Cum arată programul de guvernare al lui Dacian Cioloş - DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DACIAN CIOLOS FOTO INQUAM PHOTOS GEORGE CALIN
DACIAN CIOLOS FOTO INQUAM PHOTOS GEORGE CALIN

USR a anunţat că Biroul Naţional al partidului a agreat lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare care vor fi propuse spre validare în Comitetul Politic al partidului, ce are loc duminică seară, de la ora 18:00. Formaţiunea propune mai multe măsuri imediate pentru gestionarea pandemiei şi în ceea ce priveşte criza preţurilor la gaze şi energie electrică.

USR propune urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecţie civilă şi nu numai, un plan de măsuri pentru limitarea transmiterii în care se propune limitarea evenimentelor, limitarea numărului de persoane în cazul evenimentelor în aer liber, decalarea anului şcolar, reluarea testării în sşcoli, acces în spaţii închise neesenţiale, accesul în mall-uri pe baza certificatului verde în weekend şi ridicarea restricţiilor corelate cu rata de incidenţă. 

USR propune şi decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic şi un pact national pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, menţinerea funcţionării spitalelor în format mixt. Printre propuneri sunt şi sancţionarea medicilor care răspândesc mesaje antivaccinare şi eliminarea indemnizaţiei pentru concediu de carantină pentru nevaccinaţi.

Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaţilor din sistemul public şi pentru cei din sistemul privat care intră în  contact  cu  publicul,  mergând  până  la  suspendarea  /  întreruperea contractului de muncă în caz de refuz, este una dintre măsurile din programul USR.

Situaţia preţurilor la gaze şi energie

În ceea ce priveşte criza preţurilor la energie şi gaze, partidul propune TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică, credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale, Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, subvenţii temporare pentru CET-uri.

Desfiinţarea SIIJ, prima pe lista USR la capitolul Justiţie

La capitolul Justiţie pe primul loc rămâne desfiinţarea SIIJ. Formaţiunea propune şi întărirea principiului prevalenţei dreptului european asupra celui intern prin reglementarea expresă a unor abateri disciplinare împotriva magistraţilor care încalcă hotărârile instanţelor europene. De asemenea, este propusă eliminarea restricţiilor privind libertatea de exprimare a magistraţilor. 

În coaliţia de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR desfiinţarea SIIJ a fost blocată în urma unei condiţii impuse de UDMR, fapt ce a creat tensiuni la acel moment între USR PLUS şi UDMR. În urmă cu câteva luni, înainte de a lua decizia să părăsească Guvernul Cîţu, fostul copreşedinte al partidului Dan Barna le transmitea colegilor săi într-un raport al guvernării că eşedcul de până atunci privind desfiinţarea SIIJ „este unul dintre cele mai mari semne de întrebare legate de funcţionarea coaliţiei”. „Ca să fie spus clar: Am fost traşi pe sfoară”, scria fostul copreşedinte al formaţiunii în bilanţul guvernării alături de PNL şi UDMR.

Măsuri pe termen mediu şi lung

În zona de Finanţe, formaţiunea propune eliminarea taxelor pe salariul minim, reforma ANAF, transparetizarea cheltuielilor publice, reducerea cheltuielilor statului, simplificarea raportării fiscale şi a modului de plată a impozitelor, precum şi măsuri care să permită aderarea la zona Euro. În zona economică, un obiectiv asumat de USR este reformarea companiilor de stat. Pe de altă parte, în Senat, recent, PNL şi USR au respins, în plenul Senatului, proiectul de lege prin care o persoană va putea fi în maximum două consilii de administraţie sau supraveghere ale instituţiilor statului, iar leafa va fi una fixă, de cel mult 10.000 de lei.
 

La capitolul Energie, se urmăreşte, potrivit documentului, deblocarea investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră, finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz, reformarea Complexului Energetic Oltenia, dezvoltarea sectorului nuclear.

În ceea ce priveşte Ministerul Apărării Naţionale, USR propune modernizarea sistemului de securitate şi apărare şi înzestrarea şi modernizarea Armatei. 

Pe plan extern programul de guvernare propus de USR cuprinde susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Partidul propune de asemenea mai multe măsuri pentru reprezentarea corectă a diasporei în ţară, dar şi a partidelor în afara ţării. Astfel, se propune modificarea legislaţiei electorale pentru ca românii care deţin acte de identitate româneşti să poată vota sau candida de oriunde pentru circumscripţia de acasă la alegerile locale sau parlamentare şi schimbarea cadrului legislativ al partidelor politice pentru a permite organizarea politică în afară şi crearea posibilităţii românilor care şi-au pierdut cetăţenia să susţină, inclusiv financiar, partidele politice româneşti prin formule de membri onorifici.

La capitolul sănătate, USR propunere reconstruirea şi adaptarea sistemului de sănătate la nevoile prezentului prin investiţii şi reforme PNRR, un punct important fiind reprezentat de  demararea construcţiei spitalelor regionale, centrelor de sănătate mintală, transfuzii şi paliaţie, prioritizarea prevenţiei şi dezvoltarea unor zone strategice ale sistemului de sănătate prin investiţii în cadrul Programului Operaţional Sănătate, dar şi reorganizarea şi optimizarea activităţii Ministerului Sănătăţii şi a instituţiilor subordonate

Usr propune şi reforma Administraţiei Centrale, un punct important fiind restructurarea administraţiei centrale/guvernului şi îmbunătăţirea cadrului de fundamentare, formulare şi implementare a politicilor publice şi reforma mecanismelor de finanţare destinate dezvoltării comunităţilor locale: PNDL 1, PNDL 2, Programul Anghel Saligny, ANL, Fondul de Rezervă Bugetară. Tot aicI, USR îşi asumă reforma structurală a programului de finanţare Anghel Saligny prin introducerea amendamentelor propuse de USR. 

Un alt punct important al programului de guvernare stă în desfiinţarea peensiilor speciale şi recalcularea pensiilor. Formaţiunea propune şi venitul minim de incluziune.

În ceea ce priveşte fondurile europene, USR propune organizarea rapidă a cadrului de implementare a PNRR. 

La capitolul Transporturilor, USR propune adoptarea unui cod al transporturilor pentru accelerarea investiţiilor. 

Reforma curriculară

O altă măsură care se remarcă este propunerea reformei curriculare. Partidul propune un curriculum naţional suplu, efficient şi orientat spre dezvoltarea de competenţe, asumând în acelaşi timp şi o realizarea în regim de urgenţă a planurilor-cadru şi a programelor şcolare pentru liceu.

De asemnea, USR propune adoptarea unei noi legi a sportului pentru modificarea modelului actual de implicare a autorităţilor publice

O altă măsură importantă este adoptarea unei noi Strategii naţionale de ordine şi siguranţă publică. „Este necesar ca MAI să definească şi să implementeze, împreună şi cu sprijinul societăţii civile, o nouă strategie naţională, care să confere mecanisme şi responsabilităţi precise în planul ordinii şi siguranţei publice, contribuind astfel la asigurarea unui grad ridicat de siguranţă a cetăţenilor. Vor fi eliminate suprapunerile de competenţe între instituţiile MAI, în principal Poliţia Română şi Jandarmeria Română. O prioritate în cadrul acestei strategii este setarea unui mod de lucru al Jandarmeriei pentru evitarea abuzurilor de forţă împotriva populaţiei paşnice”, argumentează partidul. OFICIAL Lista miniştrilor USR. Stelian Ion, demis de Cîţu, printre cei nominalizaţi. Mihai Goţiu şi Corina Atanasiu, propuneri-supriză

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite