Liviu, care n-apucă săracu’ să-şi pună pirostriile cu Irina, că de, sigur era om de mai mult, de vreo 500.000 de euro... Ce nuntă de vis ar fi fost, cu Olguţa şi Claudică naşi, cu nea Stănescu, Bălălău, scuze, Bădălău, Oprişan, Carmen Dan şi Viorica de la Videle…

Lăsând gluma la o parte, de câte ori politicienii cu funcţii importante se însoară, singura imagine pe care o am în minte este cea de la începutul filmului „Naşul“. La mafioţi, nunta are un ritual şi o semnificaţie aparte. Invitaţia de a participa la eveniment este un semn că Naşul ştie de tine, de existenţa ta, ştie că viaţa şi bunurile tale depind de el, iar prezenţa este o recunoaştere a vasalităţii faţă de Marele şef. „Darul“ nu este dar, „cadourile“ nu sunt cadouri, ci doar forme de a cumpăra „îngăduinţa“, de a puncta „recunoştinţa“ pentru protecţia primită de la şef.

Când, într-o ţară săracă, aduni de la nuntă nu mai puţin de 350.000 de euro, sigur ceva nu este în regulă. Ce familie normală îşi permite să ofere 1.500 de euro cadou la o nuntă? Ok, la nunta celor doi importanţi politicieni din PSD, Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda, nu vorbim în mare parte de oameni normali, ci de colegi de partid, subalterni, oameni de afaceri, dar totuşi... 350.000 de euro (1,65 milioane de lei)?

Iar cazul celor doi politicieni nu este unul singular. În septembrie 2016, Alina Gorghiu, pe atunci co-preşedinte al PNL, strângea la botezul fiului ei nu mai puţin de 102.000 de euro şi 140.000 de lei. La fel, cazul Elenei Băsescu, care în 2012, la nunta cu Bogdan Ionescu, a trecut în declaraţia de avere de la Parlamentul European suma primită cadou la nuntă: o jumătate de milion de euro.