Culise. Ciolacu luptă din răsputeri ca PSD să nu voteze Guvernul Cîţu. Orban se teme că PNL va strânge, din greşeală, o majoritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban au obiectiv comun: alegerile anticipate Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban au obiectiv comun: alegerile anticipate Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax

Cu câteva ore înaintea votului, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu încearcă din răsputeri să blocheze învestirea Guvernului Cîţu, ca să ajungă la anticipate, susţin surse politice pentru ”Adevărul”. Ciolacu ar vrea să-i ţină în bănci pe aleşii PSD, ca să evite orice trădare. Nici parlamentarii PNL nu vor vota în bloc pentru Cîţu, la ordinul lui Orban, care, la fel ca Ciolacu, vrea anticipate din răsputeri, dar din motive diferite

La votul de joi pentru învestirea Guvernului Cîţu, Marcel Ciolacu insistă ca parlamentarii PSD să se prezinte în plen, pentru a asigura cvorumul de şedinţa, dar să nu voteze nici pentru, nici împotrivă. Să rămână în bănci. Miza: Marcel Cioalcu s-ar asigura astfel că niciunul dintre senatorii şi deputaţii PSD nu trădează. Situaţia e tensionată în partid. Jumătate dintre aleşii social-democraţi ştiu că nu vor mai prinde un nou mandat de parlamentar, deci scopul lor ar fi să voteze pentru Guvernul Cîţu, mai ales că votul e secret, cu bile, astfel încât să-şi ducă mandatul până la capăt (în luna decembrie). De partea cealaltă, liderul interimar al PSD încearcă să-şi sperie propriul partid. ”Cioalcu ne-a spus nouă, parlamentarilor, că Florin Cîţu, odată ajuns premier, va da ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, deci partidul va avea mai mult de pierdut. Ciolacu preferă anticipatele”, susţin surse din conducerea PSD pentru ”Adevărul”. În primul rând, Ciolacu vrea anticipate pentru a scăpa mai repede de oamenii lui Liviu Dragnea din Parlament. Ca lider PSD, Marcel Ciolau ar avea ultimul cuvânt la stabilirea listelor de candidaţi pentru alegerile locale şi parlamentare (anticipate). Cât despre alegerea primarilor în două tururi, teoretic, un nou guvern PNL cu puteri depline ar putea impune schimbarea sistemului electoral prin ordonanţă de urgenţă, însă Florin Cîţu nu a trecut acest obiectiv în programul de guvernare, nici măcar de ochii lumii, deci spaima e mai degrabă pretext politic.

De partea cealaltă, liberalii plănuiau ca Florin Cîţu să fie respins pe tăcute, de frică să nu fie blamaţi de opinia publică în această perioadă de criză sanitară. ”Românii aşteaptă soluţii împotriva Coronavirusului, nu lupte pentru putere”, susţine unul dintre liderii PNL pentru ”Adevărul”. În ciuda insistenţelor jurnaliştilor, Ludovic Orban a refuzat până acum să spună clar dacă parlamentarii PNL vor vota pentru Guvernul Cîţu. ”Vom acţiona constituţional”, a spus premierul. Unii dintre aleşii PNL vor vota la vedere, însă alţii, în special cei transferaţi de la alte partide în ultima vreme, ar urma să lipsească din plen, astfel încât Ludovic Orban să fie sigur că Florin Cîţu nu va putea strânge o majoritate, susţin sursele citate. Tandemul Iohannis-Orban insistă pentru anticipate, calculând că până în toamnă, când vor fi alegeri la termen, PNL s-ar putea eroda foarte mult la guvernare. ”Nimeni nu poate da un pronostic pentru votul din plen. Suntem la mâna PSD.  Dacă Cioalcu nu-şi va ţine parlamentarii în bănci, e posibil să se strângă o majoritate pentru Cîţu, în ciuda dorinţei lui Orban”, susţine unul dintre liderii PNL.

”Orban, Ciolacu, ajunge!
USR pune presiune şi pe Orban, şi pe Ciolacu, să voteze Guvernul Cîţu. ”În situaţia de faţă, să nu votezi mâine învestirea unui guvern cu puteri depline înseamnă iresponsabilitate. Ştiu că sunt parlamentari şi în PSD şi în PNL - şi chiar foarte mulţi - care înţeleg momentul şi vor să voteze învestirea acestui guvern. Problema este la preşedinţii acestor partide. Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, opriţi-vă din jocul politic cu ţara! Ajunge”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook. După ce au pierdut cîteva procente în sondaje, liderii USR nu mai vor anticipate, ci alegeri la termen, astfel încţt PNL să se mai erodeze la guvernare până la finalul anului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite