Culise. Cum a obţinut Tudose prima victorie împotriva lui Dragnea. Joi e programat returul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose i-a luat faţa lui Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos
Mihai Tudose i-a luat faţa lui Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Premierul Mihai Tudose nu i-a făcut pe plac şefului său de partid în dosarul Belina şi, în plus, a forţat remanierea miniştrilor penali din guvern.

Liviu Dragnea a pierdut prima bătălie în partid în cei doi ani de când a preluat conducerea PSD. I-a înfrânt pe Victor Ponta şi pe Sorin Grindeanu, dar a clacat în faţa lui Mihai Tudose, care şi-a câştigat independenţa politică. Iată cum s-au derulat evenimentele.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că săptămâna trecută Liviu Dragnea i-a cerut premierului Mihai Tudose să sesizeze mai repede Curtea Constituţională (CCR) pe dosarul Belina, în care sunt implicate, oficial, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, iar neoficial iţele duc tot la liderul PSD. Mihai Tudose, după o discuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a opus, pe motiv că nu sunt argumente juridice puternice.

Sondajul buclucaş

Vinerea trecută, Marius Pieleanu, sociologul de casă al PSD, a prezentat un sondaj de opinie în care cota de încredere a lui Mihai Tudose se prăbuşise brusc la 27%. Premierul a tradus sondajul ca o încercare a lui Liviu Dragnea de a-i arăta că poate avea oricând soarta lui Sorin Grindeanu dacă nu respectă ordinele venite de la partid. Aşa că, potrivit unor surse politice, Tudose i-a convocat pe oamenii fideli lui Liviu Dragnea şi i-a transmis liderului PSD că sondajul e o făcătură, dar că e dispus să demisioneze. Numai că plecarea lui Tudose din fruntea Guvernului ar fi generat o nouă criză politică, iar PSD ar fi riscat să piardă guvernarea.

Săptămâna a început cu un conflict surd între Dragnea şi Tudose. Premierul avea programată  o întâlnire cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Fix la aceeaşi oră, Liviu Dragnea a convocat o şedinţă a conducerii PSD. Deci Tudose n-a putut fi prezent. În absenţa premierului, liderii PSD din teritoriu, devotaţi (încă) lui Dragnea, l-au pus la zid pe premier, au povestit surse politice pentru „Adevărul“. Dar imediat după şedinţa PSD, locotenenţii lui Dragnea, printre care Niculae Bădălău şi Marian Neacşu, au fost la guvern pentru a-i cere încă o dată lui Tudose să nu demisioneze şi să negocieze termenii şi condiţiile împăcării cu Dragnea.

Numai că Tudose a jucat dur. Seara s-a dus la Antena 3, unde a anunţat că săptămâna aceasta va remania mai mulţi miniştri, dar cu siguranţă pe cei cu probleme penale. În această categorie intră şi Sevil Shhaideh, cercetată în dosarul Belina, ministrul în care Dragnea are cea mai mare încredere. Shhaideh, ca ministru al Dezvoltării, distribuie banii pentru aleşii locali, cei care îi asigură puterea lui Dragnea în partid. „Ne vedem marţi, la partid. Vom vorbi despre toate, bărăbăteşte“, i-a transmis Tudose lui Dragnea.

„Am stabilit remaniabilii“

Marţi, înainte de şedinţă, Dragnea a spus: „La partid se fac discuţii politice, nu discuţii bărbăteşti“. După două ore şi jumătate de discuţii, Mihai Tudose a ieşit câştigător. „Am stabilit remaniabilii“, a anunţat premierul. Potrivit unor surse politice, Tudose i-a transmis clar lui Dragnea că va demisiona dacă nu acceptă remanierea miniştrilor cu probleme penale, printre care şi Sevil Shhaideh. În final, Dragnea s-a conformat, iar decizia oficială urmează să se voteze joi în cadrul Comitetului Executiv al partidului. Sursele citate susţin că locul lui Shhaideh urmează să fie luat de vicepremierul Marcel Ciolacu, unul dintre apropiaţii lui Drganea, dar aflat într-o relaţie strânsă şi cu Tudose. 

Shhaideh i-a cerut lui Tudose să sesizeze CCR în propriul dosar

Premierul Mihai Tudose a povestit la televizor că însăşi Sevil Shhaideh, cercetată în dosarul Belina, a fost cea care i-a cerut în şedinţa de Guvern să sesizeze CCR, pentru a afla dacă există un conflict de natură constituţională între Guvern şi DNA.

 „Doamna ministru Sevil Shhaideh a făcut o solicitare în acest sens. Eu am adresat-o ministrului Justiţiei. Domnul ministru al Justiţiei a venit în şedinţa de Guvern şi ne-a prezentat faptul că a primit scrisoarea şi că încearcă să elaboreze un răspuns. De fapt, să încerce să vadă în ce măsură îşi poate fundamenta un document către Curtea Constituţională. De atunci, n-a mai venit cu răspunsul“ , a spus Tudose, într-un interviu pentru Antena 3.

Potrivit lui Tudose, în şedinţa de Guvern amintită, ministrul Justiţiei a avut argumente atât în favoarea, cât şi argumente în defavoarea acestui demers. „A rămas că se duce acasă să cerceteze“, a precizat Tudose, referindu-se la faptul că trebuie căutată o încadrare a acţiunii pentru a fi făcută sesizarea. De asemenea, întrebat dacă, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei trimite către Guvern documentaţia, va fi sesizată CCR pe această speţă, Tudose a lansat un avertisment către toţi cei care aşteaptă acţiunea Cabinetului său: „Numai după ce văd care sunt argumentele. Îmi fac şi eu evaluarea, fiindcă eu răspund de acest lucru“. Concluzia: Liviu Dragnea, cel care a insistat ca CCR să fie sesizată, stă la mâna lui Tudose, un premier cu care se află în conflict acum. Iar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fost judecător CCR, cel care trebuie să scrie draftul sesizării, nu este nici el încântat de ideea sesizării Curţii. 

Citeşte şi:

De unde a plecat scandalul dintre Dragnea şi Tudose: Sevil Shhaideh, cercetată în dosarul Belina, i-a cerut premierului să sesizeze CCR

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite