Culise. Negocieri pe viaţă şi pe moarte. Cum încearcă PSD să pice moţiunea PNL. De cine se teme Dăncilă că trădează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a apelat la influenţa primarilor şi a discutat cu fiecare parlamentar PSD pentru a evita noi trădări. În paralel, premierul negociază cu aleşi de la ALDE, PMP şi ProRomânia: pentru a rămâne la Putere, Dăncilă are nevoie de câteva „îmbolnăviri“ subite în tabără Opoziţiei. Totuşi, liderul PSD se teme de răzbunarea tandemului Olguţa Vasilescu - Paul Stănescu. Şi PNL are emoţii: Ponta şi Tăriceanu nu-şi controlează partidele

Viorica Dăncilă a avut mai multe discuţii individuale cu parlamentarii PSD pentru a se asigura că nu mai trece nimeni la ProRomânia în prag de moţiune. Pentru a bloca noi trădări, premierul a apelat şi la influenţa primarilor. Guvernul a alocat săptămâna trecută 6 miliarde de lei pentru proiecte locale şi le-a promis edililor că, pe lângă Programul Naţional de Dezvoltare (PNDL) 1 şi PNDL 2, va înfiinţa şi PNDL 3, deci alţi bani de la bugetul de stat trimişi în teritoriu pentru a fi cheltuiţi la discreţie. În schimbul banilor, primarii i-au sunat pe parlamentarii din zona lor pentru a le interzice să voteze moţiunea de cenzură a Opoziţiei.

 Dacă vine un nou Guvern, nu mai pupăm finanţare. Acesta a fost mesajul conducerii. Fără banii din PNDL suntem morţi, a explicat un primar PSD pentru „Adevărul“. 

„Viorica Dăncilă ne-a întrebat cum vom mai da ochii cu electoratul care ne-a votat dacă ne întoarcem împotriva propriului partid“, a completat un parlamentar social-democrat.

În ciuda mobilizării totale, Viorica Dăncilă se teme de trădări. Cei vizaţi sunt: Paul Stănescu (Olt), Lia Olguţa Vasilescu (Dolj) şi Dumitru Buzatu (Vaslui). Cei trei controlează în jur de 15 parlamentari şi ar putea înclina lejer balanţa în favoarea Opoziţiei. 

Imagine indisponibilă

„Olguţa şi Paul Stănescu vor să pice Dăncilă, dar nu-şi vor asuma un vot împotriva partidului. Însă, în cazul în care PNL va avea nevoie de două-trei voturi, sigur vor fi parlamentari din Oltenia care vor trăda“, susţin sursele citate. Întrebată, la Adevărul Live, dacă Paul Stănescu va sabota PSD, Viorica Dăncilă a răspuns: „Eu merg pe buna credinţă a colegilor mei“.

Marţi, Paul Stănescu a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Olt. Alegerile au fost marcat şi un episod amuzant. Iniţial, PSD a anunţat că din 152 de persoane prezente, 153 au votat pentru Stănescu. Ulterior, PSD a corectat greşeala. Potrivit surselor citate, Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu ar vrea să o debarce pe Viorica Dăncilă din fruntea partidului pentru a prelua, în tandem, şefia PSD.

Şi Opoziţia tremură

Concluzia premierului: voturile PSD sunt securizate, în timp ce negocierile cu parlamentarii Opoziţiei se vor purta până în ziua moţiunii. În tabăra opusă, PNL susţine oficial că se bazează pe 244 de voturi, însă, neoficial, Ludovic Orban se teme că Ponta şi Tăriceanu nu-şi controlează partidele, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta FOTO Mediafax

„Dăncilă a vorbit cu mai mulţi aleşi ALDE la telefon şi le-a promis funcţii dacă se răzgândesc şi nu mai votează moţiunea. La fel stau lucrurile şi cu cei de la ProRomânia, unde Marel Ciolacu e tovarăş cu Mihai Tudose, deci Ponta e sărit de la negocieri“, susţin surse din Opoziţie pentru „Adevărul“. Pe de altă parte, Ponta şi Tăriceanu au promis că toţi parlamentarii ProRomânia şi ALDE care au semnat moţiunea vor vota în plen. „Sunt 244-247 de parlamentari care şi-au exprimat dorinţa de a vota moţiunea“, a anunţat senatorul PNL Viorel Badea la „Adevărul Live“. Pragul pentru a trece moţiunea e de 233 de voturi.

Tertip PSD: a mai blocat un vot pro-Opoziţie

Plenul Camerei Deputaţilor ar fi trebuit să vacanteze marţi mandatul deputatului PSD de Covasna Octavian Goga, fost membru PMP, condamnat la închisoare. Însă şedinţa s-a amânat din lipsă intenţionată de cvorum: parlamentarii PSD au părăsit sala la îndemnul lui Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. De ce? Mandatul lui Octavian Goga urma să fie preluate de un membru PMP, Alexandru Teacă, aşadar Opoziţia ar fi numărat încă un vot la moţiunea de cenzură. „Sala Parlamentului era plină, PSD a decis să boicoteze pentru a apăra un penal condamnat“, a explicat liderul USR Dan Barna.

Noi promisiuni electorale

Cu 48 de ore înainte de moţiunea de cenzură, conducerea PSD a promis din nou creşteri de salarii, vouchere şi bonusuri pentru bugetari. „Noi, cei din PSD, garantăm creşterea salariilor de la 1 ianuarie 2020 şi 1 ianuarie 2021. Asigurăm acordarea de vouchere şi alte bonusuri pentru bugetari. Ei, partidele de opoziţie, dispreţuiesc bugetarii. Pe unii vor să îi concedieze, iar pentru restul vor să taie salariile, să le ia toate bonusurile pe care în mod corect le câştigă astăzi. Ei consideră că bugetarii sunt «praf» la locul de muncă”, este mesajul pe care PSD l-a postat pe pagina de Facebook. PNL neagă acuzaâiile PSD. „Nu ne vom atinge sub nicio formă de salariile şi de pensiile oamenilor. Sunt drepturi câştigate. Noi nu venim la guvernare ca să dăm oameni afară. Nu e nimeni nebun să facă acest lucru“, a reacţionat senatorul PNL Viorel Badea la „Adevărul Live“.

Viorica merge mai departe


Liderul PSD Viorica Dăncilă îşi va relansa sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale, chiar dacă moţiunea de cenzură a Opoziţiei va trece, susţin surse politice pentru „Adevărul“.  Evenimentul va avea loc sâmbătă, la Romexpo, în prezenţa a 10.000 de persoane. Astfel, liderul PSD încearcă să mobilizeze partidul chiar dacă pierde guvernarea.

Te-ar putea interesa şi:

Ponta: Joi seară, după trecerea moţiunii, voi face o propunere PSD-ului să facem un Guvern fără Dăncilă. Va fi un premier acceptat de PSD şi Pro România

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite