Culise. Cum poate strânge Dan Barna majoritate în USR. Locotenenţii săi, lăsaţi fără funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficial, tabăra lui Dan Barna a pierdut puterea în Biroul Naţional (BN) al USR, însă majoritata atârnă într-un singur vot. Surse din partid susţin că senatorul Allen Coliban, care face parte din aripa „USR echilibrat“, ar putea înclina balanţa în favoarea lui Dan Barna. Pe de altă parte, Coliban susţine că va vota strict în funcţie de interesul USR, fără să ţină seama de tabere.

Biroul Naţional al USR, forul de conducere al partidului, numără 25 de persoane: preşedinte, 7 vicepreşedinţi şi 17 membri simpli. Aşadar, ca o decizie să treacă, e nevoie de 13 voturi. Tabăra Barna are 11 membri în BN, deci cu două voturi sub limita majorităţii. Un vot mai vine chiar de la preşedintele Dan Barna, deci mai rămâne un singur vot lipsă.

Surse din conducerea USR susţin că Dan Barna se bazează pe votul lui Allen Coliban pentru a-şi impune deciziile în partid. Coliban a fost ales vicepreşedinte al partidului pe lista „USR echilibrat“, aripă care a luat distanţă şi de Barna, şi de Cosette Chichirău.

Întrebat de „Adevărul“ dacă îl susţine pe Dan Barna, senatorul Allen Coliban a răspuns: „Eu sunt susţinătorul USR. De când am intrat în acest partid, am dezvoltat filiala Braşov şi asta voi face şi la nivel naţional. Acest sistem de vot a fost o oportunitate pentru politicienii echilibraţi din USR“. Allen Coliban spune că va vota în BN cântărind fiecare propunere în parte, fără să ţină cont de cele două tabere rivale din partid.  „În BN voi vota în interesul USR“, susţine Coliban.

De partea cealaltă, rivalii lui Dan Barna, strânşi în jurul lui Cosette Chichirău în echipa „Uniţi Salvăm România“, au reuşit să trimită în BN 9 membri. În mod surpinzător, Cosette Chichirău, care candidase pentru şefia partidului, nu a prins un loc în conducerea USR, fiind taxată pentru atacurile la Barna. Aripa „Uniţi Salvăm România“ poate strânge majoritate în BN numai dacă-i convinge  pe cei patru membri care încearcă să-şi păstreze echidistanţa în partid: Elek Levente, Allen Coliban, Andrei Macsut şi Ionuţ Stancu.

Locotenenţii lui Barna, taxaţi la vot

Nu doar Cosette Chichirău a fost taxată pentru lipsa de fair-play politic, ci şi echipa lui Dan Barna. Oamenii de încredere ai liderului USR nu au mai prins funcţii de conducere în USR. Cătălin Drulă şi Ionuţ Moşteanu au ratat posturile de vicepreşedinte, în timp ce europarlamentarul Cristian Ghinea nici măcar nu a mai candidat, ca urmare a scandalurilor interne în care a fost implicat. Totuşi, din noul BN va face parte Liviu Mălureanu, fidel lui Ghinea.

Începe lupta pentru Primăria Capitalei

Fostul preşedinte USR, Nicuşor Dan, s-a înscris, din postura de simplu membru de partid, în cursa internă  pentru desemnarea candidatului pentru Primăria Capitalei. „Sunt optimist că oamenii din USR vor susţine candidatura mea şi că împreună cu toate forţele de bună credinţă vom putea reda Bucureştiul bucureştenilor, acolo unde îi e locul”, a transmis Nicuşor Dan. Dacă va câştiga competiţia internă din USR, Nicuşor Dan se va lupta apoi cu Vlad Voiculescu (PLUS) pentru a fi ales candididatul comun al Alianţei USR-PLUS. Conform parteneriatului politic între cele două partide, USR şi PLUS urmează să aibă candidaţi comuni la toate alegerile care urmează: prezidenţiale, locale şi parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite