Culise. PSD dă ultimul tun în MAE: operaţiunea „Cumetrie în diplomaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niels Schnecker, Sabina Şomăcescu şi Nelu Barbu
Niels Schnecker, Sabina Şomăcescu şi Nelu Barbu

În ultimele zile de putere, Guvernul PSD împarte funcţii de consuli diplomatici şi economici pentru secretare, pile, cunoştinţe şi relaţii, provocând revolta diplomaţilor din MAE, care aştreaptă degeaba la rând pentru promovare, susţin surse politice pentru „Adevărul”. Noul guvern ar putea corecta rapid nedreptăţile.

Guvernul Dăncilă a operat mutări scandaloase în diplomaţie pe ultima sută de metri, chiar şi din postura de interimar, după ce a pierdut susţinerea parlamentară. Posturi de consuli generali şi consuli economici au fost transformate în sinecuri pentru clientela de partid, în dispreţul profesioniştilor din MAE. Tabloul imposturii diplomatice putea avea tuşe chiar şi mai groase, însă alte numiri au fost blocate din calcule strict electorale.  

Iată ce sfori s-au tras la Externe în ultima lună, de când a picat Guvernul Dăncilă.

1. Sabina Şomăcescu, consul general la Salonic, a fost mutată la Toronto, exact la patru zile după ce Guvernul a căzut prin moţiune de cenzură.

Sabina Şomăcescu FOTO Facebook

Sabina Şomăcescu FOTO Facebook 

 „În primăvară, Corpul de Control al MAE a găsit nereguli grave la Consulatul din Salonic. Unele fapte erau chiar de natură penală, însă conducerea Ministerului de Externe a pus batista pe ţambal. Sabina Şomăcescu a făcut atunci mai multe drumuri în România, şi-a pus în mişcare sistemul de pile şi nu numai că a fost salvată, dar iată că acum a obţinut chiar şi un post mai bun”, susţin surse din MAE pentru „Adevărul”.

Teodor Meleşcanu, la acea vreme ministru de Externe, a fost informat despre gravitatea abaterilor de la Salonic, însă nu a mişcat un deget. Potrivit surselor citate, Şomăcescu a fost susţinută puternic de Darius Vâlcov, sfetnicul lui Liviu Dragnea, şi de Toni Greblă, secretarul general al Guvernului. Toni Greblă şi Sabina Şomăcescu se trag din acelaşi oraş: Târgu Jiu.

Şomăcescu a absolvit Dreptul la „prestigioasa” Universitate din Târgu Jiu şi a devenit doctor în ştiinţe economice la Universitatea din Craiova. A fost consilier parlamentar, iar din 2011 a intrat în diplomaţie. „Deşi are mai multe posturi la activ în MAE, nu a dat vreodată examen de admitere în minister”, susţin sursele citate. În afară de Grecia, a mai trecut pe la consulatele României din Spania, Italia şi Danemarca. Acum bifează şi Canada.

2. Adriana Ciamba, consul general la Istanbul, şi-ar fi fpostul lăsat liber la Salonic, însă mutarea ar fi devenit afacere de familie: soţul său, George Ciamba, fost ministru al Afacerilor Europene, tocmai a fost numit ambasador în Grecia, deci ar fi devenit şeful său. Oricum, chiar şi postul primit de George Ciamba a stârnit critici în MAE. „A mai stat 7 ani la Atena ca ambasador (2005 – 2012), deşi mandatul e, teoretic, de patru ani”, susţin sursele citate. Pe de alăt parte, surse din MAE susţin că nu a existat o astfel de propunere, ca Adriana Ciamba să fie transferată la Salonic. 

Adriana Ciamba FOTO Facebook

Adriana Ciamba FOTO Facebook 

3. Deputatul PSD Andreea Cosma, fiica baronului de Prahova Mircea Cosma, a fost în cărţi pentru consulatul din Salonic, însă Viorica Dăncilă a refuzat mutarea pe motiv că ar avea de pierdut electoral. Andreea Cosma e condamnată în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru complictate la abuz în serviciu. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Andreea Cosma a insistat, pe vrema când Liviu Dragnea era liber şi în putere, să fie trimisă în Liban, la Beirut, însă posturile din Orientul Mijlociu, datorită importanţei strategice, nu pot fi populate cu politruci. De ce tocmai în Liban? Andreea Cosma a fost căsătorită cu Rami Saad, cetăţean libanez, cu care are un copil. De asemenea, Cosma a tras sfori şi pentru funcţia de consul la Istanbul, la poarta dintre Orient şi Occident, susţin sursele citate. În trecut, şi Cătălina Ştefănescu, apropiată de Liviu Dragnea, a fost gata-gata să obţină postul de consul la Salonic.

Andreea Cosma FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Andreea Cosma FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

4. Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dăncilă, a fost numit consul general la Shanghai, China, tot după moţiunea de cenzură. Mutarea a provocat mari frustrări în MAE. „Trecerea de la prezentator meteo la cea de de consul e prea de mare. Mulţi diplomaţi cu ani buni de vechime aşteaptă să prindă un post într-o ambasadă sau într-un consulat, dar n-au loc de secretare şi de pile”, susţin sursele citate. Înainte de a fi purtăror de cuvânt, Nelu Barbu a moderat emisuni la B1 TV şi a prezentat vremea la Antena 1. Vântul politic a suflat cu intensitate în cariera lui Nelu Barbu. PSD l-a ridicat peste noapte la rang de diplomat, în ciuda „codului roşu” de impostură.

Nelu Barbu - purtator de cuvant - Viorica Dancila FOTO Inquam Photos / George Calin

Nelu Barbu alături de Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos / George Călin

5. Alina Hagima, secretar general în Ministerul Românilor de Pretutindeni, a încercat să obţină postul de consul al României la Bilbao, susţin surse din MAE pentru „Adevărul”. Însă nu a reuşit să-l dea la o parte pe Marian Popescu, actualul consul, numit de fostul premier Victor Ponta, tot pe filieră PSD. Alina Hagima este fiica lui Constantin Preoteasa, lider influent în Târgu Jiu, care în anul 2004 l-a ajutat pe Victor Ponta să câştige primul său mandat de parlamentar în Gorj. Fratele Alinei Hagima, Claudiu Preoteasa, a fost coleg cu Victor Ponta în corpul de control al lui Adrian Năstase. Alina Hagima s-a căsătorit la 18 ani cu interlopul gorjean Coco Păun, fost iubit al Biancăi Drăguşanu. În prezent e căsătorită cu Ovidiu Hagima, şeful Direcţiei de Afaceri Europene din Ministerul Justiţiei.

Alina Hagima FOTO nasul.tv

Alina Hagima FOTO nasul.tv

PSD a împânzit lumea cu pile

Deşi Guvernul Dăncilă a fost demis, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), condus de Radu Oprea, a trimis sau a reconfirmat în funcţii 16 consilieri economici în ambasadele României din întreaga lume, în urma unui simplu interviu, potrivit publicaţiei Europa Liberă. Rezultatele au fost publicate pe 28 octombrie, aşadar în ultimele zile de guvernare PSD. Dintre cei 16 consuli economici, care ar trebui să aducă investitori străini în România, patru sunt foşti consilieri ai ministrului Oprea. Pe lista pilelor se mai află Iulia Adina Schnecker, soţia lui Niels Schnecker, care va pleca la Madrid, acolo unde soţul său are afaceri. Seară de seară, din Spania, Niels Schnecker intră în direct prin telefon la România TV şi la Antena 3 pentru a comenta pe orice subiect: politică, afaceri, crime. De asemenea, Cezara Simona Steriu, fosta soţie a deputatului Valeriu Steriu, purtătorul de cuvânt al PSD, a fost reconfirmată în funcţia de ministru consilier în Los Angeles, Statele Unite.

Noul guvern poate face curăţenie

Toate numirile de consuli se fac doar prin Hotărâre de Guvern (HG), fără ca şeful statului, titularul politicii externe, să aibă vreun cuvânt de spus, ca în cazul ambasadorilor. Însă noul Guvern poate să-i schimbe imediat din funcţii pe sinecuriştii de partid deghizaţi în diplomaţi, tot prin HG. ”Ministerul de Externe este cangrenat de pile şi incompetenţă. Diplomaţii intraţi prin concurs nu au nicio şansă în faţa impostorilor sprijiniţi de partid. Din păcate, toate aceste decizii s-au luat cu sprijinul sau asentimentul miniştrilor de Externe. Corpul diplomatic a acceptat cu laşitate toate acest decizii”, susţine unul dintre diplomaţii cu experinţă din MAE.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite