Cum arată noua aritmetică parlamentară. PSD mizează pe ruperea ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a pierdut majoritatea în ambele Camere ale Parlamentului. Pentru Senat, unde le lipsesc două voturi, social-democraţii negociază cu mai mulţi aleşi ai ALDE , fiind pusă la bătaie inclusiv funcţia de şef al Senatului. În schimb, la Camera Deputaţilor PSD trebuie să atragă aproape 30 de aleşi, tratative fiind duse cu disidenţi ai ALDE, aleşi ai minorităţilor şi Pro România.

Situaţia parlamentară a PSD se complică în această sesiune parlamentară. Prin ieşirea ALDE de la guvernare, social-democraţii se confruntă cu probleme privind majoritatea care să susţină Cabinetul în ambele camere. La Senat, PSD ar avea nevoie de 69 de voturi, dar mai are doar 68, după ce doi aleşi au plecat la Pro România, adică Vasile Ilea şi Nicolae Marin, iar social-democraţii au reuşit doar să-l rupă pe senatorul Ilie Niţă de ALDE.

Noi transferuri

Pentru a-şi asigura majoritatea la Senat, surse politice susţin că s-a început negocierea cu liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir. Concret, PSD ar vrea ca Zamfir să mai atragă câţiva aleşi ai ALDE pentru susţinerea Guvernului Dăncilă, iar la schimb social-democraţii ar da inclusiv şefia Senatului, în urma înlocuirii lui Călin Popescu Tăriceanu. Aceleaşi surse susţin că PSD ar urmări ca măcar un grup de cinci oameni să vină dinspre ALDE, iar de la PMP să mai atragă doi aleşi, ceea ce ar însemna 75 de senatori, cu şase peste cât au nevoie social-democraţii să treacă proiectele. Pe de altă parte, Zamfir a negat faptul că ar fi avut vreo discuţie cu PSD, fiind invocat faptul că acesta e „un subiect fabricat şi rostogolit“.

„Observ de câteva zile o zbatere disperată a d-nei Dăncilă în încercarea de a se salva de la înec. A ajuns să promită cam tuturor parlamentarilor ALDE chiar portofolii ministeriale, doar - doar îi va convinge să i se alăture. Şi, cum n-a reuşit, acum a scos pe «tarabă», tot pentru colegii mei, inclusiv funcţia de preşedinte al Senatului, pe care am anunţat că o voi elibera la începutul sesiunii parlamentare de toamnă”, a scris şi Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Şi în PSD sunt probleme, din moment ce sunt unii aleşi care râvnesc la funcţia de preşedinte al Senatului, în frunte cu Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei. Potrivit unor surse social-democrate, Dăncilă şi liderii din partid ar trebui să negocieze cedarea unor funcţii mai mici, de exemplu şefii de comisii sau un loc în Biroul Permanent, nu neapărat şefia forului, din moment ce zestrea cu care ar veni disidenţii ALDE nu e prea consistentă.

Misiune dificilă la Cameră

Situaţia la Camera Deputaţilor este mult mai grea pentru PSD. La Cameră, social-democraţii au 136 de parlamentari, adică mai au nevoie de încă 29 de voturi pentru a-şi trece proiectele. Pentru a strânge numărul de voturi pentru  majoritate trebuie atrasă cel puţin o formaţiune politică mai mică, adică Pro România, ALDE sau UDMR, precum şi convingerea mai multor aleşi din Grupul minorităţilor. De exemplu, o negociere cu Pro România le-ar aduce încă 26 de voturi, ceea ce ar însemna că PSD şi formaţiunea lui Victor Ponta strâng 162 de aleşi. La aceştia ar urma să se alăture 7-8 aleşi ai minorităţilor, deputaţi care tradiţional votează cu PSD.

PSD încearcă să rupă mai mulţi aleşi ai ALDE pentru a-şi mări numărul de parlamentari la Camera Deputaţilor. Surse politice susţin pentru „Adevărul“ că un grup de 4-5 deputaţi ai ALDE ar fi gata să treacă la PSD, printre aceştia fiind şi Ion Cupă, parlamentar de Dolj, cel care zilele trecute l-a criticat pe Tăriceanu pentru ieşirea de guvernare şi alianţa cu Ponta, dar şi Mihai Niţă, parlamentar de Olt, care a ameninţat de mai multe ori cu părăsirea formaţiunii lui Tăriceanu. Printre numele vehiculate pentru trecerea în PSD sunt Adrian Mocanu, Florică Ică Calotă şi Ion Tabugan. De altfel, Adrian Mocanu a mai fost în PSD, iar Tabugan a fost apropiat de PSD când era parlamentar al Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR). Concret, totalul aleşilor PSD în cele două foruri ale Parlamentului este de 204, cu 29 mai puţin faţă de majoritatea de care au nevoie.

„Bombele“ din Parlament

Cu toate că în sesiunea din toamnă aleşii vor fi mai preocupaţi de campania pentru prezidenţiale decât pentru activitatea legislativă, în Parlament urmează să fie discutate mai multe proiecte cu miză. De exemplu, în sesiunea regulată din toamnă vor fi reluate dezbaterile pe tema Legii recursului compensatoriu, în condiţiile în PSD a reuşit să amâne abrogarea actului normativ în sesiunea extraordinară de la sfârşitul lunii august. De asemenea, la Camera Deputaţilor se află şi proiectul privind Legea Lobby-ului, iniţiativa care a trecut tacit, adică fără dezbateri, de Senat.

La rândul ei, Opoziţia vrea forţarea discutării şi adoptării legii prin care să se treacă din nou la alegerea primarilor în două tururi, ceea ce e dificil în condiţiile în care pe această temă se opun PSD, dar şi UDMR. În plus, surse politice susţin că şi unii primari în funcţie ai PNL nu sunt de acord cu o asemenea schimbare. De asemenea, tot Opoziţia ar vrea să reuşească dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, adică de la 6 aleşi la 12.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite