Culise. România îl susţine pe Plahotniuc pentru a forma Guvernul de la Chişinău. Oligarhul e aliatul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub pretextul că susţine instalarea unui guvern proeuropean în Republica Moldova, România, prin Executivul Dăncilă, face lobby pentru Valdimir Plahotniuc, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Plahotniuc e liderul Partidului Democrat (PD), care a obţinut locul doi în alegerile de duminică, după socialiştii preşedintelui Igor Dodon. De ce e Dăncilă de partea lui Plahotniuc? Datorită relaţiei foarte apropiate dintre PSD şi PD-ul de peste Prut

Vladimir Plahotniuc, care controlează din 2016 Guvernul Republicii Moldova, condus de omul său de încredere, premierul Pavel Filip, are două variante de a rămâne la putere: fie se aliază cu blocul proeuropean ACUM, prezidat  de Andrei Năstase şi Maia Sandu, fie racolează câţiva parlamentari de la socialişti şi formează singur o majoritate.

O alianţă între PD şi ACUM pare un scenariu utopic, în condiţiile în care Andrei Năstase şi Maia Sandu şi-au centrat campania pe lupta împotriva oligarhului Plahotniuc. De altfel, Andrei Năstase acuză că Valdimir Plahotniuc, prin intervenţiile sale în Justiţie, i-a anulat mandatul de primar al Chişinăului, câştigat la urne anul trecut. Deci o alinţă cu liderul PD i-ar decredibiliza total pe liderii Opoziţiei unite de la Chişinău. Totuşi, Guvernul Dăncilă susţine cu ardoare această variantă de compromis, sub pretextul că ar fi singura şansa ca Republica Moldova să rămână pe calea europeană. „De fapt, miza României e să-l menţină pe Plahotniuc la putere. Toată lumea ar avea de câştigat: PSD ar avea un partener fidel la Chişinău. Guvernul din Republica Moldova, controlat de PD, va primi în continuare fonduri europene – fără aceşti bani nu ar reuşi să supravieţuiască. Iar Guvernul Dăncilă s-ar lăuda că i-a împiediat pe socialiştii rusofili să ajungă la putere, deci a salvat Moldova“,  susţin surse guvernamentale pentru „Adevărul“.

Al doilea scenariu: Plahotniuc racolează 10 parlamentari de la socialişti şi, împreună cu câţiva independenţi plus partidul lui Ilan Şor, strânge o majoritate parlamentară. Problema ar fi banii. În lipsa unei alianţe proeuropene, sunt şanse mici ca UE să pompeze în continuare fonduri în Moldova, deci singurul ajutor financiar pe care l-ar primi Plahotniuc ar fi din partea Guvernului Dăncilă.

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), asociat cu preşedintele Igor Dodon - care militează pentru o apropiere de Rusia şi o intrare în Uniunea Economică Eurasiatică, a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare, după numărarea a 99% din voturi. Pe locul al doilea se află Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, aparent proeuropean. Alianţa ACUM, condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase, care militează pentru aderarea Moldovei la UE şi NATO, a ielşit pe trei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite