Culise. Planul lui Iohannis pentru alegeri anticipate. Cum joacă PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel CIolacu şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos/George Călin
Marcel CIolacu şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos/George Călin

Şeful statului îl va desemna premier tot pe Ludovic Orban, de două ori, astfel încât Parlamentul să-l respingă şi să fie declanşate alegerile anticipate. Însă planul nu e deloc sigur. PSD încearcă să strângă o majoritate alături de ProRomânia şi ALDE, astfel încât să blocheze dizolvarea Parlamentului, susţin surse politice. Ca variantă de rezervă, PSD ar vrea să împingă cele două voturi pentru învestirea Guvernului până după locale

Moţiunea de cenzură depusă de PSD a trecut miercuri cu 261 de voturi. Guvernul Orban a fost demis după trei luni la Palatul Victoria. Drumul spre anticipate este deschis.

Preşedintele Klaus Iohannis va declanşa rapid consultări cu partidele parlamentare la Cotroceni, însă decizia e deja luată: şeful statului îl va desemna premier tot pe Ludovic Orban, abia demis de Parlament prin moţiune de cenzură. ”Într-o şedinţă restrânsă, Iohannis ne-a spus clar: «Ludovic Orban va fi premier, premier interimar şi apoi iar premier plin». Acum suntem la faza de interimar, pentru a declnşa alegeri anticipate”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul. Liberalii mizează pe faptul că PSD nu va vota un nou Cabinet PNL, pentru că s-ar face de râs: abia au dat jos Guvernul Orban, deci ar fi ridicol să-l instaleze din nou pe Orban. Deşi preşedintele va desemna un premier de la PNL, liberalii nu-l vor vota, pentru scopul declarat e să ajungă la anticipate, pentru a avea o majoritate solidă în Legislativ. Iar fără voturile PSD şi PNL, e imposibil, matematic, ca restul formaţiunilor să strângă o majoritate parlamentară. Aşadar, primul Guvern Orban de după moţiune va pica. Ar mai rămâne un singur pas până la anticipate: încă o propunere de premier să fie respinsă în Parlament în decurs de 60 de zile.

Alegeri anticipate. Cum se pot opune Ponta şi Ciolacu

În acest punct lucrurile se complică. Preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier, astfel încât să provoace un nou vot negativ în Parlament. Numai că, în acest moment, PSD nu e dispus să pună umărul la respingerea a două guverne, astfel încât să meargă, de bună-voie, la alegeri anticipate. Surse din conducerea PSD au explicat pentru Adevărul că Marcel Ciolacu şi Victor Ponta vor încerca să strângă o majoritate parlamentară pentru a instala al doilea Guvern Orban. În acest moment, PSD şi ProRomânia adună 226 de voturi, deci mai au nevoie de 7 parlamentari pentru a instala un guvern. Ciolacu şi Ponta pregătesc o alianţă şi pe plan local, nu doar în Parlament. În parteneriatul de conjunctură PSD-ProRomânia ar putea fi cooptat şi Călin Popescu Tăriceanu, în condiţiile în care parlamentarii ALDE insistă să-şi ducă mandatul până la capăt, pentru că alegerile anticipate i-ar lăsa în afara Parlamentului. Astfel, PSD, ALDE şi ProRomânia ar putea învesti Guvernul Orban, din a doua încercare, pentur a evita alegerile anticipate. În acestăn situaţie, liberlaii ar fi marii pierzători: n-ar avea nici primari aleşi în două tururi, pentru a îngropa PSD pe plan local, şi nici alegeri anticipate, pentru a trimite PSD în Opoziţie pentru viitorii patru ani.

Mai există un scenariu care să deblocheze criza politică: PNL şi PSD să ajungă la un consens, astfel încât alegerile anticipate să aibă loc concomitent cu alegerea primarilor într-un singur tur. Social-democraţii ar reuşi astfel să-şi conserve o mare parte dintre primăriile pe care le deţine deja, în timp ce liberalii ar obţine o majoritate confortabilă, care le-ar oferi ocazia să deţină singuri în următorii patru ani. Potrivit sondajelor, PNL depăşeşte 40% intenţie de vot, deci ar  mai avea nevoie doar de un partener mărunt – UDMR, PMP sau minorităţile naţşionale -  pentru a forma Guvernul. Acest scenariu ar izola total Alianţa USR-PLUS. Practic, PSD ar rămâne cu primarii, PNL ar fi la guvernare, în timp ce USR ar rămâne izolat în Opoziţie şi cu un număr mic de primari, pentru că Alianţa condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş cu greu vor putea să spargă barajul PSD-PNL pe plan local.

Ce variante de premier are PSD

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a pregătit deja trei propuneri de premier din afara partidului cu care va merge la Cotroceni: Vasile Dîncu (ministru în Guvernul Năstase şi vicepremier în Guvernul Cioloş), Remus Pricopie (rectorul SNSPA şi fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta) şi Cristian Socol (profesor la ASE şi unul dintre artizanii programului de guvernare al PSD din 2016), susţin surse politice pentru Adevărul. Însă preşedintele Klaus Iohannis va ignora propunerile PSD şi va miza pe Ludovic Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite