Scandal în plen. Cum a blocat PSD încă un vot pentru moţiune. Mandatul unui nou deputat PMP nu a putut fi validat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacantarea mandatului deputatului PSD de Covasna Octavian Goga, fost membru PMP, condamnat la închisoare, nu a putut fi validată marţi, în Camera Deputaţilor, din lipsă de cvorum: parlamentarii PSD au părăsit sala la îndemnul lui Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Mandatul slui Octavian Goga să fie preluate de un membru PMP, Alexandru Teacă, aşadra Opoziţia ar fi numărat încă un vot la moţiunea de cenzură. În sala de şedinţe au fost 157 de deputaţi, pentru cvorum fiind necesari 165.

Pentru validarea mandatului lui Goga, condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare, au votat 152 de parlamentari ai opoziţiei, împotrivă a votat un parlamentar, PSD un altul, de la Grupul minorităţilor  s-a abţinut de la vot, iar trei parlamentari - 2 de la PSD şu un altul de la minorităţi -  nu au votat.

În schimb. conform listei de vot final de marţi, pentru Proiectul de Hotărâre privind contul de execuţie a bugetului Camerei Deputaţilor pe anul 2018 a existat cvorum, fiind înregistrate 266 de voturi favorabile. Aşadar, în numai câteva secunde, Parlamentul a rămas fără cvorum, ca urmare a deciziei PSD. 

Liderul USR Dan Barna a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că PSD a blocat votul de invalidare a unui condamnat penal care nu mai are calitatea de parlamentar.

"Au preferat să blocheze întreaga şedinţă, să suspende întreaga şedinţă pentru a face încă o dată bloc în jurul unui condamnat penal. Este ceea ce vedem, un partid de penali, un partid care nu mai are niciun fel de legitimitate să conducă România, un partid care sper să plece de la guvernare prin moţiunea care se va vota joi. Sunt foarte, foarte optimist de rezultatul acestei moţiuni pentru că nu mai putem continua cu acest fel de a ne bate joc de voinţa cetăţenilor, de a ne bate joc de procedurile parlamentare, de a ne bate joc”, a afirmat Dan Barna.

“Astăzi au încercat să pună la final hotărârea Parlamentului pentru a bloca şedinţa. Colegii noştri şi opoziţia au protestat, hotărârile Parlamentului sunt întotdeauna la începutul şedinţei de vot final, s-a introdus pe punctul 1 prin vot, în momentul în care s-a cerut vot s-a văzut că nu există cvorum, deşi exista cvorum. Era foarte clar, sala Parlamentului era plină, PSD a decis să boicoteze pentru a apăra un penal condamnat”, a explicat liderul USR.

Încă din luna octombrie a anului trecut, PMP solicită ca Parlamentul să ia act de încetarea mandatului de deputat al lui Octavian Goga, condamnat definitiv în 2018 pentru conducerea fără permis şi sustragere de la prelevarea mostrelor biologice.

Pe 24 septembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis condamnarea definitivă a deputatul Octavian Goga la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi, pentru infracţiunile de conducere fără permis şi sustragere de la prelevarea mostrelor biologice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite