Cum va arăta relaţia UE-China după pandemie? „Regimul comunist de la Beijing nu ne este prieten”. „China a răspândit ştiri false alături de Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei dezbateri organizate de Biroul Parlamentului European în România, eurodeputaţii Siegfried Mureşan (PPE), Carmen Avram (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor) şi Dacian Cioloş (Renew Europe) au explicat, în urma unei întrebări adresate de Adevărul, cum se raportează grupurile politice din care fac parte la relaţia cu China.

Întrebare Adevărul: Cum se raportează grupurile politice din care faceţi parte la relaţia cu China, în condiţiile în Serviciul de afaceri externe al UE a fost de acord să cenzureze o scrisoare adresată Beijingului de către ambasadorii statelor membre pentru a înlătura o referinţă la faptul că epidemia COVID-19 a izbucnit în China?

Dacian Cioloş (PLUS): Poziţia Renew este că în aceste noi condiţii avem nevoie de o nouă strategie. Relaţia UE-China e una complexă. E din ce în ce mai clar că sursele unor ştiri false răspândite în UE vin şi din China. Şi din Rusia, dar şi din China. China s-a folisit de această criză ca să promoveze un model de guevernanţă care nu e modelul nostru. China a vrut să arate că democraţiile sunt depăşite şi că e nevoie de o mână de fier. Pe de altă parte, China e un partener economic al UE. UE va dezvolta un plan de repatriere a unor investiţii dependente de China, inclusiv de materiale medicale. UE va trebui să investească în ramuri ale economiei unde acum e dependentă masiv de China.

Carmen Avram (PSD): S&D încă nu a vorbit concret pe acest subiect, fiind ocupat cu bugetul şi alte lucruri urgente. Opinia mea e că ne îndreptăm spre o lume extrem de periculoasă, o lume de insule. Vedem state care se retrag în ele însele încercând să se protejeze. Se redesenează relaţiile şi UE trebuie să aibă mare grijă. Prioritatea noastră ar trebui să fie refacerea legăturii cu SUA. E singura modalitate în care putem opri o ascensiune periculoasă a unui alt stat, nu neapărat China. O alianţă puternică între SUA şi UE trebuie să existe. Apoi să ne întoarcem la masă cu China să vedem dacă putea avea relaţia pe care am avut-o înainte. China trebuie să înţeleagă că greşeşte încercând să se comporte ca un bully pe piaţa mondială.

Siegfried Mureşan (PNL): În timp ce noi suntem ocupaţi să salvăm vieţi omeneşti, China e preocupată să achiziţioneze la preţ mic companii europene din domenii strategice. Regimul comunist de la Beijing nu ne este prieten. Ei vor o cu totul altă ordine a societăţii. Nu există drepturile omului şi stat de drept în China. Aceste lucruri nu trebuie să cadă în plan secund. O parte importantă a echipamentelor medicale importante din China nu au corespuns standardelor. Testele medicale rapide de coronavirus au dat eroare la 7 persoane din 10. Produsele medicale de proastă calitate din China sunt un risc pentru sănătatea oamenilor. Ministrul de Externe al UE, socialist, a îndulcit tonul la adresa China cu privire la poziţia UE. Oricine spune că China, Rusia şi Cuba au ajutat mai mult decât UE e populist.

Dacian Cioloş (PLUS): UE a sprijinit China la izbuncirea virusului cu câteva zeci de milioane de euro, dar nu s-a dus cu camerele de luat vederi.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite