Cu ce teme atacă PSD campania electorală: naţionalismul şi atacurile la adresa Guvernului Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta se va implica, alături de Liviu Dragnea, în campania pentru alegerile parlamentare FOTO Facebook
Victor Ponta se va implica, alături de Liviu Dragnea, în campania pentru alegerile parlamentare FOTO Facebook

Campania PSD la alegerile parlamentare va consta în iniţiative de protejare a capitalului românesc, în critici la adresa Guvernului Cioloş şi în laudatio la adresa guvernării Ponta.

PSD îşi construieşte campania electorală punând accent pe rezultatele guvernării Ponta şi manifestând o grijă sporită pentru firmele româneşti. Grija pentru capitalul românesc a fost transpusă deja de PSD într-o iniţiativă legislativă care blochează privatizările în următorii cinci ani. Propunerea legislativă semnată de mai mulţi parlamentari PSD va fi discutată în această toamnă în Parlament. „Am discutat, nu ne vindem ţara! Punct! România“, a spus Florinel Butnaru, co-iniţitor al proiectului de lege.

De când cu apariţia Partidului România Unită (PRU), care promovează un discurs naţionalist, PSD a revenit în spaţiul public cu o altă iniţiativă care să arate preocuparea lor pentru firmele româneşti. Liviu Dragnea i-a pus pe parlamentarii PSD să-i cheme în Parlament pe reprezentanţii conducerii ASF, ai Consiliului Concurenţei şi ai ANAF pe tema scandalului privind RCA. Liderul PSD făcut public şi un document, despre care spune că a venit la partid de la oameni care „încă mai gândesc româneşte“, în care se arată că firmele româneşti au fost scoase de pe piaţă, iar transportatorii români sunt forţaţi să dispară. Dragnea a prezentat cifre din acel document care arată cât de mult sunt dezavantajate firmele româneşti în raport cu cele străine.

„In 2015, industria asigurărilor s-a apropiat de vârful istoric atins în 2008, adică valoarea primelor brute subscrise a fost de circa 8,75 miliarde lei, cu 8,2% mai mare decât în 2014. La 31 decembrie 2015, cota de capital străin în societăţile de asigurare era de 89,5%, adică aproape 90%. Capitalul românesc - numai 10%. O firmă, un transportator român, pentru clasa auto B0, plăteşte o primă de asigurare pe camion de 10.485 de lei, adică aproape 105 milioane de lei, pentru un număr de 60 de poliţe. Pentru o situaţie aproape similară, un transportator străin, pentru 68 de poliţe, deci aproape la fel, plăteşte 3.937 de lei“, a arărtat liderul PSD. Prin chemarea în Parlament a reprezentanţilor ASF şi ANAF, PSD va ţine vie dezbaterea privind dispariţia capitalului românesc.

Ofensivă la adresa Guvernului Cioloş

În paralel, PSD va ataca Guvernul Cioloş pe toate palierele. Dragnea vrea ca PSD se poziţioneze ca un partid de opoziţie  la adresa Guvernului Cioloş în campania electorală pentru aleegrile parlamentare şi le-a spus parlamentarilor PSD, în funcţie de specialitatea pe care o au, să critice activitatea miniştrilor din Guvernul Cioloş.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii se gândesc să depună în Parlament o moţiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. „Este foarte posibil ca săptămâna viitoare să luăm în calcul o moţiune simple. Sigur, ea nu va fi luată în seamă de guvern. În primul loc în clasament este domeniul Fondurilor Europene. De departe. Nici nu mai poate fi atins. La Ministerul Fondurilor Europene, performanţa e atât de mare încât nu greşeşti“, l-a atacat Dragnea pe Ghinea.

În plus, premierul Dacian Cioloş a fost chemat de către Dragnea în Parlament pentru a prezenta situaţia economic a ţării. „Există o întrebare chiar mai îngrijorătoare decât cele de mai sus: Intenţia Guvernului de a lua astfel de măsuri are cumva la bază o înrăutăţire a indicatorilor economici în ţara noastră? Din acest motiv, vă rog să prezentaţi de urgenţă în faţa camerelor reunite ale Parlamentului un raport privind situaţia economică reală a ţării, inclusiv nivelul de colectare a taxelor, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul comercial şi creşterea economică estimată care stă la baza execuţiei bugetare”, a spus Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă. Răspunsul Guvernului a fost prompt şi pozitiv. „O iniţiativă foarte bună“, a spus Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ponta, vector de imagine

PSD va defila, din nou, în campanie cu Victor Ponta, pe care îl va prezenta drept „cel mai bun premier“. Victor Ponta se bucură încă de o mare popularitate în rândul electoratului PSD, în ciuda problemelor sale penale.  „Eu văd ceea ce spune populaţia şi foarte multă lume mă întreabă de Victor Ponta şi toată lumea este bucuroasă că Victor Ponta rămâne în PSD şi nu există niciun fel de temere că ar putea părăsi acest partid. Victor Ponta a adus şi va aduce în continuare un plus de valoare partidului“,  a spus liderul deputaţilor PSD, Forin Pîslaru, pentru „Adevărul“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite