Culise. Cum l-au pus la zid greii partidului pe Orban. Cine l-a apărat pe preşedintele PNL. „Funcţia de la Cameră e importantă, dar nu vânzând totul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şedinţa conducerii PNL de marţi seară a arătat că Ardealul nu mai e alături de Ludovic Orban, după ce numeroşi lideri din cele mai puternice organizaţii l-au criticat dur pe preşedintele lor, au precizat surse politice pentru „Adevărul”. Orban a fost apărat de un număr restrâns de colegi, preferând să riposteze personal şi să îi anunţe că „primarii vor decide la congres” dacă mai poate fi preşedintele PNL sau nu.

Surse participante au precizat pentru „Adevărul” că imediat după prezentarea numelor de miniştri, Ilie Bolojan (preşedinte CJ Bihor) le-a comunicat faptul că e profund nemulţumit de negociere şi va vota împotrivă. De altfel, Bolojan l-a criticat intern pe Orban de zilele trecute. Apoi au venit poate cele mai dure atacuri, din partea lui Florin Roman, vicepreşedinte al PNL şi până de curând lider al deputaţilor liberali. „Domnule Orban, aţi vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-aţi vândut partidul pentru funcţia de preşedinte. Să nu mă mai ameninţati prin interpuşi interlopi de lângă dvs. Nu mi-a fost frica de Dragnea, nu o sa mi fie nici de dumneavoastră”, i-a transmis Florin Roman, potrivit unor surse participante. 

Apoi cuvântul a fost luat de Emil Boc, politician care în mediul public nu a suflat un cuvânt despre nemulţumirele sale, dar care în şedinţă i-a reproşat lui Orban că a renunţat la Fonduri Europene şi PNL nu o să mai aibă pârghii pentru aşa zisa campanie de dezvoltare a României. Ironic, primarul Clujului a subliniat că tot ce vor putea moderniza e sistemul de protecţie socială, dat fiind că Munca a rămas la PNL. 

Rareş Bogdan s-a declarat dezamăgit de modul dezastruos cum a negociat Orban. „Nu aveam voie să plecăm fără Dezvoltare şi fără Transporturi. Funcţia de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, i-ar fi transmis Rareş Bogdan. De asemenea, prim-vicepreşeidntele PNL a criticat alegerea lui Alexandru Nazare pentru Ministerul Finanţelor.  

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, aflat într-un conflict deschis cu Orban de când preşedintele PNL a început să-i ignore pe cei din echipa de negociere i-a spus că a ajuns să golească de conţinut sloganul „Dezvoltăm România”. Sighiartău a subliniat că Orban a negociat în cel mai prost mod cu putinţă. Practic, împotriva lui Orban s-au pronunţat oamenii care controşează filiale ca Bihor, Cluj, Alba sau Bistriţa. 

Ludovic Orban a salvat pe ultima sută de metri relaţia cu filiala din Sibiu, în condiţiile în care Raluca Turcan era aproape să rămână fără nicio funcţie în Guvern şi în Parlament. PNL Sibiu e în continuare printre filialele puternice.

Reproşurile lui Orban

Orban şi-a confruntat direct pe contestatari. Lui Robert Sighiartău i-a reproşat că nu a vrut să fie ministru al Dezvolătorii când i s-a propus. Celorlalţi care i-au pus la îndoială capacitatea de negociere le-a spus că nu au avut rezultate aşa bune pe cât susţin. De asemenea, a explicat faptul că în ceea ce priveşte cazul Boloş, nu s-a putut ca acesta să continue la Fonduri. „Oameni buni, vom avea congres. Primarii vor decide”, le-a transmis Orban potrivit surselor citate. 

Ludovic Orban a fost apărat de Virgil Guran, care a precizat că preşedintele PNL a negociat în „interesul partidului”, în timp ce Dan Vîlceanu şi Vlad Nistor au subliniat că în prezent ar fi „absolut strategic să ai ministerele actuale”. De partea liderului PNL s-a poziţionat şi vicepreşedintele Laurenţiu Leoreanu. 

Până la urma, la votul final echipa Cîţu a fost votată de 63 de persoane. Oamenii care s-au declarat împotrivă au fost Bolojan şi Roman, iar printre cei care s-au abţinut au fost Sighiartău şi Dan Motreanu, în această ultimă categorie fiind cinci voturi. 

Surse politice din BPN-ul PNL susţin că validarea echipei PNL nu înseamnă îngroparea securii războiului. Conflictul e d-abia la început, tensiunile urmând să se adâncească în următoarele luni, mai ales că se apropie Congresul PNL. Potrivit surselor „Adevărul”, filialele din Ardeal vor căuta să aleagă un alt lider care să concureze împotriva lui Orban. „Ce s-a întâmplat ieri seară e doar începutul. Nu e corect să fim bătaia de joc a unui preşedinte care s-a înconjurat de oameni care îi şoptesc doar pe cine să mai mazilească, nu cum să construiască”, a conchis lider PNL din BPN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite