Culise. Cum poate trece Guvernul Orban de Parlament fără sprijinul lui Ponta. Numărătoarea, bob cu bob. Lista finală de miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul PNL are şanse să treacă la limită de Parlament şi fără susţinerea ProRomânia, cu două condiţii: Opoziţia să se mobilizeze la maximum, iar câţiva aleşi care nu mai au apartenenţă politică să-şi respecte cuvântul dat liberalilor. Ludovic Orban va prezenta joi în Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri. „Adevărul“ a aflat componenţa Guvernului.

Ludovic Orban şi PNL duc negocieri la sânge pentru fiecare deputat şi senator din Parlament care ar putea să voteze noul Guvern, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Conform aritmeticii parlamentare, Orban se bazează pe voturile PNL, USR, UDMR, ALDE, ale deputaţilor din grupul minorităţilor naţionale şi aproape sigur ale PMP. Aşadar, în total 216 voturi. Pentru învestirea Guvernului Orban ar mai trebui minimum 17 voturi, pentru că majoritatea parlamentară e asigurată de 233 de aleşi. În condiţiile în care Victor Ponta a declarant că Pro România nu va vota noul guvern, Orban şi PNL vor trebui să caute cele 17 voturi în tabăra printre neafiliaţi şi în tabăra adversă.

O parte din aceste voturi ar putea să vină de la deputatul Remus Borza şi de la aleşi din noua sa formaţiune, Forţa Naţională, acolo unde mai sunt membri Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu, Marian Cucşa şi Teodor Meleşcanu. Liderul Forţei Naţionale s-a întâlnit miercuri cu Orban, potrivit unor surse politice, iar în urma întâlnirii s-a bătut palma pentru susţinerea noului Guvern. Discuţii vor fi purtate şi cu ceilalţi membri ai Forţei Naţionale, însă sunt preconizate încă două voturi din patru. 

La Camera Deputaţilor ar mai putea fi câştigate voturi de la independenţii Adrian Dohotaru, Mihaiţă Găină (care a votat şi moţiunea de cenzură) şi Oana Bîzgan, deşi liberalii sunt rezervaţi privind negocierea cu aceasta. Potrivit unor surse politice, la Camera Deputaţilor liberalii au promisiunea că vor vota la învestire şase persoane din PSD şi Pro România. Pe de altă parte, surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că ar avea promisiune a nouă senatori care nu au votat moţiunea de cenzură. De altfel, la Senat sunt mai mulţi aleşi cu o situaţie politică incertă, fiind plecaţi de curând din PSD şi din ALDE.

Prin urmare, dacă promisiunile făcute PNL sunt respectate, iar liberalii mai reuşesc să atragă voturi din zona neafiliaţilor politic, Guvernul Orban va trece la limită, cu un număr de voturi între 235 şi 237, fără susţinerea asumată a ProRomânia. În schimb, premierul desemnat a prezentat o situaţie mult mai roz faţă de calculele de pe hârtie. „Sunt peste 25 de parlamentari cu care am purtat discuţii. Ar putea fi convinşi să voteze învestirea“, a declarat Orban.

Orban vrea votul final săptămâna viitoare

Premierul desemnat mai are timp de negocieri, chiar şi în cazul în care conducerea Parlamentului agreează calendarul pe care îl propune PNL. Ludovic Orban cere Birourilor Permanente reunite, controlate în continuare de PSD, să fie de acord ca audierile pentru miniştrii să fie marţea viitoare, adică pe 29 octombrie, iar a doua zi să aibă loc votul de învestire în plenul Parlamentului. Pe de altă parte, PSD ar vrea să ducă votul de învestitură până în ultima zi de săptămână electorală, adică să fie pe 4 sau 5 noiembrie, în cazul în care există şi cvorum pentru derularea acestuia.     

Ponta ia distanţă faţă de Ludovic Orban

Pro România nu va susţine Guvernul Orban, a fost concluzia exprimată de fostul premier Victor Ponta, după ce a mers la a doua rundă de negocieri cu PNL. „Să guvernezi fără majoritate şi cu cinci partide, ALDE, PMP, UDMR, USR care au interese total diferite şi nu se înţeleg nici măcar pe ceea ce vor să anunţe, va fi foarte dificil, dar sper să reuşească. Ne-am înţeles pe un singur lucru: vom susţine, cei de la Pro România, alegeri anticipate pentru Parlamentul României. Nu vom vota acest Guvern al domnului Orban”, a declarat Ponta.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a mărturisit că se aştepta la reacţia negativă a liderului ProRomânia. „Sincer, nici nu mi-aş dori să guvernez alături de Victor Ponta”, a subliniat premierul desemnat. Liderul ProRomânia a pledat pentru alegeri anticipate, deşi, în urmă cu o lună, avea cu totul alt discurs.

„Cine vine şi zice că vor fi alegeri anticipate minte de îngeaţă apele”, afirma Ponta pe 2 septembrie. În realitate, Ponta nu susţine Guvernul PNL pentru a nu-şi ostiliza şi mai mult electoratul PSD, după ce a votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

 Cine nu votează Guvernul PNL e, de fapt, cu PSD şi cu Viorica Dăncilă.  Ludovic Orban, premier desemnat

Guvernul Orban va avea doar 16 ministere. Deşi nu a strâns încă o majoritate, Ludovic Orban va prezenta joi echipa de miniştri în Parlament. „Adevărul“ vă prezintă lista finală a miniştrilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite