Culmea ipocriziei, în varianta USR. Liderul senatorilor cere încălcarea Regulamentului Senatului pentru adoptarea „Fără penali în funcţii publice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Mihail, liderul senatorilor USR, cere punerea pe ordinea de zi a plenului Senatului de miercuri a iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, în ciuda faptului că nu are raport de la Comisia juridică, iar adoptarea în această formă ar putea duce la atacarea iniţiativei la CCR. Practic, senatorul USR solicită nerespectarea Regulamentului Senatului.

UPDATE Uniunea Salvaţi România susţine, într-un drept la replică, că pe ordinea de zi a plenului Senatului poate fi introdus şi o iniţiativă legislativă al cărei termen de depunere a raportului a fost depăşit. „Titlul articolului induce cititorii în eroare. Articolul 89 din Regulamentul Senatului prevede clar că un proiect de lege poate fi pus pe ordinea de zi a plenului fără raport, dacă termenul de depunere a raportului a fost depăşit”, susţine USR într-un drept la replică.

***

„Comisia juridică se află într-o situaţie penibilă. Legea a devenit prizoniera unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan, care au refuzat să o pună pe ordinea de zi. Drept pentru care nu avem raport pentru această lege. În schimb, am insistat în Comitetul liderilor ca această lege, dată fiind importanţa ei, dată fiind simplitatea ei, poate fi votată de plenul Senatului mâine, când avem programată sesiunea. Răspunsul a fost că există o cutumă parlamentară care nu permite aşa ceva. Mi se pare penibil să explici unui milion de oameni care au semnat şi aşteaptă să meargă la referendum să spună „Fără penali în funcţii publice”, că din cauza unei cutume, o lege atât de simplă, care a fost verificată de CCR, care a trecut prin Camera Deputaţilor, nu poate fi votată de către Senatul României (n.r. - declaraţia poate fi ascultată în intervalul 0:33 - 1:40 din înregistrarea video)”, a declarat liderul senatorilor USR, Radu Mihail. Practic, pentru a introduce în Constituţie un element de integritate, senatorul USR a încurajat încălcarea Regulamentului. 

Liderul senatorilor USR a subliniat că va insista şi mâine pentru punerea pe ordinea de zi a iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, chiar dacă nu are raport.

„USR va continua să facă presiune. Mâine dimineaţă, în Comitetul liderilor, vom cere acelaşi lucru. Mâine, în plen, dacă cumva nu ajunge pe ordinea de zi, vom solicita să fie pe ordinea de zi. E inacceptabil să avem ocazia să răspundem celor un milion de români care au semnat şi să nu o facem. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite