Culisele războiului din Parlament. A reuşit sau nu Opoziţia să-l dea jos pe Dragnea? O explicaţie pe înţelesul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL, USR şi PMP susţin că au reuşit să-l dea jos pe Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. În realitate, încă n-au reuşit, dar i-au şubrezit serios puterea în Parlament. Ce arme mai are Opoziţia? Ce argumente are PSD? Cum poate fi dat jos Dragnea, regulamentar? „Adevărul“ vă prezintă, în detaliu, culisele războiului din Camera Deputaţilor

Pasul 1. La mijlocul lunii noiembrie, PNL a depus la Parlament o solicitare de revocare a lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. În consecinţă, Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor urma să pună solicitarea pe ordinea de zi a plenului pentru a fi votată. Aşa cere procedura. Numai că PSD are majoritate în BP, deci Liviu Dragnea s-a opus ca demersul Opoziţiei să ajungă la votul final al plenului. Liderul PSD se afla în plin război cu puciştii din partid şi nu a vrut să rişte un vot potrivnic chiar din partea unor deputaţi PSD controlaţi de rivalii săi din partid: Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu.

Pasul 2. Luni dimineaţă, patru parlamentari PSD au trecut în partidul lui Victor Ponta, iar coaliţia PSD-ALDE a rămas fără majoritate în Camera Deputaţilor.

Pasul 3. La şedinţa plenului de miercuri, PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a solicitării depuse în urmă cu două săptămâni, privind revocarea lui Dragnea. În plus, liberalii au cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei. Din punct de vedere juridic, cele două solicitări de revocare reprezintă două proiecte de hotărâre. Aşadar, liberalii au cerut suplimentarea ordinii de zi cu cele două proiecte de hotărâre care îi vizau pe Dragnea şi pe Iordache. Conform cutumei parlamentare, ordinea de zi a şedinţei de plen poate fi modificată la începutul dezbaterilor, aşa cum au cerut liberalii. „Ultima dată când ordinea de zi a fost modificată s-a întâmplat în data de 3 octombrie, când şedinţa era condusă tot de Florin Iordache“, susţine deputatul PNL Gabriel Andronache pentru „Adevărul“. Liviu Dragnea a lipsit din Parlament, iar şedinţa a fost condusă, ca de obicei, de omul său de încredere Florin Iordache. Numai că fostul ministru al Justiţiei nu a vrut să supună la vot suplimentarea ordinii de zi. De ce? Pentru că PSD a pierdut între timp majoritatea, iar dacă s-ar supune la vot, Dragnea ar fi schimbat imediat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Şi Iordache odată cu el.

Pasul 4. În disputa cu PNL, Florin Iordache a invocat a spus Dragnea.

Daniel Suciu FOTO Facebook

Pasul 5. Ca să forţeze plecarea lui Dragnea, Opoziţia a creat o şedinţă paralelă în plen. PNL a invocat faptul că Florin Iordache, din moment ce e vizat de o cerere de revocare, nu mai are căderea să conducă şedinţa de plen. Ar fi o incompatibilitate. Numai că Iordache nu a renunţat la prezidiu. Aşa că Marilen Pirtea, vicepreşedintele PNL al Camerei Deputaţilor, a mers la pupitrul invitaţilor şi a supus la vot introducerea pe ordinea de zi a celor două solicitări de revocare. Iordache i-a tăiat microfonul, însă Pirtea a continuat procedura paralelă în tăcere şi a strâns o majoritate favorabilă Opoziţiei. Iordache a încercat să blocheze acţiunea liberalilor în primă fază, apoi a declarat şedinţa închisă. Şi închisă a fost, căci, statutar, Iordache a condus lucrările Camerei Deputaţilor.

Pasul 6. Există două concluzii paralele. Liberalii susţin că hotărârile de revocare pentru Dragnea şi Iordache, votate de Opoziţie în plen, în mod clandestin, au fost trecute pe ordinea de zi. „Urmează ca la viitoarea şedinţă de plen să se dea şi votul final“, a explicat deputatul PNL Gabriel Andronache pentru „Adevărul“. Concluzia PSD: numărătoarea paralelă a liberalilor nu a fost înregistrată oficial de conducerea Camerei Deputaţilor, deci nu există. Dragnea şi Iordache rămân în funcţii, iar pe ordinea de zi a şedinţei viitoare de plen nu se vor regăsi cele două solicitări de revocare.

Pasul 7. Ne întoarcem la începutul discuţiei: Biroul Permanent va trebuie să introducă pe ordinea de zi a şedinţei următoare (de săptămâna viitoare) solicitările PNL, dar nu o va face pentru că e dominat de majoritatea PSD. De partea cealaltă, liberalii vor forţa din nou procedura în plen, poate-poate cedează Dragnea. Aşadar, vom asista la partea a doua a scandalului dintre Putere şi Opoziţie. 

Pasul 8. Potrivit unor surse politice, liberalii vor insista, în ciuda opoziţiei PSD,  să dea un vot paralel pe cele două hotărâri de revocare, apoi să ceară conducerii Camerei Deputaţilor să publice rezultatul votului în Monitorul Oficial, astfel încât schimbarea lui Dragnea şi Iordache să fie pecetluită definitiv. Numai că Monitorul Oficial este sub jurisdicţia Camerei Deputaţilor, deci tot Dragnea decide.

Citeşte şi:

Iohannis, atac dur la PSD: M-am săturat de atâţia penali şi infractori în vârful politicii româneşti. Încercarea Opoziţiei trebuie reluată. PSD face circ

Dragnea, prima reacţie după ce Opoziţia spune că l-a schimbat: O încercare disperată de a prelua cu japca o instituţie. Ăsta e stilul lui Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite