Culise. Cum se bat Dăncilă, Firea şi Tăriceanu pentru prezidenţiale. Toată lumea şantajează pe toată lumea. Ponta înclină balanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă se luptă pentru prezidenţiale
Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă se luptă pentru prezidenţiale

Viorica Dăncilă e nevoită să candideze la prezidenţiale ca să transmită un mesaj de forţă în partid, deci refuză să-l susţină pe Tăriceanu. Liderul ALDE ameninţă că rupe coaliţia dacă nu e sprijinit de PSD, iar Gabriela Firea negociază cu Ponta şi Tăriceanu, potrivit unor surse politice. Ce avantaje are fiecare candidat. Ce calcule îşi fac Dăncilă, Firea şi Tăriceanu.

De ce vrea liderul PSD Viorica Dăncilă  să candideze la prezidenţiale? Răspunsul: nu vrea, dar e silită de funcţie. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Viorica Dăncilă a mizat pe faptul că Eugen Teodorovici, unul dintre oamenii săi de încredere, se va impune în sondajele de opinie comandate de partid, astfel încât să devină o variantă viabilă pentru Cotroceni. Însă procentul sub aşteptări obţinut de Teodorovici (5%), a lasăt PSD fără un prezidenţiabil agreat de Dăncilă.

În lipsa unei soluţii, preşedintele partidului trebuie să-şi asume candidatura, însă mai mulţi lideri din teritoriu se tem că Dăncilă nu va intra în turul doi, mai ales dacă vor exista mai mulţi candidaţi ai stângii (PSD, ALDE şi ProRomânia). Potrivit surselor citate, şi Viorica Dăncilă ia în calcul un eşec ruşinos. Premierul le va cere tuturor şefilor de organizaţii să-şi asume public, dar şi prin vot la Congres, că ei i-au cerut să candideze la prezidenţiale, astfel încât o eventuală înfrângere să fie decontată colectiv, nu doar personal, de Dăncilă.

Un alt motiv pentru care liderul PSD îşi asumă candidatura e mobilizarea partidului pentru cele două rânduri de alegeri de anul viitor. Baronii PSD vor trage la prezidenţiale numai dacă vor avea un candidat propriu, iar Dăncilă, din postura de premier, reprezintă singura garanţie că vor rămâne la guvernare, deci un motiv în plus  pentru primarii PSD şi preşedinţii de Consilii Judeţene să scoată electoratul social-democrat la urne. În cazul în care Dăncilă pierde, dar ajunge totuşi în turul doi, aleşii PSD primesc o gură de oxigen pentru alegerile locale şi parlamentare din 2020. Pe scurt, alegerile prezidenţiale – fără miză pentru PSD în contextul actual -  ar fi o repetiţie pentru locale – scrutin cu miză maximă pentru partid.

Tăriceanu sau guvernarea
Călin Popescu Tăriceanu n-a reuşit să împingă ALDE peste pragul electoral de 5% la alegerile europarlamentare, însă, ca persoană fizică, atinge 20% în sondajele de opinie pentru Cotroceni. Astfel, liderul ALDE forţează mâna PSD să-l susţină la prezidenţiale, mai ales că social-democraţii nu au un candidat care să garanteze intrarea în turul doi. Potrivit unor surse politice, mai mulţi lideri PSD i-au cerut Vioricăi Dăncilă să facă un „compromis rezonabil“ şi să-l susţină pe Tăriceanu, care ar avea şanse mai mari să intre în finală cu Iohannis. Dăncilă refuză, invocând următorul raţionament: PSD nu se va mobiliza pentru un candidat venetic, fără tracţiunea baronilor PSD, Tăriceanu nu va intra în turul doi, iar o înfrângere a lui Tăriceanu va fi decontată în special de Dăncilă şi va slăbi PSD în perspectiva alegerilor locale. „Noi, PSD, să mergem în faţă la ALDE, chiar dacă au 4%. E bine?“, a întrebat Viorica Dăncilă în Comitetul Executiv al PSD, stârnind orgoliul baronilor, care au votat imediat ca partidul să aibă candidat propriu.

În replică, liderii ALDE ameninţă că vor rupe coaliţia de guvernare în cazul în care Dăncilă nu e de acord cu susţinerea lui Tăriceanu. Fără voturile ALDE din Parlament, PSD pierde imediat puterea. ALDE şi-a întins şi o plasă de siguranţă în cazul desprinderii de PSD: ProRomânia. Călin Popescu Tăriceanu are o relaţie foarte apropiată cu Victor Ponta încă din vremea USL, cei doi plănuind chiar o alianţă între cele două partide, anul viitor, pentru locale şi parlamentare, potrivit unor surse politice. O decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, după ce Tăriceanu se întoarce din concediu.

A treia cale: Gabriela Firea
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a propus din start candidat comun PSD-ALDE-ProRomânia, cu speranţa că va fi ea candidatul susţinut de cele trei partide. Dintre toţi liderii PSD, Gabriela Firea stă cel mai bine în sondaje, la capitolul încredere: peste 30%, aproape dublu faţă de Viorica Dăncilă. La intenţie de vot nu a fost măsurată, dar, profitând de notorietate, rămâne singurul lider PSD care poate intra în turul doi. Însă Viorica Dăncilă se opune. De ce nu-i convine premierului un candidat din PSD care are şanse mari să fie învins de Klaus Iohannis? De frică să nu piardă şefia partidului. Dacă Firea intră în turul doi, va obţine în jur de cinci milioane de voturi. Comparativ, Victor Ponta a obţinut 5,4 milioane în urmă cu cinci ani, când a fost învins de Iohannis. „Miza pentru Firea e să intre în turul doi. Chiar dacă pierde, oricum va avea mai multă legitmitate decât Dănciă şi va dori şefia partidului, mai ales că vom avea nevoie de un suflu nou pentru locale. E aceeaşi problemă din perioada Dragnea, care se temea să o pună pe Firea candidat ca să nu rămână fără şefia PSD.  Dragnea a recomandat-o pe Firea pentru Cotroceni abia înainte să intre la puşcărie“, susţin surse din partid pentru „Adevărul“. În plus, Firea este susţinută de rivalii Vioricăi Dăncilă din PSD: Paul Stănescu, Dumitru Buzatu şi Codrin Ştefănescu.

Cheia negoierilor e la Victor Ponta, care susţine şi el ideea unui candidat comun la prezidenţiale. De altfel, senatorul ProRomânia, Adrian Ţuţuianu, a admis că Firea poate fi o variantă pentru Cotroceni, din postura de candidat independent susţinut de PSD-ALDE şi ProRomânia. Dacă şi Tăriceanu s-ar retrage din cursă în favoarea primarului Capitalei, Viorica Dăncilă ar fi prinsă în menghină: ori o va susţine pe Firea, ori va candida împotriva sa, cu riscul de a nu intra în turul doi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite