Cu ochii pe Rusia, dar atenţie la Ungaria!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dmitri Rogozin a executat un număr de prestidigitaţie cu avioane, mai ceva ca David Copperfield pe vremuri. „Clovnul” de la curtea lui Putin, după cum i-a zis Traian Băsescu, a reuşit să se teleporteze la Moscova din aeronava sa „captivă” în spaţiul aerian al Republicii Moldova.

În timp ce Rogozin îşi făcea numărul prin Transnistria, separatiştii pro-ruşi din Ucraina şi-au văzut nestingheriţi de treabă, organizând referendumurile de independenţă în regiunile estice, Lugansk şi Doneţk. Rezultatele arată o victorie a separatiştilor cu un scor de peste 90%, dar asta nu surprinde pe nimeni. Procesul de destrămare a Ucrainei se desfăşoară fără abatere.

Odată exprimată voinţa de independenţă, vine şi cererea de alipire la Rusia. Urmează ca Rusia să-şi precizeze poziţia. Oricum, regiunile separatiste vor împiedica organizarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, pe teritoriul lor. În eventualitatea că aceste alegeri vor avea loc, totuşi, în regiunile controlate de Kiev, noul preşedinte al Ucrainei va avea serioase probleme de legitimitate, nefiind ales de o parte însemnată a populaţiei ţării. Noile autorităţi vor fi nevoite să negocieze cu separatiştii de pe o poziţie slabă şi probabil nu vor putea evita cele mai dure condiţii ale acestora. Asta, în cel mai bun caz.

Dacă situaţia va deveni atât de gravă, încât alegerile nu vor mai fi organizate deloc, atunci situaţia va fi şi mai favorabilă pentru separatişti. În lipsa unor autorităţi legitime, începând cu preşedinţia, statul ucrainean va fi spulberat, iar Rusia îşi va putea apăra cetăţenii aflaţi în pericol, de la Harkov la Odessa, conform doctrinei Putin.

În tot acest turbion geo-politic, Republica Moldova devine următoarea ţintă. Transnistria, atât de vizitată de Dimitri Rogozin, ştie ce are de făcut.

România speră să nu se ajungă la ceea ce este mai rău. Ruşii sunt în Crimeea, dar pot ajunge mult mai aproape şi încă foarte repede. Ne gândim că o întărire militară cu forţe americane în flancul de Est al NATO va descuraja apetitul lui Putin.

Destrămarea Ucrainei demonstrează cum poate fi distrusă o ţară, fără să fie necesară o invazie militară clasică. Modelul patentat de ruşi poate fi livrat la export doritorilor împreună cu manualul de întrebuinţare.

Urmărind cu sufletul la gură expansiunea Rusiei în Ucraina, a scăpat atenţiei discursul lui Viktor Orban cu ocazia învestirii sale în Parlament, pentru un nou mandat de premier.

Între priorităţile lui Viktor Orban, un loc special îl ocupă statutul minorităţii maghiare din ţările învecinate Ungariei. "Maghiarii din Bazinul Carpatic au dreptul la dublă cetăţenie, la drepturi comunitare şi, de asemenea, la autonomie", a declarat premierul Orban. În acest context, el s-a referit şi la etnicii maghiari din Ucraina. Situaţia gravă a Ucrainei îl poate face pe premierul maghiar să spere că va obţine autonomia pentru minoritatea ungară din Ucraina. Iar,  relaţia sa excelentă cu Putin nu poate decât să întărească această convingere.

Autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic este o linie din programul politic al lui Viktor Orban care vizează direct România. Am văzut cum  funcţionează  acest proces de „autonomizare” în Est. Iată, că, la Vest, Viktor Orban pune autonomia maghiarilor în programul său pentru noul mandat guvernamental. Se poate spune că nu este o noutate pentru politicile lui Viktor Orban sau că Ungaria şi România sunt partenere în Uniunea Europeană. Poate nu întâmplător, premierul de la Budapesta a precizat că „priveşte problema maghiară ca pe o problemă europeană”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite