Culise. Jocuri de putere în USR-PLUS. Cum şi-au împărţit taberele din partidul condus de Barna şi Cioloş Capitala şi o parte a marilor oraşe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Berceanu şi Vlad Voiculescu. Foto Inquam Photos & Mediafax Foto
Octavian Berceanu şi Vlad Voiculescu. Foto Inquam Photos & Mediafax Foto

USR îl aruncă în cursa pentru şefia organizaţiei de partid din Capitală pe Octavian Berceanu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu, acesta fiind văzut printre puţinii care ar putea să-i pună probleme lui Vlad Voiculescu (PLUS) în competiţia pentru preşedinţia Bucureştiului, după dezastrul Uniunii de la sectoare, acolo unde a câştigat doar două din şase filiale.

Intrarea în luptă a lui Octavian Berceanu e considerată de USR-işti ca o soluţie pentru a mai salva situaţia de la alegerile interne din Capitală. În primul rând, deşi era aşteptată o confruntare a celor doi lideri ai formaţiunii, Claudiu Năsui (ministru al Economiei) şi Vlad Voiculescu (fost ministru al Sănătăţii), Năsui nu a vrut să intre în competiţie. Surse din aripa USR au declarat pentru „Adevărul” că două mari motive au stat la baza rezervei lui Năsui privind şefia USR-PLUS Bucureşti. Primul este motivat de faptul că nu ar avea şanse să-l învingă pe Voiculescu, susţinut 100% de aripa PLUS, dar care are mulţi simpatizanţi şi în USR. Al doilea motiv: Năsui e prieten cu Voiculescu şi a fost printre cei care au militat pentru menţinerea acestuia în Guvern.

Octavian Berceanu are, în schimb, alt profil de candidat. În interiorul USR şi al PLUS, Berceanu  e văzut ca un membru care se mulează pe ceea ce cere electoratul: vizibilitate mare, politician care ia decizii şi măsurile sale sunt palpabile, dar şi o personalitate care nu intră în dispute cu colegii săi. Prin urmare, şeful Gărzii de Mediu este considerat un concurent redutabil pentru Voiculescu şi nu este exclusă o surpriză.

Meciul USR-PLUS: 2-4

Lupta de la sectoare a fost un eşec pentru aripa USR din noul partid, în condiţiile în care a reuşit să obţină şefia doar la două dintre sectoare. La Sectorul 1 a rămas la conducere Clotilde Armand, primar în funcţie, care l-a avut drept contracandidat pe unul dintre greii PLUS, Dragos Pîslaru. A doua şefie USR este la Sectorul 4, acolo unde a fost ales Paul Ene, secretar de stat la Economie. Filiala Sector 4 este cea mai slabă organizaţie din Capitală. 

De partea cealaltă, PLUS a reuşit să câştige la sectoarele 2, 3, 5 şi 6. Silviu Şerban este noul preşedinte de la Sectorul 2, acolo unde USR are şi primar, pe Radu Mihaiu, Lucian Ştefan Judele e noul şef de la Sectorul 3, Iustinian Roşca va conduce USR-PLUS Sector 5, iar prefectul Alin Stoica e liderul care va coordona USR-PLUS Sector 6.

Pe de altă parte, în teritoriu, USR s-a descurcat mult mai bine, fiind câştigate şefiile unor organizaţii din oraşe ca Braşov, Bacău, Brăila, Constanţa şi Oradea.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite