Cum se amestecă în treburile interne ale PSD directorii Teatrelor bucureştene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape că aş fi înţeles gestul celor mai bine de 30 de „persoane, unele chiar personalităţi“ (distincţia aceasta de mare rafinament hermeneutic îi aparţine d-lui Alexandru Arşinel, altminteri mare expert în travestiuri şi cumpărare peste rând de organe vitale) de a semna o scrisoare deschisă în favoarea d-nei Gabriela Firea, în cazul în care primarul general al Capitalei s-ar afla în pericol iminent de a-şi pierde funcţia.

Aceasta ca urmare a războiului fratricid care o opune preşedintelui PSD, dl. Liviu Dragnea. Un ins pe care până mai ieri îi numea cu o devoţiune absolută, cu cvasi-religiozitate în glas şi în aşa fel încât lăsa impresia că gura îi este plină de bomboane cu lapte „domnul preşedinte“. Or, nu. Nici vorbă. De fapt, nici o primejdie reală nu o paşte pe d-na Gabriela Firea. Căci indiferent dacă pierde sau câştigă în lupta pe viaţă şi pe moarte în care s-a angajat împotriva celui care îi era ca o icoană până la data de 10 august, doamna Gabriela Firea rămâne încă cel puţin doi ani, adică până la viitoarele alegeri locale, primar general al Capitalei. Aşadar, va putea să finanţeze, pe mai departe, nestingherită, simpozioane, festivaluri, instituţii de spectacole, să înfiinţeze câte centre culturale vrea pixul ei şi suportă bugetul Bucureştiului fiindcă din poziţia pe care o deţine controlează fără drept de apel Consiliul General al Bucureştiului. Care prin majoritatea pesedistă votează orice îi cere d-na Firea. Aceasta în cazul în care generozitatea şi „viziunea clară“ a doamnei Firea, calităţi şi merite despre care fac vorbire în scrisoarea lor artişti, directori de Teatre, academicieni şi foşti sportivi de performanţă, a fost una onestă şi dezinteresată. Adică rod al unui real interes acordat vieţii culturale a Capitalei şi nu ca efect al raţiunilor de ordin electoral.

Până la un punct, mi se pare chiar moral să îţi arăţi recunoştinţa şi să încerci să aperi pe cineva care te-a ajutat să îţi pui în practică programul. Să îţi faciliteze împlinirea rostului tău pe lumea asta. Acela de a face spectacole performante, de a scrie cărţi, de a organiza simpozioane şi sesiuni ştiinţifice. Imoral e să o faci din spirit de turmă şi cu gândul secret de a-ţi securiza funcţia şi privilegiile. Adică să te pui la adăpost de ceea ce înseamnă o eventuală răzbunare a doamnei Firea, concretizată prin amputarea de bugete, printr-o evaluare anuală proastă, prin decizia de a te trimite la pensie ştiind că ai depăşit de mult timp limita legală de vârstă.

Or, după cum spuneam, pentru moment, nimic nu ameninţă continuarea mandatului de primar general al Capitalei, mandat obţinut în urma unor alegeri democratice de doamna Firea. Ceea ce au făcut cei peste mai bine de 30 de semnatari ai scrisorii seamănă mai curând cu ceea ce ar putea fi numit, mai în glumă, mai în serios, un amestec al domniilor lor în afacerile interne ale PSD. În ciondăneala dintre d-na Firea şi dl. Dragnea. Aceasta dacă nu cumva s-au înscris cu toţii în partid.

Artiştii, sportivii, scriitorii, academicieni care au semnat scrisoarea de tipul omagiu ţării conducătorului iubit în favoarea d-nei Firea au acţionat asemenea unor membri de partid care consideră că primăriţa Capitalei ar fi net superioară d-lui Dragnea. Un fel de Alba ca Zăpada. O imaculată. O zână bună. Uitând, şi tare mă tem că uituceala aceasta este una la comandă, care a intervenit ca urmare a unei dorinţe explicite a beneficiarei, că aceeaşi d-na Firea i-a stat alături d-lui Dragnea cel puţin până în ianuarie 2018. Dacă nu cumva chiar şi mai încolo având în vedere că doamna Firea a oferit un spectacol poetic cu ocazia mitingului PSD care a avut loc nu mai departe decât în iunie 2018 la cererea şi la iniţiativa celui pe care aceeaşi doamnă Firea îl demască zilnic ca fiind răul -răilor. Nu că diagnosticul d-nei Firea nu ar fi unul corect.

Chiar şi după pozna din iunie de pe Arena Naţională, atunci când doamna Firea a fost huiduită, pretinde ea şi ca urmare a unei dispoziţii explicite date de dl. Dragnea, există informaţii clare că primarul general al Capitalei s-a numărat printre apropiaţii d-lui Dragnea, Primarul general al Capitalei ştia foarte bine că se pregăteşte reprimarea sângeroasă a mitingului Diasporei din 10 august. Motiv în virtutea căruia a luat decizia strategică de a nu se afla în acele zile de foc în ţară, de a se prezenta mai apoi drept o fiinţă imaculată numai bună să fie realeasă în funcţie ori să devină candidatul partidului la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2019. Dacă era atât de fără prihană precum pretind angajaţii doamnei Firea care au semnat sus-menţionata scrisoare, doamna Firea nu ar fi luat-o la sănătoasa, ci ar fi dezvăluit din timp, adică chiar înainte de data de 10 august, care sunt intenţiile d-lui Dragnea şi ale d-nei Carmen Dan. Însă d-na Firea a început să facă dezvăluiri doar în momentul în care a realizat că se încearcă a i se pune în sarcină protejatei domniei-sale, Speranţa Cliseru, şi, implicit, propriei ei persoane, costurile acţiunilor necugetate plănuite de Carmen Dan în colaborare cu Liviu Dragnea.

Sigur, e foarte bine că doamna Firea a folosit banii publici nu doar pentru minuscule, nedemne şi ruşinoase pomeni electorale. Că nu s-a limitat la ajutoare maternale ori la trimiterea pensionarilor în vacanţe scurte şi mizere în străinătate. Că a sprijinit, de pildă, înfiinţarea Teatrului Dramaturgilor Români şi a câtorva centre culturale care produc spectacole la care se presupune că vor lua parte şi oamenii din zonele nu tocmai centrale ale Capitalei. Dar să nu ştie oare semnatarii scrisorii, mulţi dintre ei respectabili oameni de teatru, cu impresionante cărţi de vizită profesionale, că aceeaşi doamnă Firea nu a făcut aproape nimic în vederea reabilitării adevărate a unor Teatre aflate în iminent pericol? De la Teatrul de Comedie la Teatrul „Nottara“ până la Teatrul „Bulandra“ ori Teatrul Mic, acolo unde a început un fel de renovare a cărei finalizare nu este încă previzibilă.

Deocamdată, semnatarii scrisorii de la care au pornit însemnările mele de astăzi nu fac decât să semene cu autorii de omagii din vremea lui Nicolae Ceauşescu. Merita oare doamnă Firea să fie beneficiara unui astfel de exerciţiu de dezonoare?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite