Culisele demisiei lui Victor Negrescu: Dragnea l-a umilit, Teodorovici s-a răzbunat, preşedinţia UE e în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a demisionat vineri din Guvern, dar duminică a anunţat că e pregătit pentru o nouă săptămână de lucru. Prea târziu. Premierul Dăncilă i-a tăiat deja atribuţiile. Decizia de a renunţa are la bază mai multe motive: reproşurile lui Liviu Dragnea, relaţia tensionată cu alţi miniştri, apropierea de liderii europeni care au criticat PSD, slaba organizare a preşedinţiei UE.

Cu doar o lună şi jumătate înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE, ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat subit, în şedinţa de vineri a Executivului. Plecarea sa ar fi o lovitură pentru PSD, în condiţiile în care Negrescu, unul dintre puţinii miniştri cu o imagine bună la Bruxelles, s-a ocupat de organizarea în detaliu a preşedinţiei. Surse din conducerea PSD au sintetizat, pentru „Adevărul“, demisia  a lui Negrescu: „L-au lăsat nervii“. De ce l-au lăsat nervii? Explicaţiile sunt multiple.

1. Relaţia foarte tensionată cu Liviu Dragnea. Potrivit surselor citate, liderul PSD îl ironiza pe Negrescu la fiecare discuţie. Şi nu doar atât. În urmă cu câteva zile, la o întâlnire între mai mulţi parlamentari din străinătate şi o delegaţie a PSD, Dragnea „pur şi simplu l-a umilit pe Negrescu“, susţin surse diplomatice, acuzându-l că nu-şi face treaba ca ministru. Apoi, Negrescu a fost constrâns să o angajeze la minister pe tânăra Lorena Teodoru Cazacu pentru a pregăti preluarea preşedinţiei UE. Ce o recomandă pe Cazacu? Un curs de make-up, dar mai ales numele unchiului. Lorena Cazacu este nepoata primarului din Alexandria, Victor Drăguşin, unul dintre oamenii fideli lui Dragnea până în măduva oaselor.

2. Orgolios şi conflictual. Surse guvernamentale susţin că Victor Negrescu a avut mai multe dispute cu ministrul de Finanţe. „Teodorovici merge la  Bruxelles pentru a participa la întâlniri pe tema Cadrului Financiar Multianual. Negrescu i-a cerut lui Teodorovici raport de activitate.Teodorovici l-a ignorat. Au fost mai multe contre între ei, pentru că Negrescu e mult mai orgolios decât pare“, susţin  sursele citate. De altfel, primul care a confirmat demisia lui Negrescu a fost chiar Eugen Teodorovici, care i-a catalogat decizia drept „imaturitate politică“. Negrescu i-a răspuns pe Facebook: „Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse (demisia - n.r), a unui coleg de Guvern şi de partid este normală şi o reală dovadă de colegialitate şi susţinere“, a scris Negrescu, o săgeată către Teodorovici. De asemenea, Negrescu avea relaţii reci şi cu ministrul de Externe Teodror Meleşcanu, dar şi cu vicepremierul pentru parteneriate strategice Ana Birchall. Potrivit unor surse din PSD, Birchall ar putea să-i urmeze lui Negrescu în fruntea ministerului.

3. Apropierea inutilă de Bruxelles. În 2017, ca să ajungă ministru, Victor Negrescu, la acea vreme europarlamentar, i-a promis lui Liviu Dragnea că va susţine cauza PSD la Bruxelles, unde are o relaţie bună cu liderii europeni, în special cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele socialist al Comisiei Europene. După ce Timmermans a desfiinţat  modificările PSD la legile Justiţiei şi la codurile penale, Dragnea s-a plâns că Negrescu a trădat partidul pentru Bruxelles.

4. Organizarea preşedinţiei, un fiasco. Deşi în public susţine că România este pregătită să preia preşedinţia rotativă a UE, Ministerul pe care (încă) îl conduce nu a finalizat nicio licitaţie, susţin surse din MAE. „Nu s-a plătit cazarea diplomaţilor, nu s-a asigrat transportul, nu s-au cumpărat cadourile pentru protocol. Nu a stabilit priorităţile României, nici programul preşedinţiei în detaliu.Toate trebuie făcute în procedură de urgenţă, dar Negrescu nu vrea să-şi asume. A făcut doar conferinţe şi mult PR. Până acum, Negrescu a dat vina pe alţii, acum nu mai are pe cine să dea vina“, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“.

5. Prea progresist pentru PSD . Fără să aibă girul partidului, Victor Negrescu a fost primul social-democrat care a anunţat, imediat după ce Referendumul pentru familia tradiţională a picat, că PSD va veni cu o lege a parteneriatului civil. Decizia i-a înfuriat pe mai mulţi parlamentari PSD cu viziuni conservatoare, cel mai vocal fiind fostul ministru de Externe Titus Corlăţean. În mod ironic, Victor Negrescu a fost chiar consilierul lui Corlăţean în urmă cu câţiva ani.  La acea vreme, „Adevărul“ a scris în exclusivitate că Anca Alexandrescu, consilier al premierului Viorica Dăncilă, i-a transmis lui Victor Negrescu să nu mai vorbească despre „subiecte care nu-l privesc“. După acest incident, Negrescu s-a plâns unor apropiaţi că liderii PSD ar fi invidioşi pe modul în care ministerul pe care îl conduce pregăteşte preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

A dat semne de răzgândire. Degeaba
„Vineri, când am plecat de la birou, am lăsat totul la zi şi pregătit pentru următoarea săptămână de lucru. Dorinţa mea este ca proiectul să aibă continuitate. Parcursul european al României trebuie să continue. Şi benevol aş lucra pentru România la un proiect atât de important dacă se doreşte acest lucru“, a scris Negrescu pe Facebook, la douză zile după demisie. Porivit unor surse politice, Negrescu va rămâne în Executiv până la Comitetului Executiv al PSD, unde se va decide remanierea guvernamentală. Însă CEX-ul PSD este controlat de Liviu Dragnea, care nu-l mai vrea pe Negrescu ministru. Cu un picior în afara Guvernului, Negrescu încearcă să negocieze cu Dragnea un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Dăncilă i-a tăiat deja atribuţiile

„Conform dispoziţiei Prim-ministrului din şedinţa de Guvern din 09.11.2018, atribuţiile legale ale ministrului delegat pentru afaceri europene referitoare la reprezentarea şi gestionarea dosarelor CAG (Consiliul Afaceri Generale, la care participă miniştrii de afaceri europene din statele membre) vor fi îndeplinite şi asigurate de acum încolo de un alt reprezentant al Guvernului. În acord cu instrucţiunile primite la nivel ministerial, toată documentaţia pregătită pentru buna reprezentare a intereselor României a fost deja înaintată celor desemnaţi să participe“, a anunţat MAE. Aşadar, Negrescu e oficial în afara Guvernului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite