Culise. De ce s-a retras din cursa pentru şefia USR candidatul susţinut de Nicuşor Dan. Cum s-au faultat reciproc taberele din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Seidler a spus stop propriei candidaturi
Cristian Seidler a spus stop propriei candidaturi

Cristian Seidler a anunţat că nu mai candidează pentru şefia USR, acuzând, la modul general, nereguli în organizarea Congresului. Surse din partid au povestit pentru „Adevărul“ că, în realitate, a fost o nouă dispută pentru putere între tabără lui Nicuşor Dan şi cea a lui Cristian Ghinea.

Stabilirea delegaţilor din Bucureşti care vor vota la Congresul USR din acest weekend a provocat retragerea deputatului Cristian Seidler din competiţia pentru şefia partidului, au declarat surse din interiorul formaţiunii pentru „Adevărul“.

Cristian Seidler, candidatul susţinut de tabără lui Nicuşor Dan, avea şanse aproximativ egale cu Dan Barna, candidatul susţinut de tabără lui Cristian Ghinea. Sursele citate suţin că Barna şi-a asigurat voturile organizaţiilor din Transilvania, în timp ce Seidler avea de partea sa Oltul şi Moldova. Astfel, organizaţia de Bucureşti putea înclina decisiv balanţa în favoarea unui candidat, în condiţiile în care voturile delegaţilor din Capitală cântăresc cam un sfert din numărul total de voturi cu care va fi ales succesorul lui Nicuşor Dan în fruntea USR.

Aşadar, una dintre mizele dinaintea Congresului era stabilirea delegaţilor bucureşteni. Filiala USR din Capitală este controlată în continuare de Nicuşor Dan, întrucât este clădită pe temelia vechiului USB. Potrivit unor surse politice, organizaţia Bucureşti a ales delegaţi pe sprânceană, care în proporţie de 90% l-ar fi votat pe Cristian Seidler, candidatul preferat de Nicuşor Dan. „Cu voturile organizaţiei de Bucureşti de partea sa, Seidler nu ştiu dacă ar fi devenit favorit, dar cu siguranţă ar fi echilibrat balanţa, pentru că Dan Barna are susţinerea masivă a Transilvaniei“, au declarat, pentru „Adevărul“, sursele citate.

Numai că delegaţii aleşi de organizaţia Bucureşti nu au fost validaţi de Biroul Naţional al USR, for unde tabără Dan Barna- Cristian Ghinea are majoritate. „N-a fost corect nici modul în care au fost desemnaţi delegaţii din Bucureşti, dar nici modul în care Biroul Naţional a respins lista. Aş fi vrut o competiţie deschisă şi egală între candidaţi. Aşa ar fi fost bine în primul rând pentru partid. Pe  scurt, n-a fost decât un alt episod din războiul dintre Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea, război purtat prin interpuşi de această dată“, a explicat pentru „Adevărul“ o sursă neutră din USR.

Rămas fără voturile delegaţilor din Bucureşti, Cristian Seidler a calculat că nu mai are şanse reale să câştige şefia partidului, aşa că s-a retras din cursă, acuzând, vag, nereguli în organizarea Congresului.

La fel de vag, preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a precizat că procesul de desemnare a delegaţilor s-a desfăşurat potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR şi regulilor aplicate şi la Congresul de la Cluj, care l-a validat pe Nicuşor Dan preşedinte.

După retragerea lui Cristian Seidler, se va duce o luptă în doi pentru şefia partidului. Dan Barna pleacă favorit, iar Vlad Alexandrescu îşi joacă şi el şansa. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite