Cu cine vrea Dragnea să câştige Bucureştiul. „Bubele“ candidaţilor PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa propusă de PSD pentru Bucureşti este formată din candidaţi asupra cărora planează suspiciuni de natură penală sau care au probleme de imagine din cauza trecutului lor politic.

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a validat, vineri, candidaţii PSD pentru Bucureşti şi susţinerea lui Neculai Onţanu, preşedintele interimar al UNPR, la Primăria Sectorului 2 în baza unei alianţe electorale încheiate între cele două partide la nivelul Bucureştiului.

În urmă cu două luni, Liviu Dragnea anunţa candidaturi-surpriză pentru Primăriile din Bucureşti. Eşecul negocierilor cu ALDE, dar şi refuzul foştilor miniştri Rovana Plumb, Eugen Teodorovici şi Nicolae Bănicioiu de a intra în cursa electorală pentru Bucureşti i-au dat planurile peste cap lui Dragnea, care a fost pus în situaţia de a reveni în mare parte la aceleaşi nume care au tot fost vehiculate pe surse în ultimele luni.

După lungi negocieri, PSD va intra în cursa electorală pe Bucureşti cu următorii şapte: Primăria Capitalei - Gabriela Vrânceanu Firea, Sectorul1 - Dan Tudorache, Sectorul 2 - Neculai Onaţanu (UNPR), Sectorul 3 - Robert Negoiţă Sectorul 4 - Daniel Băluţă, Sectorul 5 - Daniel Florea, Sectorul 6 - Gabriel Mutu.

Capul de afiş al PSD este Gabriela Vrânceanu Firea, care ţinteşte să devină primar general al Capitalei, a doua funcţie ca număr de voturi după cea de preşedinte al României. Firea a fost foaret activă în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, când a lansat în spaţiul public mai multe atacuri la candidatul PNL de atunci, Klaus Iohannis. Din postura de purtător de cuvânt al candidatului PSD Victor Ponta, Firea a încercat să-l pună pe Iohannis într-o stare de inferioritate pentru că nu are copii sau pentru că este de altă religie decât cea ortodoxă.

candidati psd

„O calitate că am lucrat la trustul Intact“

Un alt punct sensibil al lui Firea este relaţia pe care o are cu Antena 3 şi cu Dan Voiculescu. Într-o confruntare televizată, Firea a spus că se aşteaptă ca adversarii să o atace pe această temă, dar că nu vede o problemă dacă i se va pune eticheta de om a lui Voiculescu. „Am două mari vulnerabilităţi. Pe mine m-a amuzat una. Prima ar fi că am lucrat la trustul Intact şi că am fost colegă cu dvs., că mi se va pune eticheta de om al lui Voiculescu de parcă ar fi un lucru rău. A făcut o afacere privată cu capital românesc, cât se poate de cinstită. Eu cred că aceasa este o calitate, bile albe. A doua critică ar fi că sunt soţia unui primar de lângă Bucureşti“, a spus Firea, într-o emisiune la Antena 3.

În urmă cu un an, fostul preşedinte Traian Băsescu a publicat un contract de împrumut încheiat între Crescent şi SC Media Casa Press SRL, ca o dovadă la afirmaţiile făcute, potrivit cărora senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea a transferat bani de la „compania Securităţii, Crescent“ în Grivco, fără a fi returnaţi. Gabriela Firea "tot împrumuta aşa an de an şi nu plătea înapoi 400.000 de euro şi vreun milion opt sute de mii de dolari de la Crescent şi îi transfera într-o companie care era în grupul domnului Voiculescu” a susţinut Băsescu, la ieşirea de la sediul PMP, adăugând: ”Dacă Firica îşi aduce aminte de chestia asta, ar fi bine să se spovedească public". Senatoarea PSD a respins toate acuzaţiile lui Băsescu.

Locotenenţii lui Firea

La Sectorul1, PSD îl propune pe deputatul Dan Tudorache, preşedintele PSD Sector 1 din 2005. De zece ani de când se află la crâma organizaţiei PSD Sector 1, Tudorache a pierdut toate bătăliile electorale în faţa PNL la nivelul Sectorului. Candidatul PSD la Sectorul 1 a fost director adjunct în Ministerul Transporturilor condus de Miron Mitrea, aflat în închisoare

La Sectorul 2, PSD va susţien candidatul UNPR, Neculai Onţanu (UNPR), primarul Sectorului 2 din 2000, unul dintre oamenii de încredere al lui Gabriel Oprea. Onţanu este şi cel care a purtat negocierile cu PSD în calitate de preşedinte interimar al UNPR, partid care se confuntă cu probleme mari de imagine din cauza acuzaţiilor care planează asupra lui Gabriel Oprea.

Primăria lui Negoiţă a tocat milioane de lei pe lucrări fictive

Cotat foarte bine în sondaje, Robert Negoiţă a fost desemnat candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 3, în ciuda divergenţelor avute cu Liviu Dragnea. Robert Negoiţă este primarul în funcţie al Sectorului 3 şi are foarte mari şanse să câştige un nou mandat, potrivit sondajelor. Curtea de Conturi a arătat într-un raport că Administrarea Domeniului Public Bucureşti, unitate subordonată Primăriei Sectorului 3, a cheltuit milioane de lei pe lucrări inexistente, banii ajungând la o firmă de casă a primăriei gestionate de Robert Negoiţă. Procurorii anticorupţie investighează cazul.

PSD îl propune la Sectorul 4 pe Daniel Băluţă, cel care a preluat funcţia de primar interimar al Sectorului 4 după ce Cristian Popescu Piedone şi-a dat demisia din funcţie ca urmare a tragediei din Colectiv. Băluţă a devenit primar printr-o gafă de proporţii. Vrând ca locul său de consilier să fie luat de un supleant al PSD, Băluţă şi-a vacantat locul de consilier din cadrul Consiliului Local Sector 4 înainte de a fi votat primar. Ori, un primar interimar nu poate fi în această funcţie dacă nu e membru în Consiliul Local. Băluţă a cerut apoi revocararea hotărârii prin care a renunţat la postul de consilier.

După ce Cristian Rizea a ieşit din schemă, PSD îl aruncă în cursă pentru Primăria Sectorului 4 pe deputatul Daniel Florea, fost consilierul personal al fostului ministru al Transporturilor Radu Berceanu, care l-a susţinut apoi să fie numit şi în funcţia de vicepreşedinte  AVAS. Florea a devenit cunoscut din poziţia de preşedinte al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) în perioada în care a fost judecat „Cazul Valiza“. În urmă cu două luni, surse citate de Agerpress precizau că procurorii DNA Ploieşti au efectuat percheziţii la domiciuliul a trei foşti ofiţeri SRI, printer care se regăsea şi Daniel Florea.

Urmărit penal

La Sectorul 6, PSD va merge pe mâna senatorului Gabriel Mutu, urmărit penal de DIICOT din octombrie 2014, într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor proveniţi din infracţiuni. Susţinerea lui Mutu de către PSD arată, de fapt, că decalogul integrităţii asumat de PSD este doar de formă. Cu toate că primul criteriu din Codul de Integritate se referă tocmai la urmărirea penală, preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că Mutu se încadrează în cerinţele de integritate impuse de PSD candidaţilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite