Culisele unui fake-news rusesc. Cum a ajuns Universitatea din Craiova să colaboreze cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus de Externe a anunţat o colaborare între Universitatea din Craiova şi Moscova. Ştirea e falsă, dar n-a apărut întâmplător. Ruşii se pregătesc să aniverseze 140 de ani de relaţii diplomatice cu România. Cum legăturile politice sunt îngheţate, România fiind orientată spre Vest, oficialii Kremlinului încearcă să se strecoare la firul ierbii, cu scopul de a arată că românii, ca popor, nu sunt ostili Rusiei, ci doar clasa politică.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a anunţat, în cadrul briefingului săptămânal de presă, semnarea unui Memorandum de colaborare între Academia Diplomatică a MAE rus şi Universitatea din Craiova. În replică, Universitatea din Craiova şi-a exprimat „stupefacţia“ cu privire la implicarea numelui în comunicatul Moscovei. „Este un exemplu clasic de fake-news lansat de Rusia. Vor mai urma şi altele“, susţin surse diplomatice de la Bucureşti.

Ştirea falsă, lansată de la vârful diplomaţiei ruseşti, vine în contextul în care Moscova se pregăteşte să marcheze 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România.

Potrivit surselor citate, luni, pe 15 octombrie, MAE rus va organiza o sindrofie la care vor lua parte foşti ambasadori ai Rusiei în România. În replică, şi MAE român va organiza o expoziţie, unde se va vorbi despre „retrocedarea parţială“ a tezaurului românesc.

În acest moment, relaţiile politice dintre cele două state sunt îngheţate: în afara întâlnirilor formale dintre ministrul român de Externe şi Ambasadorul rus la Bucureşti, nu există contacte nici măcar la nivel de şefi de Direcţii din cele două ministere de Externe. 

Burse pentru studenţi în Crimeea

În lipsa unui dialog diplomatic, Moscova încearcă să iasă pe teren. Astfel, ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a vizitat mai multe judeţe din România cu scopul de a demonstra că Rusia e privită ostil doar de clasa politică din România, pro-americană,  nu şi de oamenii de rând, care sunt ospitalieri cu oficialii ruşi.

„Cazul Craiova se încadrează tot în acest tipar. Rusia arată că în unele centre universitare din România există profesori dispuşi să colaboreze cu Moscova, deşi la nivel de rectorat nu a existat o astfel de aprobare, cum nici la nivelul Ministerului de Externe nu a existat vreo discuţie. Diplomaţii ruşi au grijă să stimuleze astfel de practici“, susţin surse diplomatice. Cum stimulează? Prin varianta clasică: invitaţii la simpozioane, excursii gratuite la Moscova şi burse de studiu. „Au oferit burse pentru studenţi chiar şi în Crimeea“, susţin sursele citate.

Craiova nu este singurul punct nevralgic al sistemul universitar românesc. Mai existe mărunte focare moscovite la Cluj şi Iaşi, unde câţiva lectori sau profesori dau curs mesajelor diplomaţiei ruseşti.

Dăncilă, lăudată de propaganda rusă

Premierul Viorica Dăncilă a fost apreciată de către presa de stat rusă pentru intervenţia sa din Parlamentul European, acolo unde a criticat Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi le-a precizat celor din sală că ea nu a venit să dea socoteală, ci din respect. Materialul care prezintă prestaţia lui Dăncilă de la Strasbourg arată din titlu că discursul a fost pe placul Sputnik, agenţie de stat rusă: „Viorica Dăncilă - lecţie de demnitate în Parlamentul European! Le-a rupt gura!“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite