Culmea manipulărilor! Cioloş - fiul ilegitim al lui George Soros. Circa 23 de mii de români au citit aberaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a fost ţinta a numeroase atacuri mediatice în care era prezentat drept reprezentant al miliardarului George Soros. Cu timpul, acestea nici măcar nu au mai fost băgate în seamă. Însă, în prag de alegeri, mai multe site-uri de ştiri obscure au mers cu dezinformările până la prezentarea faptului că Dacian Cioloş ar fi un fiu ilegitim al miliardarului de origine maghiară.

Luni, site-ul de ştiri exclusiv24.ro a lansat o ştire care depăşit cu mult responsabilităţii jurnalistice şi graniţa acelor informaţii în care adversarii lui Dacian Cioloş spuneau despre acesta că ar fi unul dintre oamenii lui George Soros în România. Site-ul menţionat a publicat un material al cărui titlu era  „Şoc! Soros şi-a pus propriul copil în fruntea Guvernului României. Cioloş, fiul nelegitim?“, nesemnat, care în mai puţin de o zi a avut 23.000 de vizualizări.  

În articolul în care nu era precizată nicio sursă clară era specificat faptul că potrivit unor informaţii premierul României ar avea legături şi mai strânse cu George Soros, cu toate că cei doi nu au nimic în comun. „O informatie venită din Salaj pune pe jar toată România. Dacian Ciolos ar fi copilul ilegitim al lui George Soros. În realitate, premierul României a fost înfiat de părinţii săi de la o unguroaică cu care Soros a avut o aventură. Aşa se explică şi ascensiunea actualului premier în forurile Uniunii Europene şi sprijinul primit de la tatăl natural. Interesele transpartinice ale lui Soros au depăşit orice limite. După ce şi-a pus propriul fiu la conducerea României, miliardarul vrea să-şi impună oamenii şi în ministere. USR este împinsă să ajungă în Parlament pentru a sprijini interesele lui Soros. România nu va mai fi condusă decât de multinaţionale, iar fiul lui Soros va duce la îndeplinire planurile miliardarului care vrea să rupă România şi să cumpere pe nimic ce a mai rămas din rezervele ţării“, arăta site-ul care împrumută din retorica partidelor extremiste şi din stilul pe care îl avea în trecut ziarul „România Mare“.

De altfel, Cioloş a fost prezentat ca om al diferitor organizaţii sau lideri mondiali încă de la învestirea Guvernului său. În decembrie 2015, într-un articol de pe ziuanews.ro Cioloş era considerat „exponent de marcă al Ocultei Mondiale, magnat global“ şi, nu în ultimul rând, „omul lui George Soros”.

Ghiţă: „Jos labele de pe România!“

Cioloş a fost vizat de mai multe atacuri venite din partea unor politicieni ca Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă. Ultimul a fost cel mai virulent spunându-i premierului să ia „labele de pe România“

„Cine sunt stăpânii lui care-l promovează în funcţii şi care îi acoperă hoţiile? Cum a fost falimentată întreaga industrie chimică a României? De ce-şi doreşte iar să fie Prim Ministru al acestei ţări? Ca să o jefuiască iar? Dacian Soros Cioloş, jos labele de pe România!“, se arăta într-un mesaj al lui Ghiţă la adresa lui Cioloş. 

Reţelele de ştiri false, intens folosite

La alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii au contribuit şi numeroase ştiri false care au fost devenit virale.  „Papa Francisc şochează lumea, îşi anunţă sprijinul pentru Donald Trump“ a fost cea mai virală ştire falsă în perioada alegerilor. A fost publicată pe site-ul „Ending the Fed“, administrat de românul Ovidiu Drobotă, şi a ajuns la milioane de oameni prin Facebook. O analiză a publicaţiei „Buzzfeed“ a arătat că între februarie - aprilie şi august - noiembrie 2016 ştirile difuzate de publicaţiile de încredere au fost tot mai puţin de interes printre utilizatorii Facebook. În schimb, au crescut foarte mult cele false.

La început de august, subiectele false au fost mai populare decât cele reale, iar la finalul alegerilor contabilizau aproape 8,7 milioane de reacţii, faţă de 7,3 milioane. Cele mai multe critici au fost la adresa companiilor Google şi Facebook, care au întreţinut pasiv apariţia şi creşterea unor astfel de creaţii.

De asemenea, unul dintre cele mai mari partide politice din Italia - Mişcarea Cinci Stele (M5S) - a creat o reţea de site-uri, pagini şi conturi pe reţelele sociale în scopul răspândirii de ştiri false, teorii ale conspiraţiei şi dezinformări venite dinspre Kremlin, relatează buzzfeed.com.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite