Cum arată noua aritmetică parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban are şanse mari să fie noul şef al Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax Alexandru Dobre
Ludovic Orban are şanse mari să fie noul şef al Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax Alexandru Dobre

Ratarea la mustaţă a Parlamentului de către PMP a avantajat partidele mari, care şi-au consolidat forţele în Legislativ. PSD va deţine aproape 160 de mandate, în timp ce PNL doar circa 130, dar prin alianţa cu USR-PLUS şi UDMR liberalii vor reuşi să strângă majoritatea parlamentară, cu 11 mandate peste numărul minim necesar.

Conform repartizării mandatelor, din totalul de 329 de aleşi din Camera Deputaţilor, PSD va avea 110 parlamentari, în timp ce principala forţă a viitoarei guvernări are 93 de deputaţi. USR-PLUS a obţinut 55 de deputaţi, în timp ce surpriza acestor alegeri, Alianţa pentru Unirea Românilor, va da 33 de aleşi în Cameră. 21 de deputaţi are UDMR, în timp ce minorităţile dat tot 17 aleşi. Potrivit calculelor, majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR de la Cameră ar avea 169 de deputaţi, cu patru peste numărul necesar pentru trecerea legilor organice, însă noul Guvern s-ar baza şi pe cele 17 voturi ale minorităţilor. 

Cât de puternică e majoritatea parlamentară

La Senat numărul cel mai mare de parlamentari îl va avea tot PSD, prin cei 47 de aleşi ai săi. PNL va avea în noua legislatură 41 de senatori, în timp ce USR-PLUS se va baza pe susţinerea a 25 de senatori. Alături de cei nouă senatori ai UDMR, coaliţia care se conturează la guvernare ar avea 75 de locuri din cele 136 de mandate. 14 senatori va avea şi Alianţa pentru Unirea Românilor. În total, în cele două foruri ale Parlamentului, PSD, USR-PLUS, şi UDMR s-ar baza pe 244 de voturi, însă şi pe susţinerea, încă neanunţată, a minorităţilor naţionale. Surse liberale susţin că nu vor fi probleme în asigurarea sprijinului venit şi din partea acestui grup care de fiecare dată a mers alături de cei aflaţi la putere.

Spre deosebire de alegerile din 2016 nu mai e niciun partid care să conducă detaşat în ceea ce priveşte numărul de parlamentari, cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani, când PSD avea 221 de mandate, adică cu 12 mai puţin de majoritatea de 50% plus unul din Parlament. De asemenea, şi majoritatea care se conturează în prezent e mult mai fragilă faţă de cea acum patru ani când, împreună cu sprijinul venit de la deputaţii minorităţilor, PSD şi ALDE contau pe 267 de parlamentari. Majoritatea de atunci a fost folosită inclusiv pentru dărâmarea propriului guvern, adică a Cabinetului Grindeanu, la 21 iunie 2017.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite