Culise. Cum arată calculele grupărilor din PNL după votarea moţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Florin Citu FOTO Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban şi Florin Citu FOTO Inquam Photos / George Calin

Florin Cîţu pleacă favorit la alegerile pentru şefia PNL după etapa votării moţiunilor, însă echipa Orban urmăreşte să anuleze avansul premierului, prin negocieri, până în ziua confruntării finale, adică 25 septembrie.

Liberalii au tras linie în ceea ce priveşte susţinerea moţiunilor celor doi candidaţi la şefia partidului cu o săptămână înainte de Congres, moment în care au putut să vadă fotografia de moment a modului cum se poziţionează filialele, în urma voturilor date la nivelul fiecăreia. Susţinerea pentru un candidat sau altul arată o preferinţă a majorităţii liberalilor dintr-o organizaţie, de multe ori influenţată de şeful acelei filialei, care s-a poziţionat alături de unul dintre pretendenţii la şefia PNL. Cazurile „elveţienilor”, aşa cum sunt numiţi liderii PNL din teritoriu care au rămas neutri în lupta Florin Cîţu - Ludovic Orban, pot fi numărate pe degetele de la o mână: Ilie Bolojan (PNL Bihor), Dan Motreanu (PNL Giurgiu), Bogdan Huţucă (PNL Constanţa), Cristian Buican (PNL Vâlcea) şi Sebastian Burduja (PNL Sector 1). Cu toate acestea filialele lor au votat ambele moţiuni, la fel cum s-a întâmplat şi în Alba, Iaşi şi Tulcea.  

Florin Cîţu s-a declarat învingător al acestei prime etape, în care porneşte cu un avans faţă de adversarul său: „Aş vrea să vă rog pe toţi să ne purtăm civilizat în această perioadă, fără a mai ataca PNL. Şi aşa sunt destui afară care atacă PNL. La precedentul Consiliu Naţional mi-am anunţat candidatura. Aveam în spate o echipă cu care am pornit la drum, dar am spus că obiectivul meu e acela de a construi, obiectivul meu era să aduc în spatele meu întregul partid. Sunt 40 de filiale care au votat moţiunea «România Liberală», dintre care 34 doar moţiunea «România Liberală»”, a declarat Florin Cîţu la Consiliul Naţional al PNL, de sâmbătă, în faţa a sute de liberali. De altfel, surse din conducerea PNL, care în prezent susţin echipa Cîţu, estimează că premierul ar avea sprijinul a aproximativ 3.500 de delegaţi, potrivit calculelor făcute filială cu filială.  

Cu toate acestea, echipa Orban este optimistă în ceea ce priveşte recuperarea avansului pe care îl are Florin Cîţu.  „În pofida presiunilor de tot felul şi împotriva tuturor forţelor văzute şi nevăzute care au dorit să-l scoată pe Ludovic Orban din competiţie înainte de Congres, moţiunea Forţa Dreptei a preşedintelui Ludovic Orban a obţinut votul de susţinere a 20 filiale, printre care sunt filiale cu cele mai mari performanţe la ultimele alegeri locale şi parlamentare şi cu cel mai mare număr de delegaţi la Congresul PNL”, a precizat Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL şi membru al echipei Orban. Un al susţinător al lui Orban, deputatul Alexandru Kocsis, a subliniat, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, faptul că Orban are „capacitatea de a lua peste 80% din delegaţii filialelor asumate şi între 25 şi 40% din filialele aşa-zise «pro Cîţu»”. Aşadar, Orban ar putea câştiga la Congresul PNL, potrivit susţinătorilor săi. Pe de altă parte, surse din echipa Orban au precizat că, în momentul de faţă, calculele arată că actualul şef al PNL s-ar baza pe circa 2.100 de delegaţi. Ceea ce înseamnă nu ar avea suficiente voturi, fiind vorba doar de aproximativ 42% din numărul total.

În continuare, sunt duse numeroase lupte interne pentru asigurarea unui număr cât mai mare de susţinători în filiale. Din organizaţiile pe care echipa Cîţu susţine că le controlează, dar voturile sunt împărţite, avem cazurile de la  Constanţa, Iaşi, Teleorman, Arad, Bacău, Sibiu, Galaţi sau Neamţ. La Constanţa, Bogdan Huţucă (preşedintele filialei) a menţinut filiala neutră, în ciuda presiunilor de la centru şi a altor lideri locali. Chiar dacă politicieni precum Mihai Lupu (preşedinte CJ Constanţa) şi Vergil Chiţac (primarul Constanţei) merg total pe mâna lui Cîţu şi ar vrea un vot covârşitor pentru premier, surse PNL din echipa Cîţu au precizat pentru „Adevărul” că filiala îşi va împărţi voturile. De asemenea, în ciuda tuturor încercărilor echipei Cîţu de a se impune în Iaşi, unde şef este Alexandru Muraru, majoritatea filialei este cu Orban. O luptă dură este dusă şi la Teleorman, unde Eugen Pîrvulescu încearcă să securizeze un vot majoritar pentru Cîţu, prin delegaţi aleşi pe sprânceană, dar de unde Orban tot are şanse mari să rupă un număr important de susţinători, susţin surse liberale din organizaţia Teleorman.   

Rezoluţii pentru viitorul guvernării

Biroul Politic Naţional al PNL a votat două rezoluţii în ceea ce priveşte colaborarea cu partidele de pe scena politică din România. Mai precis, una dintre rezoluţii, propusă de Rareş Bogdan (prim-vicepreşedinte PNL), prevede faptul că PNL nu va colabora cu nicio formaţiune extremistă, aluzie la evitarea oricărei apropieri de Alianţa pentru Unirea Românilor. O a doua rezoluţie, care a fost propusă de Ludovic Orban, prevede excluderea unei colaborări cu PSD, în contextul scenariului conturării unui guvern minoritar cu susţinere PSD, dacă nu are loc refacerea formulei clasice a Coaliţiei, adică revenirea USR PLUS alături de PNL şi UDMR. Ambele moţiuni au fost adoptate în unanimitate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite