Culise. Cum a reuşit PSD să rupă 8 voturi de la Opoziţie în câteva ore. Ce plan de rezervă are Ludovic Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înaintea moţiunii de cenzură, Viorica Dăncilă a reuşit să întoarcă patru parlamentari PSD care trecuseră de partea PNL. În paralel, Puterea a mai blocat un vot favorabil moţiunii venit de la PMP. PSD a mai câştigat două voturi nesperate prin delăsarea unor aleşi din zona USR, la care se mai adaugă şi o absenţă pe caz de boală. În total, opt voturi rupte de la Opoziţie. În schimb, Ludovic Orban e optimist: trădările vor fi compensate.

1. Camera Deputaţilor ar fi trebuit să vacanteze ieri mandatul lui Octavian Goga, parlamentar ales pe listele PMP, trecut ulterior la PSD. În locul lui Goga, condamnat penal, ar fi trebuit să urce Alexandru Teacă, membru PMP, care ar fi votat moţiunea de cenzură a PNL. Însă, la şedinţa de ieri a Parlamentului, deputaţii PSD, la îndemnul lui Marcel Ciolacu, au părăsit plenul, astfel încât nu a mai fost cvorum. Drept urmare, manadatul lui Goga nu a mai putut fi vacantat, iar Alexandru Teacă a rămas în afara Parlamentului, deocamdată. Pe scurt: PSD a blocat un vot al Opoziţiei la moţiune.

2.  Sorin Bota a semnat moţiunea PNL, însă e pe cale să se răzgândească. Pmeierul Viorica Dăncilă i-a propus două variante: fie un post  în conducerea ASF, unde ar câştiga o leafă exorbitantă, fie funcţia de ministru al Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc.

Sorin Bota FOTO Inquam 

Imagine indisponibilă

3. Şi senatorul PSD Emanoil Savin, rămas fidel lui Liviu Dragnea, a semnat moţiunea PNL, însă nu va vota joi, în plen, susţin surse politice pentru Adevărul.

4 -5. Deputaţii Horia Nasra şi Cornel Itu au lăsat săptămâna trecută PSD pentru ProRomânia cu promisiunea că vor vota moţiunea Opoziţiei. Cei doi s-au întors azi în PSD, după ce Viorica Dăncilă le-a promis şefia organizaţiei Cluj.

Horia Nasra şi Cornel Itu

Imagine indisponibilă

6. Senatorul USR Ramona Nicoleta Dinu a anunţat că nu va fi prezentă la votul moţiunii de cenzură din cauza unor grave probleme de sănătate. „Cred însă cu toată tăria în reuşita colegilor mei!“, a scris Ramona Dinu pe Facebook.

7.  Deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR, a declarat pentru „Adevărul” că încă se gândeşte dacă va merge joi la votul pentru moţiunea de cenzură, acesta precizând că încă aşteaptă lămuriri de la PNL pe subiecte ce ţin de schimbări climatic.

8. Nici Oana Bîzgan, aleasă tot pe listele USR, nu va fi prezentă joi în plen, deşi a semnat moţiunea de cenzură. Bîzgan e plecată din ţară, susţin surse politice.

În ciuda trădărilor subite, liderul PNL Ludovic Orban e încrezător că moţiunea de cenzură va trece. Potrivit unor surse politice, Orban se bazează pe încă 5-6 voturi de la minortăţile naţionale, care ar compensa „răzgândirile“ parlamentarilor PSD. 

Te-ar putea interesa şi:

Surse. Ce funcţii le-a promis Dăncilă celor trei parlamentari PSD care s-au întors în partid înainte de moţiune

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite