Cum poate accesa România bani din Fondul de Solidaritate al UE pentru a remedia daunele provocate de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu
Corina Creţu

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a explicat într-o postare pe Facebook că România poate apela la Fondul de Solidaritate al UE pentru a remedia daunele provocate de inundaţii.

„Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene este principalul instrument de care dispune UE pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Până în prezent, au fost sprijinite 24 de ţări europene diferite, suma totală alocată depăşind 5 miliarde de euro", arată comisarul european Corina Creţu.

„Cererile trebuie lansate de către statul afectat în baza pagubelor estimate, existând un prag care se calculează în funcţie de Produsul Intern Brut din regiunile afectate. Dacă pagubele depăşesc acest prag, România poate depune la Comisie solicitarea de activare a Fondului de Solidaritate în termen de 12 săptămâni de la dată primelor pagube cauzate de inundaţii. Măsurile de urgenţă pot fi finanţate retroactiv, începând cu ziua în care a survenit dezastrul.
Fondul de Solidaritate nu este un instrument de reacţie rapidă vizând înlăturarea efectelor unui dezastru natural. Ajutorul financiar nu poate fi acordat statului solicitant decât pe baza unei cereri şi a unui proces bugetar care poate dura câteva luni. România a beneficiat până acum de 119 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE, acordate pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii, seceta şi incendii forestiere", mai arată Corina Creţu în postarea de pe pagina personală de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite