Culise. Cum au lucrat-o pe Firea cumătrul Negoiţă şi tovarăşul Ponta. Primarul Sectorului 3, la un pas de ProRomânia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză clasică: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă zâmbesc ca să scundă trădarea      Foto: Mediafax
Poză clasică: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă zâmbesc ca să scundă trădarea      Foto: Mediafax

Robert Negoiţă l-a preferat pe Victor Ponta, naşul său politic, şi a trădat-o pe Gabriela Firea, cea care i-a botezat copilul. Primarul Sectorului 3, plecat din PSD, va candida din partea ProRomânia pentru un nou mandat şi-l va susţine pe Victor Ponta la Primăria Capitalei, susţin surse politice pentru Adevărul. Planul o îngroapă politic pe Gabriela Firea, care l-a afurisit în miez de noapte pe cumătrul Negoiţă

Victor Ponta a anunţat că ProRomânia va avea propriii candidaţi la alegerile locale, inclusiv la Primăria Capitalei şi la primăriile de sector. ”Dacă eşti un partid nou - am participat la două alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale – nu ai cum să te ascunzi sub fusta cuiva la locale”, a spus liderul ProRomânia la Digi 24, aluzie la Gabriela Firea, candidatul PSD pentru un nou mandat de primar general.

 Anunţul făcut de Ponta vine într-un context complicat pentru Gabriela Firea. Ca să spere la victorie în competiţia cu Nicuşor Dan, Firea trebuie să fie mai întâi candidatul unic al stângii pentru Bucureşti, astfel încât să absoarbă toate voturile din bazinul social-democrat. Candidatura lui Victor Ponta ar muşca decisiv din electoratul PSD şi l-ar face pe Nicuşor Dan primar general. Prin  urmare, Gabriela Firea i-a cerut lui Marcel Ciolacu să accepte orice condiţie pusă de Ponta la negocieri, astfel încât PSD şi ProRomânia să meargă în alianţă la alegerile locale şi parlamentare, susţin surse politice pentru Adevărul. Ar fi singura şansă ca Firea să rămână singură pe culoarul stângii.

Victor Ponta a cerut 40 de locuri eligibile la parlamentare, o primărie de sector şi mandate de viceprimar la locale (în fiefurile unde va PSD va reuşi să se impună), condiţii inacceptabile pentru Marcel Ciolacu. PSD speră să obţină la alegerile locale undeva la 120 de mandate. O alianţă cu ProRomânia i-ar aduce câteva procente în plus, dar nu semnificativ mai mult, după calculele făcute de liderii social-democraţi. Astfel, dacă 40 de locuri i-ar reveni lui Victor Ponta, PSD ar rămâne cu mai puţin de 100 de senatori şi deputaţi din cei peste 200 cât numără în prezent. În procente, PSD ar ajunge sub 20% în Parlament, cel mai mic procent din istorie. În acest moment, negocierile dintre PSD şi ProRomânia sunt într-un punct mort, susţin sursele citate.

În paralel, Victor Ponta a purtat negocieri mut mai eficiente cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, unul dintre vechii săi amici. În 2012, pe vremea USL, Victor Ponta l-a susţinut pe Robert Negoiţă pentru funcţia de primar al Sectorului 3, în competiţia cu Liviu Negoiţă, baron influent al PDL în acel moment. Acum, Robert Negoiţă a anunţat că nu va canida pe listele PSD pentru un nou mandat, pe motiv că partidul încă e căpăuşat de oamenii lui Liviu Dragnea. Sondajele comandate de social-democraţi arată că Robert Negoiţă e tras în jos de brandul PSD: o candidatură independentă sau pe listele altui partid i-ar asigura o victorie confortabilă la locale, chiar şi în situaţia în care PNL şi Alianţa USR-PUS vor merge cu candidaţi comuni. 

Potrivit surselor citate, Robert Negoiţă a bătut palma cu Victor Ponta să candideze din partea ProRomânia la alegerile din 27 septembrie. În schimb, Negoiţă îl va susţine pe Victor Ponta – sau pe alt candidat ProRomânia - la Primăria Capitalei. ”Ponta încă nu e hotărât, dar ia serios în calcul varianta unei candidaturi. Obiectivul său e să scoată cel puţin 10%, astfel încât să demonstreze că de unul singur a obţinut aproape cât PSD în Bucureşti”, susţin surse politice pentru Adevărul. ”Candidatul nostru va veni cu nişte proiecte şi un tip de personalitate politică diferită de ce propune doamna Firea şi domnul Nicuşor Dan”, a spus liderul ProRomânia la Digi 24.

Firea a trecut la blesteme

Alianţa subită dintre Victor Ponta şi Robert Negoiţă spulberă speranţele Gabrielei Firea de a câştiga un nou mandat de primar general. Chiar dacă Ponta va arunca în cursă alt candidat mai puţin notoriu, imaginea ProRomânia şi maşinăria de vot a lui Robert Negoiţă va rupe suficiente voturi de la PSD astfel încât Firea să piardă.

În emisiunea Jurnalul de seară de la Digi 24, primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă a fost întrebat ce părere are despre Bucureştiul. ”Marile probleme ale Bucureştiului sunt traficul şi mediul. Cineva trebuie să răspundă: de ce trebuie să stăm în trafic şi să ne sufocăm în fum? Să ni se răspundă la întrebările astea şi să ni se spună ce s-a făcut în ultimii ani”, a răspuns Negoiţă.  ”Aşadar şi la doamna Firea vă referiţi, da?”, a întrebat moderatorul Cosmin Prelipceanu, iar Negoiţă a confirmat: ”Da. Nimeni nu e exclus!”.

Atacul lui Robert Negoiţă a stârnit reacţia nervoasă a Gabrielei Firea, mai ales că cei doi sunt înrudiţi. În 2014, Gabriela Firea şi Florentin Pandele i-au botezat copilul lui Robert Negoiţă. ”Să ne ferească Dumnezeu de oamenii care sunt în stare să calce pe cadavre, pe orice sentiment, pentru propriile ambiţii, trufii, egoisme supranumite <<principii>>. Cei care sunt obişnuiţi să-şi vândă şi familia, şi prietenii sunt mieroşi când au nevoie de tine şi cruzi când nu le mai serveşti noului interes. Lupii singuratici, semi-zeii, trufaşii pur-sânge sunt cei mai periculoşi indivizi. Feriţi-vă! Feriţi-vă! Fugiţi de oamenii linguşitori care vă trădeaza, zâmbind de satisfacţie”, a scris Firea pe Facebook aproape de miezul nopţii, după ce Robert Negoiţă repetase în emisune cuvântul ”principii”.

Concluzia: înainte de duelul cu Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea a fost învinsă de propriii camarazi: Victor Ponta şi Robert Negoiţă. „Eu l-am susţinut pe domnul Ponta la prezidenţiale, deşi eram însărcinată. Trei săptămâni am suferit, de parcă ar fi fost un membru al familiei mele, când nu a ieşit preşedinte”, s-a plâns Firea.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite