Cum a ajuns PSD să se sfâşie în epoca post-Dragnea. Pe cine pregăteşte tabăra condusă de Paul Stănescu pentru şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Lia Olguţa Vasilescu sunt în tabere diferite
Viorica Dăncilă şi Lia Olguţa Vasilescu sunt în tabere diferite

Trei tabere luptă pentru şefia partidului: gruparea condusă de Viorica Dăncilă şi Marian Oprişan, „troica“ Paul Stănescu - Marcel Ciolacu - Gabriela Firea şi foştii locotenenţii ai lui Liviu Dragnea, strânşi în jurul Olguţei Vasilescu. Viorica Dăncilă pleacă favorită, pentru că altfel PSD riscă să piardă guvernarea. Însă premierul ar putea avea un contracandidat puternic: Gabriela Firea sau Marcel Ciolacu.

Viorica Dăncilă a confirmat că va candida pentru şefia PSD la Congresul din 29 iunie.  ”Cred că voi candida. Deocamndată sunt foarte preocupată de organizare“, a spus Viorica Dăncilă, în emisiunea Marius Tucă Show. Întrebată, insistent, dacă va intra sau nu în cursa pentru preşedinţia partidului, Dăncilă a răspuns în final: „Da, dar eu sper să mai fie şi alţi candidaţi“. Vor fi. Surse din conducerea partidului au explicat pentru „Adevărul“ că gruparea condusă de Paul Stănescu are două variante pentru şefia PSD: Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Gabriela Firea, primarul Capitalei. Firea a anunţat în primă fază că nici măcar nu va participa la Congres, pe motiv că fix în aceeaşi zi are programată o intervenţie chirurgicală. Între timp, şi-a mai nuanţat poziţia. Întrebată, ieri, dacă e posibil să-şi reprogrameze operaţia, Gabriela Firea a spus: „Teoretic orice se poate reprograma, că doar nu mă operez în străinătate la un profesor mare care nu mă primeşte decât în ziua şi la ora de. Mă operez în România, la Spitalul Cantacuzino, cu aceeaşi medici extraordinari“.

Domnul Oprişan l-a acuzat, de fapt, pe domnul Stănescu că nu ştie să scrie. Gabriela Firea, primarul Capitalei

Firea a lansat un atac la adresa lui Marian Oprişan, unul dintre susţinătorii Vioricăi Dăncilă. Întrebată ce părere are că liderul PSD Vrancea va face strategia partidului, primarul Capitalei a răspuns: „Îmi e groază, mă îngrozesc. Dacă după elucubraţiile spuse CEx-ul trecut de către domnul Oprişan, încă ne mai bazăm pe dumnealui să ne facă strategia politică a partidului, eu ce să spun. O să citesc partea din strategie care nu-i aparţine domnului Oprişan“.

În CEX-ul de vinerea trecută, liderul PSD Vrancea  a acuzat-o pe Firea că i-ar fi scris lui Paul Stănescu atât declaraţia de presă în care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte executiv interimar al partidului, cât şi un mesaj postat pe grupul intern de WhatsApp. „Domnul Oprişan l-a acuzat, de fapt, pe domnul Stănescu că nu ştie să scrie. Să nu încep eu să vorbesc despre problemele gramaticale, că e chiar domeniul meu. Haideţi să fim civilizaţi şi să ne păstrăm o limită. Nu este normal. După ce dumnealui l-a atacat pe Paul Stănescu pe grupul preşedinţilor PSD de pe WhatsApp, cu nişte minciuni că vrea să facă partidul mic să îl dea la domnul Ponta, şi eu l-am apărat, şi doamna Olguţa Vasilescu l-a apărat, şi domnul Buzatu l-a apărat şi de supărare că am îndrăznit noi să facem apel la înţelepciune s-a răzbunat pe mine venind cu tot felul de aberaţii“, a mai spus Firea.

Tabără Dragnea, decimată
Mai există şi a treia tabără în partid, formată din oamenii care au avut multă putere în partid în epoca Dragnea. Printre ei: Lia Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda, Codrin Ştefănescu, la care se mai adaugă Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Potrivit surselor citate, Lia Olguţa Vasilescu nu va candida la Congesul de la finalul lunii, ci va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale, unde un scor slab al PSD va aduce din nou alegeri interne. Liviu Pleşoianu ar putea fi candidatul grupării „nostalgicilor“ la Congres, pentru a continua programul politic început de Liviu Dragnea: lupta cu statul paralel. „Să nu capitulăm şi să nu ne uităm camarazii căzuţi în luptă de-a lungul timpului. Pe niciunul dintre ei!“, a scris Codrin Ştefănescu pe Facebook, aluzie la încarcerarea lui Liviu Dragnea. „Cine te vede pe tine îl vede pe Dragnea!”, i-a spus Paul Stănescu lui Codrin Ştefănescu.

Rovana Plumb a schimbat din nou tabără
Rovana Plumb, şefa organizaţiei de femei a PSD, a trecut de partea  Vioricăi Dăncilă, deşi până în urmă cu două săptămâni era unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. „Dacă doamna preşedintă Viorica Dăncilă va candida la funcţia de preşedinte a PSD, cu siguranţă organizaţia de femei, pe care o cunoaşteţi, este întotdeauna unită şi solidară, cu siguranţă va vota pentru doamna Viorica Dăncilă“, a declarat Plumb. Întrebată dacă îl va vizita pe Liviu Dragnea la Penitenciarul Rahova, Rovana Plumb şi-a prezentat programul încărcat: „Eu vă anunţ că din această după-amiază o să plec la Bruxelles. Peste două săptămâni va fi şi o întâlnire a Partidului Socialiştilor Europeni, aşa că am priorităţi şi pentru perioada următoare“.

Viorica Dăncilă a luat şi ea distanţă de Liviu Dragnea.  Întrebată dacă avea divergenţe cu fostul şef al partidului, premierul a precizat: „Da, în ultima vreme aveam păreri divergente“. Dăncilă a mai spus că nu vrea să îl judece pe Liviu Dragnea, dar că ar vrea să schimbe modul de lucru în partid. „Nu trebuie ca decizia să fie luată în mod individual, de un singur om. Eu cred că decizia trebuie să aparţină forurilor statutare şi trebuie să avem răbdarea să-i ascultăm pe toţi“, a conchis premierul.

Există o părere cvasiunanimă în interior că şansele PSD sunt aproape nule. Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3  
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite