Cu ce ochi privesc liderii de dreapta partidul Mişcarea Populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişcarea Populară a pornit la drum cu foşti pedelişti                                          Foto: Mediafax
Mişcarea Populară a pornit la drum cu foşti pedelişti                                          Foto: Mediafax

Micile partide de dreapta, Forţa Civică şi PNŢCD, salută înfiinţarea noii formaţiuni politice girată de preşedintele Traian Băsescu, Mişcarea Populară, pe care o invită la colaborare. PDL a fost singurul partid dreapta care nu s-a arătat la fel de încântat de înscrierea grupării  condusă de deputatul Eugen Tomac, fost membru PDL.


Marţi, Mişcarea Populară (PMP) şi-a anunţat înscrierea ca formaţiune politică la tribunal. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, s-au grăbit să-i ureze bun venit noii tabere conduse până la primul Congres din toamnă de către deputatul Eugen Tomac.

„Felicităm apariţia unei noi formaţiuni politice în România - Partidul Mişcarea Populară. Le urăm bun venit şi succes. Forţa Civică a parcurs un drum asemănător, iar astăzi, la aproape un an de când am pornit noul nostru proiect politic, am acumulat experienţe noi şi am întâlnit oameni valoroşi care s-au alăturat demersului de a aduce aer proaspăt în politica românească. Pe această cale reiterez disponibilitatea noastră de a colabora cu orice formaţiune care împărtăşeşte valorile de dreapta“, a scris Ungureanu pe pagina personală de Facebook.


Cealaltă bucată din noua alianţă D.A, PNŢCD, prin vocea controversatului său lider, Aurelian Pavelescu, a primit, de asemenea, cu mult entuziasm  lansarea noului partid, precizând că este deschis unei colaborări viitoare cu PMP.

„Partidul Mişcarea Populară s-a înfiinţat, fiind împlinită astfel o mare aşteptare. Privesc cu încredere noua construcţie, care se adresează unui electorat de dreapta semnificativ, pro-european, ataşat valorilor democratice şi statului de drept. PNŢCD, partid creator de istorie şi membru cu drepturi depline în PPE, este deschis unei colaborări viitoare cu PMP, pe baza principiilor şi valorilor comune, împărtăşite şi de alte forţe politice şi civice, într-o construcţie politică şi electorală care se poate opune cu succes USL - o construcţie anti-europeană şi anti-democratică. Obiectivul nostru comun îl reprezintă o Românie nouă, a demnităţii şi prosperităţii, şi recâştigarea locului pe care românii îl merită în Europa. Succes, PMP!“, au fost cuvinetele de bun venit ale lui Aurelian Pavelescu.

PDL, divizat

În PDL, părerile sunt împărţite. Pe de-o parte, sunt apropiaţii preşedintelui Băsescu, precum Emil Boc şi Theodor Paleologu, care văd cu ochi buni înscrierea Mişcării Populare ca partid politic.

Întrebat cum comentează demersul de înregistrare a Mişcării Populare, primarul Clujului, Emil Boc, a răspuns că orice partid care doreşte să fie un adversar al puterii este "binevenit" într-un sistem democratic.

„Orice voce critică la adresa puterii şi orice partid care doreşte să fie un adversar al puterii este binevenit într-un sistem democratic, pentru că orice putere care nu are limite tinde să abuzeze de putere. În acest moment, USL este în plină fază de abuz de putere, prin modul în care se comportă discreţionar în spaţiul public şi orice formaţiune este binevenită în critica la adresa puterii", a spus Boc.

Despre faptul că liderii Partidului Mişcarea Populară au afirmat că formaţiunea este partenerul preşedintelui Traian Băsescu, Emil Boc a spus că şeful statului nu este membru al niciunui partid politic.

"Preşedintele este preşedintele României, deocamdată, aşa încât nu este membru al niciunui partid politic. Faptul că sprijină proiectele de reformă a statului român, pe care şi guvernele PDL le-au susţinut, acest lucru eu îl salut", a menţionat Emil Boc.

Deputatul Theodor Paleologu
consideră că PDL ar trebui să formeze front comun cu Mişcarea Populară pentru a lupta împotriva Guvernului USL, completând că preşedintele PDL, Vasile Blaga, "nu este în stare să unifice".

"Dacă oamenii ar avea mai mult scaun la cap, s-ar face uşor (unificarea dreptei-n.r.). Dar nu e cazul, oamenii sunt iraţionali, mai cu seamă când intră într-o logică de confruntare, de competiţie. Vă daţi seama că acum competiţia va fi care pe care, adică Mişcarea Populară sau PDL, care va depăşi pe celălalt la alegerile europene. Asta propunem noi electoratului de dreapta? E de râsul curcilor", a fost comentariul lui Paleologu.

Aripa Blaga, felicitări cu jumătate de gură

De cealaltă parte a PDL, sunt cei care îl sprijină pe liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga. Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PDL, a afirmat că iniţierea constituirii Partidului Mişcarea Populară nu reprezintă o surpriză, adăugând că formaţiunea pe care o reprezintă va continua să se consolideze calitativ şi va anunţa în curând „guvernul alternativă“.

„Iniţierea constituirii Partidului Mişcarea Populară nu este o surpriză. A fost anunţat de foşti membri PDL. PDL va continua consolidarea calitativă internă, va lansa curând Guvernul Alternativă, care va cuprinde atât oameni noi în politică, cât şi politicieni consacraţi profesional şi moral. PDL va continua opoziţia la USL şi Guvernul Ponta. Obiectivul nostru este un PDL reformat şi consolidat, calitativ nou, alternativă reală la actuala guvernare", a comentat Predoiu pe blogul personal.

Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, condamnă faptul că Mişcarea Populară nu s-a constituit din oameni noi, ci prin atragerea democrat-liberalilor. „PDL merge mai departe, are spirit de echipă, nu se bizuie pe un singur om. Este clar pentru toată lumea că Mişcarea Populară este în incapacitatea de a atrage oameni noi şi se bazează pe principiul traseismului politic. Dar dezertorii devin primii dezertori“, a declarat Andreea Paul pentru „Adevărul“. Totodată, Paul nu vede o posibilă colaborare cu partidul păstorit de Traian Băsescu. „Mişcarea Populară nu e nici pe departe ceeea ce este PDL“, a opinat Paul.

De la primul său discurs în calitate de preşedinte al noii grupări, deputatul Eugen Tomac a ţinut să precizeze legăturile strânse dintre preşedintele Traian Băsescu şi Mişcarea Populară, precum şi obiectivul ambiţios de a ajunge cea mai puternică voce de dreapta.

„Partidul Mişcarea Populară se naşte pe fondul unei aşteptări populare reale a cetăţenilor. Majoritatea cetăţenilor nu mai au încredere în partidele politice. Noi vrem să fim ce alţii nu au putut fi. Vrem să fim adevărata voce de dreapta. Vrem să fim o alternativă credibilă la USL. Suntem un partid de orientare de centru-dreapta, care are drept obiectiv să recâştige încrederea oamenilor cinstiţi şi corecţi din această ţară. Suntem un partid creştin-democrat şi liberal.Suntem şi vom rămâne partenerii  preşedintelui Traian Băsescu. Susţinem reformele pe care şeful statului român le-a demarat“, a spus Tomac la prima conferinţă de presă a partidului Mişcarea Populară.

Din conducerea noii formaţiuni politice vor mai face parte foştii democrat-liberali, Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi, dar şi Dragoş Ciuparu, fost secretar de stat pentru cercetare în timpul Guvernului Boc.




 



 



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite