Culisele înregistrării Alianţei 2020USR PLUS. Nicuşor Dan: „Aşteptând să intru la medic, citeam ştirile. Încă nu mi-am dat demisia din USR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicusor Dan - FOTO Eduard Enea
Nicusor Dan - FOTO Eduard Enea

Fostul lider al USR, Nicuşor Dan, a povestit la Adevărul Live despre momentul în care Dan Barna i-a solicitat să se reînscrie în partid şi să semneze protocolul care să ducă la înregistrarea Alianţei USR-PLUS la alegerile europarlamentare, după ce, în aceeaşi zi, Biroul Electoral Central (BEC) respingea cererea alianţei.

Fostul preşedinte al USR a explicat că principala sa motivaţie de a se reînscrie în partid a fost pentru a-i oferi electoratului USR-PLUS posibilitatea să voteze cu alianţa. De asemenea, Nicuşor Dan a vorbit şi despre momentul în care Congresul USR l-a ales pe Dan Barna drept noul preşedinte, subliniind că cei aproximativ 20 membri care au contestat Congresul nu au făcut decât să îşi manifeste un drept constituţional.

„Legat de motivaţia mea. Există o alianţă, sunt oameni care vor să voteze această alianţă, atunci eu semnez. Contestarea Congresului au făcut-o vreo 20 şi ceva de oameni după Congres. Imediat după Congres au fost vreo 15 parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene care au contestat ei înşişi public. Aceşti oameni care au contestat şi-au manifestat un dept constituţional. Au considerat că e important ca legalitatea să fie verificată”, a declarat Nicuşor Dan.

„Sunt oameni care au gândit de capul lor, nu i-am împins de la spate. Eu nu am o datorie morală”

Acesta din urmă a adăugat că parlamentarii au cerut şi o mediere externă, cerută de Cristian Seidler, însă aceasta a fost respinsă şi s-a ajuns în cele din urmă la Comisia de arbitraj.

„Erau în momentul acela trei grupări care îşi disputau supremaţia. Nu mai ştiu care din cei trei: Seidler, Alexandrescu şi Barna. Seridler a propus-o şi nu mai ştiu dacă a respins-o Alexandrescu sau Barna. S-a ajuns la Comisia de arbitraj. Comisia de arbitraj a respins contestaţia. A judecat cazul şi a spus că totul a fost în regulă. Legea spune că te poţi adresa la instanţă după ce te adresezi la Comisia de arbitraj. Sunt oameni care au gândit de capul lor, nu i-am împins de la spate. Eu nu am o datorie morală”, a adăugat fostul lider USR.

În momentul în care BEC a respins cererea de înscriere a Alianţei USR-PLUS, Nicuşor Dan povesteşte că era la medic, şi că după ce a ieşit, a fost repezit de telefoane de la jurnalişti şi foşti colegi de partid. Printre aceştia din urmă a fost şi Dan Barna, care i-a explicat într-un mesaj situaţia, şi i-a solicitat să se reînscrie în partid, astfel încât alianţa să se poată înregistra.

„După mai multe discuţii cu jurişti am ajuns la soluţia de a cere mai întâi admiterea ca membru. S-a constituit un birou local de la Sectorul 6, care mi-a admis cererea de a devenit membru, iar din această calitate am cosemnat protocolul. Apoi a fost trimis protocolul la BEC şi la Înalta Curte”, a mai explicat Nicuşor Dan.

Fondatorul USR a mai mărturisit că încă nu şi-a dat demisia din USR, deoarece este posibil ca partidul să aibă din nou nevoie de semnătura acestuia când vor fi depuse listele cu candidaţi la BEC, însă după acest pas, va părăsi formaţiunea.

„Nu mi-am dat demisia. Din nou sunt mai multe interpretări posibile. E posibil să fie necesar să semnez şi listele de candidaţi care această alianţă le va depune la BEC, împreună cu listele de semnături. Eu sunt la dispoziţia USR până în momentul în care vor trebui să depună acele liste de semnături şi alte acte”, a conchis Nicuşor Dan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite