestă la CCR refuzul preşedintelui de a semna revocarea lui Augustin Lazăr, exact ca în cazul revocării Codruţei Kovesi. 

Pasul 5. CCR va decide că preşedintele este obligat să semneze demiterea procurorului general, pe motiv de simetrie juridică. Din moment ce Curtea a decis în cazul Codruţa Kovesi că şeful statului nu poate refuza propunerea de revocare venită de la ministrul Justiţiei, CCR nu poate da o altă decizie în cazul procurorului general. Procedura este identică.

Pasul 6. Iohannis refuză să semneze revocarea. Drept consecinţă, PSD îl poate suspenda pe preşedinte şi se ajunge la referendumul de demitere, după modelul Traian Băsescu. Dacă referendumul va întruni pragul de prezenţă (30%), şeful statului este demis. Dacă nu, Iohannis rămâne preşedinte în decembrie 2019.  Comparativ, la referendumul pentru familia tradiţională, prezenţa la urne a fost de 20%, în condiţiile în care campania a fost susţinută de PSD, PNL, Biserica Ortodoxă şi bisericile neoprotestante. Mai există o variantă: Iohannis refuză să semneze revocarea lui Augustin Lazăr, dar PSD nu-l suspendă, preferând să-l atace în campania electorală că nu respectă Constituţia şi deciziile CCR.

Scenariu separat. Tudorel Toader va fi remaniat luni de CEX-ul PSD. În locul său va veni un alt ministru al Justiţiei care va bloca procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Pare un scenariu utopic, însă această variantă este luată în calcul de Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Liderul PSD şi-a făcut următoarele calcule: până la revocarea efectivă a procurorului general vor mai trece cel puţin trei luni – decizia oficială a preşedintelui, sesizarea Guvernului la CCR, decizia CCR, motivarea deciziei CCR. Spre exemplu, în cazul Laurei Codruţa Kovesi, au trecut mai bine de patru luni din momentul în care Tudorel Toader a propus revocarea şi până când Iohannis a semnat decretul. Mandatul lui Augustin Lazăr expiră oricum în luna aprilie, deci PSD ar grăbi plecarea procurorului cu doar două luni. În plus, dacă Liviu Dragnea ar renunţa la demiterea procurorului general, ar fi un semnal că PSD nu decapitează Justiţia, deci ar avea de câştigat electoral.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite