Culise. Ce au discutat liderii coaliţiei în prima şedinţă de la declanşarea crizei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii coaliţiei FOTO Inquam Photos / George Calin
Liderii coaliţiei FOTO Inquam Photos / George Calin

Şedinţa coaliţiei de luni seară a arătat că niciuna dintre părţi nu vrea să cedeze prea repede în actuala criză politică. USR-PLUS insistă cu retragerea sprijinului pentru Florin Cîţu, în timp ce liberalii şi UDMR-işti cer mai multă seriozitate de la colegii lor. Aproape ignorată a fost exact problema principală, adică noul ministru al Sănătăţii, în condiţiile în care numărul cazurilor de la ATI rămâne foarte mare.

Liderii USR-PLUS au venit cu un mandat care conţinea numeroase pretenţii în ceea ce priveşte relaţia cu celelalte două forţe politice şi cu Florin Cîţu. Printre lucrurile solicitate de USR-PLUS au fost retragere sprijinului pentru Cîţu, garanţii pentru viitor în ceea ce priveşte o evaluare comună a miniştrilor, însă s-a vorbit şi de accelerarea unor reforme, potrivit unor surse participante la şedinţă. Toate solicitările USR-PLUS au fost respinse de PNL şi UDMR.

Ludovic Orban le-a transmis că nu e corect modul cum procedează, că au ajuns practic să şantajeze partenerii de guvernare prin atitudinea lor. Liberalii le-au reproşat colegilor din USR-PLUScă insistă cu victimizarea lui Vlad Voiculescu, cu toate că fostul ministru Andreea Moldovan au lăsat haos mai ales la nivel de documente, în instituţia condusă până acum o săptămână.

Liderii USR-PLUS au lăsat de înţeles că USR-PLUS încă are perspectiva ieşirii de la guvernare, pentru a arăta că Florin Cîţu nu mai beneficiază de încrederea lor, dar liberalii i-au ignorat.

Exact tema principală, cea a rezolvării situaţiei de la Sănătate, a fost aproape ignorată. Adică Florin Cîţu i-a întrebat pe cei din USR-PLUS dacă au o variantă pentru minister, ca să rezolve situaţia cât mai repede, apoi vorbesc de alte probleme, dar Barna şi Tudorache au spus „că se gândesc” la varianta de ministru, potrivit unor surse participante.   

„Au fost câteva ore de discuţie în care fiecare dintre parteneri şi-a prezentat punctul de vedere, argumentele pentru care PNL îl susţine pe Cîţu, argumentele pentru care noi nu îi mai acordăm încredere premierului. Am analizat ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora, sper eu, să ajungem la o decizie”, a afirmat Dan Barna la finalul discuţiilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite