Cum a ajuns PSD la concluzia că Iohannis e trădător de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea a anunţat că PSD e pregătit pentru suspendarea lui Klaus Iohannis prin acuzaţia de „înaltă trădare”. Foto: Mediafax.
Dragnea a anunţat că PSD e pregătit pentru suspendarea lui Klaus Iohannis prin acuzaţia de „înaltă trădare”. Foto: Mediafax.

Reacţiile dure ale lui Klaus Iohannis la adresa PSD i-au făcut pe aleşii acestui partid să anunţe că sunt pregătiţi să înceapă procedura de suspendare a şefului statului prin acuzarea sa de „înaltă trădare”, procedeu în care nu mai e necesară şi organizarea unui referendum de demitere.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că documentul pentru punerea sub acuzare a lui Iohannis pentru înaltă trădare este finalizat, dar că încă PSD şi ALDE nu au luat o decizie în această privinţă. „Sunt multe acţiuni ale lui Iohannis care pot îmbrăca forma trădării. Nu mi-aş dori să ajung acolo, dar nu e imposibil. Sunt acţiuni care au adus deservicii României”, a afirmat liderul PSD.

Motivele acuzării de înaltă trădare

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit „deputatul AKM“, spune că partidul din care face parte a identificat cel puţin şapte argumente pentru a-l acuza pe preşedintele Klaus Iohannis de înaltă trădare.

„Informaţiile mincinoase spuse la televizor, pe care un preşedinte nu are voie să le facă, au făcut o stare în interior şi în exterior, minţind că nu sunt bani de pensii şi salarii, s-a creat o instabilitate economică care a dus la blocaje investiţionale. Nimeni nu vrea să vină când un preşedinte spune astfel de lucruri. Nu am început cu cea mai gravă: incitarea la schimbarea ordinii constituţionale. Iohannis a ieşit permanent în stradă, cere ieşiri în stradă cu atacuri împotriva guvernului. Atacă în permanenţă premierul şi Guvernul, personal, şi prin intermediari cum este Orban. A blocat Parlamentul permanent“, a declarat Cătălin Rădulescu, într-un interviu pentru Digi24. Mai mult, acesta a punctat faptul că documentul acuzării mai trebuie discutat cu juriştii partidului pentru a nu există posibilitatea să fie atacat.

De altfel, procedura punerii sub acuzarea de înaltă trădare a preşedintelui e cuprinsă Constituţie şi prevede că acesta o asemenea propunere poate să fie aprobată şi şeful statului suspendat, dacă două treimi dintre deputaţi şi senatori susţin demersul. Interimatul ar fi asigurat de al doilea om în stat, adică preşedintele Senatului – în acest caz Călin Popescu Tăriceanu, până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dă o sentinţă definitivă. Dacă e găsit nevinovat, preşedintele revine, dacă nu, acesta e demis de drept. 

PNL, partid din care provine şi Iohannis, a reacţionat dur la aflarea intenţiilor celor din coaliţia PSD-ALDE. „Este o inepţie care a prezentat-o acelaşi Dragnea, care este din ce în ce mai rupt de realitate şi care este clar că altceva în afară de dorinţa de a scăpa de puşcărie nu mai are în cap”, a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban. De altfel, un asemenea demers nu ar fi susţinut nici de UDMR, ceea ce ar face demersul PSD-ALDE dificil, în condiţiile în care au o majoritatea fragilă, iar unele legi le trec cu ajutorul a câtorva aleşi din grupul minorităţilor, dovadă fiind noua formă a Legii Codului de Procedură Penală, care a trecut la mustaţă.

Ce spun specialiştii

Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ susţin că demersul PSD ar fi un tertip atât pentru a putea să-l suspende pe Iohannis, dar prin evitarea ajungerii la un eventual referendum, însă în acelaşi timp arată social-democraţii vor să distragă atenţia de probleme mult mai grave, cum e şi pesta porcina.

„Vor să beneficieze de posibilitatea de a avea un interimar care să promulge ce legi vor ei pentru o perioadă de timp şi pe de altă parte să nu fie nevoiţi să suporte o înfrângere electorală, adică referendumul. Oricând ar fi referendumul ţinut, nu cred că ar trece“, a declarat sociologul Mircea Kivu.

Întrebat ce spune despre o eventuală acuzaţie de înaltă trădare pe numele presedintelui şi ce ar avea de câştigat de pe urma ei PSD, analistul politic Valeriu Turcan a precizat: „Preşedintele Iohannis a avut o conduită instituţională ireproşabilă. A vrut Dragnea trei guverne, a avut trei guverne. A vrut-o pe doamna Dăncila prim-ministru, a avut-o. Cel mai prost guvern al tuturor timpurilor este creaţia 100% a lui Liviu Dragnea. Aceste ameninţări sunt un simptom al disperării. Acest guvern nu transmite că poate gestiona ceva cum trebuie. Criza pestei porcine africane face ravagii în sudul României. Pe plan extern, toate uşile le sunt închise, sunt izolaţi. Toate ameninţările cu suspendarea pentru trădare seamană cu ameninţarile crimei organizate şi nimeni nu le va accepta la infinit“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite