Culmea traseismului politic: să fii şi în PSD, şi în PMP în acelaşi timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Vîrză: portretul traseistului absolut CAPTURĂ
Mihai Vîrză: portretul traseistului absolut CAPTURĂ

Mihăiţă Vîrză este în acte consilier general PMP, dar este şi candidat PSD la alegerile parlamentare în Bucureşti, tot cu acte. Scandalos e că, în ultima şedinţă a Consiliului General al Capitalei, cu votul decisiv al lui Mihăiţă Vîrză, PSD a hotărât că nu mai e nevoie de licitaţie pentru contractele mai mici de 800.000 de euro.

Mihăiţă Vîrză este omul care înclină majoritatea în favoarea PSD în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Vârză, unul dintre apropiaţii lui Gabriel Oprea, a ajuns consilier din partea UNPR, dar pe listele PSD, pentru că, în iunie, la alegerile locale, cele două partide erau aliate. Între timp, UNPR s-a topit în PMP, deci Mihăiţă Vîrză este membru cu acte în partidul condus de Traian Băsescu. Deşi PMP face Opoziţie în Primăria Capitalei, Mihăiţă Vîrză a continuat să voteze alături de PSD. Dar nu doar că a continuat să voteze cu social-democraţii, dar el este omul care decide majoritatea, întrucât PSD, alături de ALDE, au tot atâţia consilieri cât are şi Opoziţia, formată din PNL, USR şi PMP.

Însă, începând de săptămâna trecută, cazul Mihăiţă Vîrză a devenit şi mai curios. Deşi PSD, joia trecută, a înregistrat candidatura sa pe listele de Bucureşti pentru Camera Deputaţilor, Vârză nu a demisionat din PMP, ba mai mult, în şedinţa de luni a Consiliului General a asigurat din nou majoritatea pentru PSD. De unde ştim că nu a demisionat din PMP? Pentru că, dacă ar fi demisionat, Vârză şi-ar fi pierdut automat funcţia de consilier general, deci n-ar mai fi fost de folos PSD. „Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de pierdere a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei lista a fost ales“, spune articolul 9, litera h, din Statutul aleşilor locali.

Poate încă nu e membru PSD? Exclus. Legea spune că nu poţi candida pe listele unui partid dacă nu eşti membru cu acte al acelui partid. Deci Mihăiţă Vîrză, în acest moment, este şi în PMP, şi în PSD, deşi legea partidelor politice interzice apartenenţa simultană la două formaţiuni. „Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice“, spune articolul 8 din Legea partidelor politice. „Îmi explică şi mie cineva cum poate dl Vârză să fie şi consilier în CGMB, şi candidat pe lista eligibilă a PSD? Dl. Vîrză a participat la ultima şedinţă de consiliu, a participat la lucrările comisiilor din CGMB şi a votat, deci acţiunile sale au avut consecinţe juridice!“, a scris consilierul general PNL Ciprian Ciucu pe Facebook, cel care a sesizat anomalia.

Există o explicaţie

Explicaţia, pas cu pas, ar fi următoarea. Mergem din nou la lege. „Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior“, spune Legea partidelor politice. Deci, în momentul în care PSD a depus la Biroul Electoral Central (BEC) lista cu candidaţi, Mihăiţă Vîrză şi-a pierdut automat statutul de membru PMP, deci şi funcţia de consilier general al Capitalei. Atunci în ce calitate a votat la şedinţa de luni a Consiliului General? Tot în calitate de consilier, profitând de amorţeala opoziţiei. „Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local (…), prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier“, spune articolul 9, alineatul 3 din Statutul aleşilor locali. Cum Gabriela Firea nu avea niciun interes să-şi strice singură majoritatea, un consilier al Opoziţiei, indiferent că vorbim de PNL, USR sau, mai ales, PMP - partidul care ar fi avut interes să-şi sancţioneze trădătorul - ar fi trebuit să propună încetarea mandatului consilierului PMP. Fără reacţia Opoziţiei, votul dat luni de Mihăiţă Vîrză a fost doar imoral, nu şi ilegal.

A fentat discuţia

Am încercat să vorbim cu Mihăiţă Vîrză. Joi dimineaţă, a răspuns la telefon, ne-a întrebat „care e speţa“ pentru care îl căutăm şi când a auzit subiectul ne-a cerut să revenim într-o jumătate de oră, întrucât se află într-o şedinţă. Am revenit în jumătate de oră. „Sunt la o înmormântare, vă spun imediat cum termin“, ne-a spus Vîrză. Am aşteptat câteva ore, apoi am sunat noi, iar. „Aţi accesat căsuţa vocală a abonatului“, a fost răspunsul robotului. Până la închiderea ediţiei, Mihăiţă Vîrză nu şi-a mai deschis telefonul.

Contracte cu dedicaţie prin votul dat de Vîrză

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Capitalei a aprobat luni un proiect de hotărâre prin care contractele de până în 800.000 de euro nu vor mai fi publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar atribuirea contractelor se poate face în cinci zile. „De fapt, ei evită SEAP-ul în punctele în care nu poate fi evitat şi sunt în joc sute de mii de euro, pe fiecare contract în parte“, a reacţionat Ana Ciceală, consilier geneal USR. Fără votul lui Mihăiţă Vîrză, proiectul nu ar fi putut să treacă.

PSD va avea în continuare majoritate

După ce Mihăiţă Vîrză îşi va pierde, în final, mandatul de consilier general, locul său va fi luat de cel care i-a urmat pe lista de candidaţi la alegerile locale, deci un social-democrat. În acest fel, PSD va avea o majoritate mai liniştită, fără să depindă la fiecare şedinţă de votul unui consilier al altui partid. Practic, acesta a fost târgul: PSD l-a trimis pe Mihăiţă Vîrză, omul altui partid, în Parlament, pentru a-şi  asigura majoritatea în Consiliul General.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite