Culise. PNL face primul gest de frondă faţă de Iohannis: Cîţu premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PNL l-a validat cu o majoritate covârşitoare pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, deşi Nicolae Ciucă, premier interimar, era considerat ca favorit al lui Klaus Iohannis. Partidul s-a revoltat după primele decizii: milităria afişată de Ciucă în primele două zile i-a deranjat pe mai mulţi lideri PNL, susţin surse politice pentru „Adevărul“

În primele ore de interimat, generalul Nicolae Ciucă s-a debarasat de o parte din oameniii fostului premier Ludovic Orban. Secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase, şi consilierei Mădălina Simion le-a fost cerută demisia la ordinul premierului interimar. „De azi nu mai aveţi funcţii. Să spuneţi în presă că eu v-am cerut demisia”, le-a transmis, scurt, Nicolae Ciucă, susţin surse liberale pentru „Adevărul”. .

Atitudinea premierului interimar i-a deranjat pe liderii PNL, care de la primele ore au început să discute despre luarea unei poziţii faţă de modul cum se comportă Ciucă, alesul lui Iohannis pentru şefia interimară a Guvernului. Ceea ce i-a nemulţumit în primul rând şi a dat semnalul revoltei a fost mai ales cererea expresă de demisie a lui Antonel Tănase, un om vechi de partid, fiind trezorier de mulţi ani, dar şi apropiat de Ludovic Orban. „Decizia trebuia discutată la partid, nu să fie luată la repezeală. Nici lui Ludovic Orban nu i-a spus. Nu faci aşa ceva, fără să anunţi. Aici nu mai e vorba de consilierii preşedintelui de partid”, a declarat un membru al conducerii PNL pentru „Adevărul”.

De altfel, decizia de îndepărtare a lui Antonel Tănase a fost dublată de o a doua hotărâre luată de premierul interimar Nicolae Ciucă. Mai precis, în funcţia de secretar general al Guvernului a fost numit Dragoş Condrea, în aparenţă un tehnocrat, fiind director al direcţiei juridice din SGG, însă care e contestat de liberali. „Condrea a fost apropiat de Ponta, iar înainte de Elena Udrea. În plus, în trecut a fost implicat în mai multe scandaluri care au apărut în presă”, a precizat unul dintre liderii PNL, care a subliniat că pentru moment nimeni nu a vrut să conteste deciziile lui Ciucă în calitate de interimar, din moment ce are toată susţinerea lui Klaus Iohannis.

„Preferăm pe cineva din partid“

Liberalii s-au revoltat însă în interiorul partidului în ceea ce priveşte posibila alegere a lui Ciucă drept variantă a PNL pentru funcţia de premier cu puteri pline. „Preferăm pe cineva din partid”, a subliniat un lider PNL. Până la urmă, în şedinţa conducerii PNL, Florin Cîţu a fost votat de o majoritate covârşitoare ca propunere a partidului pentru funcţia de premier, fiind o singură abţinere. Pe lista scurtă a liberalilor se mai aflau Nicolae Ciucă şi Marcel Boloş, aşadar oameni fără o relaţie cu baza partidului, primul fiind recent înscris în PNL şi ales senator de Dolj. E primul gest de revoltă al PNL faţă de Klaus Iohannis, în condiţiile în care şeful statului arătase că a preluat conducerea negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare în jurul PNL. Ludovic Orban a încercat să îndulcească situaţia prin prezentarea faptului că atât el, cât şi Iohannis au scris câte un nume pe o bucată de hârtie pentru viitorul premier, iar la amândoi era trecut Florin Cîţu. Propunerea PNL de premier a fost rezervat la declaraţia de presă, care a avut doar trei fraze, subliniind că tot ce vrea e formarea unei majorităţi parlamentare cât mai repede.  

USR-PLUS sare la beregata PNL

În culise sunt date lupte şi pentru funcţiile din Parlament, deşi nu au fost bine începute negocierile nici pentru noua guvernare. După ce dinspre PNL a fost transmis mesajul că ar fi dorită şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor (pentru Ludovic Orban), nu doar funcţia de premier, conducerea USR-PLUS i-a criticat pe liberali pentru revendicarea acestei funcţii. Dan Barna trage sforile ca el să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru că alternativa ar fi funcţia de vicepremier, adică o poziţie mai mult simbolică. Prin urmare, USR-PLUS ar primi pentru Parlament şefia Senatului, care ar fi rezervată taberei PLUS, ceea ce l-ar pune pe Dan Barna într-o situaţie ingrată.

Critici dure la adresa PNL au venit de la un alt lider al USR-PLUS, Cătălin Drulă, cel care l-a luat la ţintă pe prim-vicepreşedintele liberal Rareş Bogdan. „Toate discuţiile despre ministere sunt pure fantezii. Nu au avut loc încă. Noi credem că e important ca aceste negocieri să se desfăşoare loial, nu la televizor”, a scris Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook după ce Rareş Bogdan a spus că, potrivit rezultatelor la alegeri, PNL ar urma să ocupe 10-11 ministere, USR-PLUS cinci sau şase ministere, iar UDMR, două ministere. USR-istul i-a atras atenţia că partidul său va sprijini guvernul în jurul unui liberal doar dacă negocierile sunt „corecte şi loiale”, nu în orice condiţii, cum ar vrea unii din PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite