Cum a ajuns Călin Popescu-Tăriceanu la mâna PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ajunge la mâna PSD, odată cu votul dat pe cererea de ridicare a imunităţii sale, în condiţiile în care social-democraţii au jumătate dintre senatori. Astfel, după ce preşedintele Senatului a fost cel care a reuşit să-şi impună ideile pe mai multe proiecte ale coaliţiei PSD-ALDE, acum acesta se vede pus în situaţia de a fi cel care depinde de sprijinul partenerilor.

Potrivit aritmeticii din Senat, PSD are 71 de aleşi din totalul de 136 de parlamentari. Pentru trecerea unei moţiuni e necesar votul a 50% plus unul dintre senatorii prezenţi, adică de 69 de aleşi în cazul în care sunt toţi la votul din plen, ceea ce în seamnă că social-democraţii vor fi cei care fie îl vor lăsa pe Tăriceanu să-şi apere cauza ca orice om de rând, fie nu vor permite începerea urmăririi penale a acestuia.

„Senatorii PSD trebuie să ia la cunoştinţă despre documentele şi informaţiile şi acuzaţiile care sunt trecute acolo şi abia pe urmă vorbim despre cum vor vota (...) Eu personal am o rezervă, dar neştiind conţinutul dosarului, nu pot face alte comentarii”, a declarat Liviu Dragnea, liderul PSD. 

Libeerl democraţii au doar 12 senatori, fiind al patrulea grup parlamentar ca mărime, după ce PNL (25 de senatori) şi USR (13 senatori). 

Calendarul cererii DNA

Votul final ar putea fi dat spre sfârşitul acestei sesiuni parlamentare sau chiar în cealaltă sesiune. Motivul este că Regulamentul Senatului permite tergiversarea procedurilor privind un vot pentru ridicarea imunităţii unui parlamentar. Astfel, după ce e trimisă la Senat cererea DNA, aceasta trebuie prezentată de preşedintele forului sau de către un vicepreşedinte Biroului Permanent.

Apoi, cererea DNA e trimisă pentru analiză de la Biroul Permanent la Comisia juridică din Senat. În Regulament nu e precizat un număr de zile în care să se dea raport pozitiv sau negativ de această comisie. Ulterior, după ce primeşte raportul de la Comisia juridică, Biroul Permanent e obligat să trimită documentul plenului pentru dezbatere şi aprobare în termen de 15 zile de la depunerea raportului.

Singura cerere a DNA trimisă la Senat în această legislatură a fost pentru ridicarea imunităţii ministrului Viorel Ilie, senator al ALDE. De la anunţul DNA privind trimiterea cererii către Senat şi până la votul decisiv au trecut aproape 40 de zile, iar coaliţia PSD-ALDE nu a tras de timp la maximum. Calendarul evenimentelor a fost următorul: pe 25 august 2017 DNA cere Senatului ridicarea imunităţii. Pe 12 septembrie 2017, Biroul Permanent trimite solicitarea la Comisia juridică, structură care dă raportul după 15 zile, pe 26 septembrie 2017, iar votul final este pe 3 octombrie 2017. Ilie a fost, până la urmă, salvat de colegii săi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite