Culise. Dragnea vrea să-l tragă pe linie moartă pe Maior. Care e planul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi George Maior, pe vremea când pozau în prieteni
Liviu Dragnea şi George Maior, pe vremea când pozau în prieteni

Parlamentul, dominat de majoritatea PSD-ALDE, va propune Ministerului de Externe să demareze procedura de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Motivul? Dragnea şi Tăriceanu suspectează că Maior şi Ponta uneltesc pentru a desface majoritatea parlamentară. Decizia finală îi va aparţine preşedintelui Iohannis

Comisia de politică externă a Senatului îl va audia miercuri pe ambasadorul României în SUA, George Maior. Motivul oficial? „Pentru a da o serie de explicaţii cu privire la activitatea sa de ambasador, cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit, nu vă ascund, o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, anumite îngrijorări şi nemulţumiri. Ele pot să afecteze în mod serios relaţia în Parteneriatul Strategic”, a anunţat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, dar şi membru în Comisia de politică externă.

Potrivit unor surse politice, deciza audierii lui Maior a fost strict o înţelegere între Dragnea şi Tăriceanu. Dovadă că alţi membri ai Comisiei de politică externă nu ştiu care sunt motivele audierii. „Eu nu am fost informat de motivele chemării. Totuşi, nu văd audierea unui oficial fie din administraţie sau diplomaţie ca pe o sancţiune. E rolul Parlamentului să-i cheme“, a spus, pentru „Adevărul“, senatorul PSD Mihnea Costoiu. Senatorul PNL Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Comisiei de politică externă, a completat: „Nu este niciun motiv special scris în cererea pentru Maior“.

Axa Dragnea- Meleşcanu- Dăncilă

Potrivit surselor citate, planul gândit de Dragnea şi Tăriceanu e următorul: după audierile de miercuri, Parlamentul va trimite o scrisoare Ministerului de Externe în care va recomanda chemarea în centrală a lui Maior, pe motiv că activitatea sa nu respect cerinţele Guvernului în materie de politică externă, deci afectează imaginea României. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, va declanşa procedura legală şi va trimite solicitarea către Viorica Dăncilă. La rândul său, premierul o va trimite la Cotroceni, pentur că fără semnătura preşedintelui Maior nu poate fi rechemat în ţară.

Motivul neoficial care a determinat audierea lui Maior e războiul de la distanţă pe care Dragnea îl poartă cu fostul director al SRI. După ce Rudolph Giuliani, unul dintre avocaţii lui Trump, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Iohannis în care a criticat activitatea DNA, George Maior a catalogat textul drept „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care vor să apere persoane din România cu probleme penale“. Ulterior, însuşi Giuliani a recunoscut că a primit bani pentru scrisoarea critică la adresa procurorilor, iar Ambasada SUA în România a disociat demersul lui Giuliani de Administraţia Trump.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite