Culisele luptei dintre Dăncilă şi Firea pentru prezidenţiale. Primarul Capitalei riscă excluderea din partid. Ponta arbitrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă vor să fie candidatul PSD pentru prezidenţiale. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă vor să fie candidatul PSD pentru prezidenţiale. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Viorica Dăncilă şi-a asigurat sprijinul majorităţii filialelor PSD, cu excepţia Dolj, Olt şi Bucureşti, controlate de rivalii Paul Stănescu, Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea. Dăncilă le-a cerut liderilor din teritoriu să tragă pentru partid la prezidenţiale, altfel PSD va pierde guvernarea. În schimb, Firea susţine că e singura care poate intra în turul doi. Ponta ar vrea ca Tăriceanu să fie candidatul comun al stângii, susţin surse politice.

Comitetul Executiv (CEX) al PSD va stabili marţi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Viorica Dăncilă e favorită, însa Gabriela Firea va încerca să se impună pe ultima sută de metri. Ce strategie are fiecare candidat?

Viorica Dancila are de partea sa susţinerea celor mai mulţi lideri de filiale. Premierul i-a pus pe baronii PSD să aleagă: fie trag pentru partid la alegerile prezidenţiale, fie vor pierde guvernarea - în cazul în care Viorica Dăncilă nu prinde turul doi, majoritatea PSD din Parlament, şi aşa şubredă, se va descompune, căci aleşii social-democraţi nu vor mai rămâne într-un partid muribund, susţine surse politice pentru „Adevărul“. 

De asemenea, Dăncila le-a transmis liderilor din teritoriu ca îşi vor pierde funcţiile de conducere dacă scorul obţinut de filialele pe care le conduc nu vor performa la prezidenţiale. „Fiecare organizaţie judeţeană va avea un target, îşi va asuma acest target, pentru că aşa cum preşedintele partidului, conducerea partidului, îşi asumă anumite lucruri, această asumare trebuie să meargă până la nivelul fiecărei comunităţi“, a delcarat preşedintele PSD, într-o conferinţă de presă.

Surse din PSD au explicat pentru „Adevărul” că Viorica Dăncila a încercat să-i motiveze pe baroni cu următorul argument: „Suntem cel mai mare partid din ţară, avem cei mai mulţi primari, avem structuri puternice, dacă fiecare lider îşi va face treaba, e imposibil să nu prindem turul doi. Ce s-a întâmplat la europarlamentare a fost un accident”.

În plus, o înfrângere ruşinoasa la prezidenţiale ar demobiliza total partidul înainte de alegerile locale şi parlamentare, deci e în interesul baronilor PSD să tragă pentru Dăncila dacă vor să mai rămână la putere pe plan local şi anul viitor. Miza PSD pentru prezidenţiale este să acceadă în turul doi, în condiţiile în care nimeni nu se aşteaptă la o victorie în faţa candidatului dreptei. Însa o nouă finală, fie ea şi pierdută, oferă partidului o gura de oxigen pentru viitoarele alegeri.

Cât de dur va juca Firea

De partea cealaltă, Gabriela Firea se bazează în CEx pe sondajele interne ale partidului, care arată că e singurul candidat PSD care ar prinde, cu siguranţă turul doi, chiar dacă în cursa pentru Cotroceni ar intra şi alţi candidaţi ai stângii: Călin Popescu Tariceanu (ALDE) şi Sorin Cîmpeanu (Pro România).

În pofida notorietăţii, Gabriela Firea nu se bucură de susţinere în partid. Singurul care o sprijină vizibil pentru Cotroceni e liderul PSD Olt, Paul Stănescu. De partea Gabrielei Firea ar mai fi Dumitru Buzatu (Vaslui) si Lia Olguţa Vasilescu (Dolj), însa nu din coinvigere, ci în baza rivaliţătii cu Viorica Dancilă.

Potrivit surselor citate, Gabriela Firea va ameninţa în CEx că ia în calcul o candidatură independentă la prezidenţiale, deşi riscă să-si încheia cariera in PSD, şi chiar în politică. „Dăncila chiar l-a dat ca exemplu pe Sorin Oprescu, care stătea foarte bine în sondaje ca primar general, dar care s-a făcut de râs la prezidenţialele din 2009, când a scos 3%. Dacă Firea va candida independent, va fi automat exclusă din partid, deci tot ca independent va trebui să candideze şi la Primăria Capitalei, daca mai vrea un mandat. E un risc mare pentru Firea“, susţin surse din conducerea PSD.

Iniţial, Gabriela Firea a calculat că poate fi candidatul unic al stângii, însă Calin Popescu Tăriceanu vrea musai să intre în cursa pentru Cotroceni, tocmai pentru a mobiliza electoratul ALDE înainte de alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Cât despre Victor Ponta, liderul Pro România n-ar vrea să o susţină nici pe Dăncila, nici pe Firea. Ar prefera ca Tăriceanu să fie candidatul comun al stângii, lucru imposibil, în condiţiile în care PSD nu acceptă un prezidenţiabil venetic.

Luni, Viorica Dăncila va avea o discuţie lămuritoare cu Tăriceanu şi Ponta. Cum liderul ALDE e greu de convins să treaca de partea PSD, Dăncila ar vrea să-l tragă în barca sa măcar pe Ponta. Potrivit unor surse politice, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a purtat mai multe discuţii cu Marian Neacşu şi Mihai Tudose cu scopul ca Pro România să o susţină pe Dăncila pentru Cotroceni. Ponta e prins la mijloc: n-ar vrea să se asocieze cu imaginea PSD, dar nici n-ar vrea să se rupă total de fostul său partid. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite