Culisele măcelului PSD-PNL-USR pentru sinecurile de la Consiliul Legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD le-au oferit o funcţie celor din USR în Consiliul Legislativ, pentru a acoperi numirea lui Florin Iordache. USR a căzut în capcană şi a ajuns să fie acuzată de blat cu PSD. Liberalii au jucat abil: pentru a nu fi acuzaţi de o nouă înţelegere pe sub masă cu PSD, au susţinut canidatul USR. Toate partidele s-au ascuns în spatele votului secret, prin urmare nu există un vinovat oficial

PNL şi USR se acuză reciproc de blat cu PSD pornind de la votul pentru cele două sinecuri de la Consiliul Legislativ, obţinute de Florin Iordache (PSD) şi George Dircă (USR). ”Adevărul” pune faţă în faţă toate informaţiile obţinute din culisele celor trei mari partide implicate. În primul rând, nu există cifre oficiale privind prezenţa parlamentarilor în plenul reunit şi nici votul nu a fost la vedere, ci secret. Potrivit surselor Adevărul, PNL a avut 40 de parlamentari în sală, USR a avut 21, UMDR - 5 şi PMP - 2. Au mai fost patru deputaţi de la minorităţile naţionale. În total au fost exprimate 240 de voturi la alegerea preşedintelui Consiliului Legisaltiv. Prin urmare, Pe partea stângă, PSD, ALDE şi ProRomânia au avut 168 de senatori şi deputaţi la votul pentru Consiliul Legislativ. Aşadar, PSD a avut din start un avans de peste 100 de voturi faţă de alianţa de conjunctură PNL -USR. Şi aici apare prima întrebare. Dacă PNL l-a propus pe Augustin Zegrean pentru şefia Consiliului Legislativ, de ce nu şi-a mobilizat toţi cei 113 parlamentari, ci doar 40? Potrivit unor surse din conducerea partidului, liberalii ştiau de la început că Augustin Zegrean nu are şanse în faţa lui Florin Iordache, pentru că PSD împreună cu ALDE şi ProRomânai obţin lejer majoritate în Parlament. Deşi oficial e în opoziţie, PSD are singur majoritate la Senat. În realitate, PNL doar l-a aruncat pe Augustin Zegrean în luptă pentru a profita de credibilitatea fostului preşedinte CCR. De cealaltă parte, nici USR nu a reuşit să aducă toţi 37 de senatori şi deputaţi la şedinţă, ci doar 21.

Rezultatul votului pentru Consiliul Legislativ. În total: 240 de voturi. Augustin Zegrean a primit doar 41 de voturi, exact numărul parlamentarilor PNL prezenţi în sală. Prin urmare, liberalii i-au acuzat pe cei de la USR că au votat cu Florin Iordache, în timp ce Dan Barna a susţinut că parlamentarii USR şi-au ţinut cuvântul, o parte din liberali fiind cei care au trădat de fapt. ”Cât de disperat eşti Ludovic? Nu iese guvernarea doar cu PMP şi UDMR? Atât de prost arată sondajele încât să ajungi la minciuni atât de ordinare despre USR?”, a scris Barna pe Twitter.

Cum votul a fost secret, rămâne doar o răfuială politică. În schimb, Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, deci cu 17 mai mult decât ar fi strâns PSD-ALDE şi ProRomânia la un loc. Al treilea candidat, anonimul Ionuţ Mazîlu, a primit 2 voturi, în timp ce alte 12 voturi au fost anulate. Chiar dacă toţi cei 11 parlamentarii UDMR, PMP şi minorităţi ar fi votat pentru Iordache, tot mai rămâne o diferenţă de 7 voturi, care nu puteau fi acoperite decât din tabăra USR. Surse din conducerea USR susţin pentru Adevărul că unii parlamentari USR şi-ar fi anulat votul, din antipatie faţă de Augustin Zegrean. D ealtfeşl, au fost şi liberali care nu l-au votat pe fostul preşedinte al CCR, pe motiv că e unul dintre apropiaţii lui Traian Băsescu.  În total, 12 voturi au fost anulate, care puteau veni de oriunde: USR, PNL, UDMR, PMP.

USR a căzut în capacana PSD
Pe lângă competiţia pentru şefia Consiliului Legislativ, partidele s-au luptat pentru încă o sinecură: Secţia de evidenţă a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legisaltiv. Pentru a evita noi suspiciuni de blat cu PSD, liberalii au preferat să-l susţină pe candidatul USR George Dircă la şefia Secţiei cu pricina. La votul pentru George Dircă s-au exprimat tot 240 de voturi. Candidatul USR a primit 174. Rodica Penescu a obţinut doar 4, Andrei Ciochiou - 13 şi 49 de voturi au fost anulate.

Cifrele arată că, teoretic, PNL a votat candidatul USR. În total, 61 de voturi. Să presupunem că 11 voturi au mai venit din zona UDMR-PMP -minorităţi. Însă tot mai rămân 100 de voturi diferenţă, pe care candidatul USR nu le putea primi decât din zona PSD. Matematica arată că fără voturile PSD George Dircă nu putea obţine Direcţia din cadrul Consiliului Legislativ. Cele 61 de voturi venite de la USR şi PNL ar fi fost insuficiente. Surse politice susţin că la şedinţa Comisiei Juridice a Senatului, înainte de plen, Robert Cazanciuc (PSD) l-a felicitat în avans pe George Dircă (senator USR) pentru noua funcţie.

Întrebarea-cheie e următoarea: de ce nu a avut PSD candidat propriu şi pentru Secţia din Consiliul Legislativ, în tandem cu Florin Iordache? În mod normal, PSD şi-ar fi impus încă un locotenent, pentru că a avut o majoritate zdrobitoare. Însă liderii social-democraţi le-au oferit celor de la USR funcţia pentru a mai diminua din impactul numirii lui Florin Iordache, cel care a scos sute de mii de oameni în stradă cu celebra OUG 13 din iarna anului 2017. USR, în loc să refuze mărul otrăvit întins de PSD, a luat sinecura cu ambele mâini. Potrivit unor surse din conducerea USR, senatorul George Dircă a negociat singur cu PSD funcţia din Consiliul Legislativ, pentru că nu mai prinde un nou mandat la parlamentare. Dircă nu face parte din tabăra lui Dan Barna, dar conducerea USR nu s-a opus numiri sale, ba chiar l-a şi votat. În final, sinecurile s-au împărţit în mod egal: Florin Iordache, candidatul PSD, a obţinut preşedinţia Consiliului Legislativ, în timp ce USR a primit şefia unei secţii din Cadrul Consiliului Legislativ pentru George Dircă.

Simpla asociere dintre PSD şi USR a strânit un val imens de nemulţumire printre votanţii sătui de partidele tradiţionale. Ca să mai domolească focul, Dan Barna a anunţat că va contesta la CCR numirea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, pe motiv că nu a obţinut 50%+1 din numărul total al parlamentarilor, ci doar o majoritate a celor prezenţi. Imediat, liberalii au anunţat şi ei că vor seiza CCR, exact pe acealşi motiv, deşi, cu o seară înainte, spuneau că e suficientă o majoritate simplă, pentru că aşa a impus CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite