Culise. Care sunt cele cinci state care ar fi votat împotriva Laurei Codruţa Kovesi: guverne socialiste şi populiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

22 de state UE, din 27, au fost de acord cu instituţia Parchetului European, care va investiga mari cazuri de coruţie. Din cele 22 de state, 17 au votat pentru Laura Codruţa Kovesi, în timp ce cinci s-au opus. Surse de la Bruxelles au explicat pentru „Adevărul“ că Guvernele care au votat împotriva Codruţei Kovesi au relaţii bune cu PSD şi, prin ambasadori, s-au împotrivit constant ca fosta şefă DNA să ajungă în fruntea Parchetului European

Cele cinci state care ar fi votat împotrivă: Spania, Portugalia şi Slovacia, toate trei conduse de guverne socialiste, aflate în relaţii strânse cu premierul Viorica Dăncilă, care a încercat să blocheze alegerea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. De asemenea, Italia (guvern format din socialişti şi populişti) şi Cehia, unde la putere este tot un guvern populist, condus de Andrej Babis, contestat în stradă de mii de persoane, care i-au cerut demisia după ce a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene. Aşadar, Babis ar putea fi unul dintre „clienţii“ Laurei Codruţa Kovesi.

Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă. Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi. A contat şi telefonul pe care Odobescu l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis în dimineaţa votului.

„Am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea: eu, preşedintele României, sunt pentru doamna Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European“, a explicat preşdintele Klaus Iohannis, vineri, după ce şi-a depus candidatura la BEC pentru al doilea mandat.

Întrebată dacă ambasadorul României a votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi, în ciuda recomandărilor Guvernului, Viorica Dăncilă a mai spus: „Este o informaţie încă neverificată. Vom vedea pe urmă cum a votat”.

 Premierul a vorbit despre ”prezumţia de vinovăţie”, încercând să explice de ce nu a susţinut Guvernul candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.

„Am vorbit despre un prejudiciu de imagine. Eu îmi doresc - există prezumţia de vinovăţie - nu vreau să se înţeleagă că o acuz de ceva pe doamna Laura Codruţa Kovesi sau că mă implic în justiţie, cred că justiţia trebuie să fie independentă - dar, dacă se adevereşte una din acuzaţii, atunci este clar că imaginea României va avea de suferit”, a mai spus premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite