Cum a ajuns USR la un pas să rateze alegerile parlamentare. Nicuşor Dan: PSD face acelaşi lucru ca la alegerile prezidenţiale din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan crede că PSD îi pune beţe în roate
Nicuşor Dan crede că PSD îi pune beţe în roate

Tribunalul Bucureşti a respins semnul electoral al USR, pe motiv că este identic cu semnul USB, iar fuziunea dintre cele două partide nu este încă înregistrată juridic. Problema e că USR a trecut deja acest semn electoral pe lista de semnături, iar PSD poate contesta listele cu candidaţi USR din toate judeţele, pe motiv că nu sunt legale, tocmai pentru că au folosit semnul altui partid. BEC va decide azi dacă USR a preluat legal semnul USB.

Uniunea Salvaţi Romania (USR), partidul condus de Nicuşor Dan, ar putea rata, din cauza unei chichiţe juridice, participarea la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Iată cum au stat lucrurile, pas cu pas.

Pasul 1. Când a strans semnăturile de susţinere - condiţie obligatorie pentru depunerea candidaturilor - USR a folosit semnul electoral al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), partidul de pe listele căruia a candidat Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Între timp, USB s-a topit cu tot cu semn în USR. Aşa a gândit Nicuşor Dan când a strans semnături pentru USR folosind semnul USB. Problema este că fuziunea dintre USR şi USB nu a fost încă înregistrată juridic. Deşi USR este înregistrat oficial în Registrul partidelor politice, fuziunea dintre USR şi USB este încă în faza contestaţiilor în instanţă. Tribunalul Bucureşti a dat miercuri seară o decizie favorabilă fuziunii, însă sentinţa poate fi contestată în termen de cinci zile. Pană atunci, noul USR, practic, nu există.

Pasul 2.  Potrivit legii, fiecare partid trebuie să-şi înregistreze semnul electoral pana la data de 1 noiembrie . Liderii USR au înregistrat semnul USB ca semn USR  în data de 28 septembrie, dar BEC s-a opus, pe motiv că este semnul altui partid – USB, partid înregistrat pe numele lui Nicuşor Dan, care nu a cedat dreptul de folosinţă noului partid – USR, înregistrat pe numele Mirabelei Grădinaru, partenera lui Nicuşor Dan. Practic, BEC a taxat faptul că partenera lui Nicuşor Dan nu i-a cerut dreptul lui Nicuşor Dan să folosească semnul electoral al USB. Deşi pare absurd, motivul stă în picioare din punct de vedere juridic. “Problema e că BEC trebuia să dea o decizie în cinci zile, dar ne-au respins semnul electoral abia pe 21 octombrie, adică după trei săptămani. Noi, pe 22 octombrie , am contestat decizia la Tribunal”, a spus Nicuşor Dan. Miercuri seară (26 octombrie), după ce a dat verdict favorabil fuziunii (decizie nedefinitivă), Tribunalul Bucureşti a respins semnul electoral al USR, foarte probabil pentru acelaşi motiv: fuziunea  dintre USB şi USR nu este confirmată de o decizie definitivă a instanţei, deci se poate interepreta că un partid i-a furat semnul electoral altui partid.

Pasul 3. Între timp, Mirabela Grădinaru a obţinut acordul scris de la Nicuşor Dan cum că poate folosi semnul electoral al USB pentru USR şi s-a dus din nou la BEC pentru a întregistra semnul partidului. Aşa cum aminteam mai sus, potrivit legii, partidele îşi pot schimba semnul electoral pană la 1 noiembrie de câte ori doresc. BEC urmează să decidă azi dacă acceptă acordul lui Nicuşor Dan, deci dacă USR poate transfera sigla politică defunctului USB. Indiferent care va fi decizia BEC, oricum va fi contestată în instanţă. Dacă va fi o decizie nefavorabilă USR, Nicuşor Dan va merge la  Tribunalul Bucureşti, care va da o decizie definitivă. Dacă decizia BEC va fi favorabilă USR, avocaţii PSD vor merge în instanţă, pentru că miza este imensă: blocarea candidaturilor USR în toată ţara. Iată scenariul.

Pasul 4. PSD se va agăţa de faptul că USR a folosit pe listele de semnături semnul USB, practic, semnul altui partid. Şi va contesta în fiecare judeţ listele de semnături depuse de USR, pe motiv că nu sunt valide. “Există pericolul ca în unele judeţe să nu putem depune liste”, recunoaşte Nicuşor Dan. USR nu mai poate strânge alte semnături, pentru că termenul-limită de depunere a candidaturilor expiră în această noapte la ora 24.00. Singurul argument pe care l-ar mai putea aduce USR ar fi contradicţiile din Legea electorală. Pe de o parte, legea cere ca listele de semnături să fie însoţite de un semn electoral, dar pe de altă parte permite partidelor sau alianţelor să-şi schimbe semnul electoral până la 1 noiembrie, deci după trei zile de la încheierea perioadei de depunere a candidaturilor. Numai că asta însemană alt proces, deci timp pierdut. Scenariul favorabil pentru USR este următorul: BEC să accepte semnul electoral al fostului USB, apoi o eventuală şi foarte probabilă contestaţie a PSD să fie repspinsă de Tribunal. Asta ar însemna ca instanţele din ţară să respecte jurisprudenţa instanţei din Bucureşti. În lipsa unei decizii favorabile din partea Tribunalului Bucureşti, candidaţii USR vor fi la mână judecătorilor din cele 42 de judeţe, iar experienţa ne arată că deciziile date de instanţă pe speţe electorale  nu sunt nici pe departe unitare. Cel mai recent exemplu s-a petrecut chiar acum două săptămâni, cand PSD a contestat dreptul PMP de a avea oameni în Birourile Electorale Judeţene (BEJ), pe motiv că fuziunea dintre PMP şi UNPR încă nu este înregistrată la tribunal, deci o speţă similară cu cea a USR-ului.

Nicuşor Dan, atac dur la Dragnea

“PSD încearcă în mod deliberat să blocheze accesul Uniunii Salvaţi România în alegerile parlamentare din decembrie, folosind tertipuri menite să pună beţe-n roate unui partid nou. PSD dă dovadă de aceeaşi şmechereală cu care ne-a obişnuit în ultimii ani. Este exact acelaşi lucru pe care l-a făcut PSD în noiembrie 2014 la alegerile prezidenţiale. Atunci a încercat să oprească românii din Diaspora să voteze, acum încearcă să oprească un partid nou, care promovează valori total opuse PSD-ului, să participe la alegeri. Nu este vorba de USR, este vorba de un drept fundamental care ţine de existenţa unui stat democratic – dreptul de a alege şi de a fi ales. Nu este vorba de USR, este vorba de peste 350.000 de oameni, care au semnat pentru ca noi să participăm în aceste alegeri parlamentare şi este vorba de peste 1.000.000 de oameni care, conform sondajelor, susţin intrarea noastră în Parlament”, a răbufnit Nicuşor Dan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite