Culisele negocierilor pentru Kovesi. „Consiliul UE a fost în defensivă. PE a  propus ca la negocieri să participe şi experţii care au clasat-o prima pe Kovesi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a explicat, pe Facebook, cum a decurs prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE pentru şefia Parchetului European, discuţii încheiate fără un rezultat clar. Ce se va întâmpla în continuare? Ce şanse are Laura Codruţa Kovesi?

„Tocmai s-a încheiat prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-şef al Uniunii Europene. Ce s-a întâmplat la negocieri? Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul UE şi-au prezentat poziţiile. Consiliul a fost astăzi în defensivă, Delegaţia Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă şi democratică de audiere şi de stabilire a poziţiei Parlamentului, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură.

Reprezentanţii Parlamentului au întrebat reprezentanţii Consiliului dacă au invitat candidaţii la dialog. De asemenea, reprezentanţii Parlamentului European au cerut clarificări legate de acel vot intermediar dat în Reuniunea ambasadorilor la UE care s-a desfăşurat în condiţii de totală netransparenţă. Nu ştim nici până astăzi ce s-a votat şi ce mandate de negociere au fost.

În plus, Parlamentul European doreşte ca la negocierile viitoare să invităm şi comitetul de selecţie format din experţi independenţi care, în prima etapă, a pus candidatul român pe primul loc pentru această poziţie. Consiliul este deocamdată împotriva acestei invitaţii a comitetului. Noi vrem să ţinem cât mai mult cont de poziţia experţilor şi vrem o decizie fundamentată.

Delegaţia Parlamentului European a fost condusă astăzi de europarlamentarul Claude Moraes şi au mai participat europarlamentarii Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini. Delegaţia Consiliului a fost condusă de Finlanda şi au mai participat Portugalia şi Croaţia“, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook

Ce se va întâmpla în continuare? „Următoarele întâlniri vor avea loc pe 27 martie, apoi pe 4 şi 10 aprilie. Întâlnirea de pe 27 martie va avea loc prin videoconferinţă deoarece noi, Parlamentul European, vom fi în sesiune la Strasbourg, iar Consiliul nu se poate deplasa atunci la Strasbourg“, susţine Mureşan. 

Prima discuţie între Parlamentul European şi Consiliul UE pe tema viitorului şef al Parchetului European s-au încheiat fără rezultat, au declarat surse politice pentru Adevărul. Cele două delegaţii şi-au prezentat doar punctele de vedere, fără a intra în negocieri pe nume, susţin sursele citate. Negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare, însă nici atunci nu este aşteptată o decizie finală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite